Thursday, 6 December 2018

3 Penyakit Utama Punca Masalah Senggugut

PENYAKIT DAN SENGGUGUT TERUK

Berhati-hati jika anda adalah mereka yang sentiasa di landa masalah senggugut yang serius dan teruk hari demi hari.

Senggugut berlaku kebiasannya adalah pada fasa sebelum dan semasa datang haid. Selalunya ia akan berakhir selepas 1-2 hari semasa haid, namun, bagi yang mengalami senggugut yang serius dan teruk, mereka mungkin akan berhadapan dengan senggugut yang lebih dari 2 hari.

Antara golongan yang boleh dikelaskan mendapat masalah senggugut teruk dan berpotensi untuk itu  ialah :

  • Wanita yang berumur 25 tahun dan ke atas tetapi masih mengalami masalah senggugut
  • Wanita yang akil baligh dan mendapat haid seawal 11 tahun ke bawah
  • Wanita yang kerap sakit ketika bersama pasangan
  • Wanita yang haid terlalu lama
  • Wanita yang senggugut lebih dari 2 hari dengan darah yang terlalu banyak dan sikit
  • Wanita yang mempunyai masalah haid tidak teratur
Jika senggugut yang dialami adalah lebih teruk dari kebiasaan, kemungkinan besar untuk seseorang mendapat penyakit di bawah adalah amat tinggi.

3 Penyakit Punca Masalah Senggugut 

1. Endometriosis

endometriosis dan senggugut teruk
Endometriosis dalam scan
Endometriosis adalah keadaan yang sangat memberi kesakitan kepada seseorang. Tisu yang kebiasaannya melapisi kawasan dalam rahim, telah terbentuk dan melapisi kawasan di luar rahim (tempat yang tidak sepatutnya).

Tanda utama endometriosis adalah kebanyakkannya berpunca dari senggugut, dan aliran darah ketika haid yang dikatakan terbalik alirannya; ke arah pembukaan yang lain dari normal :
  • Senggugut teruk. Sakit pelvik, abdomen dan bahagian belakang yang berlarutan lebih dari 2 hari.
  • Sakit ketika membuang air. Sakit ini bertambah sakit waktu haid.
  • Ketidaksuburan. Sukar mendapat zuriat.
2. Fibroid

fibroid dan senggugut teruk
Fibroid boleh bermula dari ukuran sekecil duit 1 sen dan sebesar bola sepak!
Senggugut yang melampau teruk sehingga tahap berguling dan terpaksa ambil MC, sila ambil perhatian akan potensi dan kemungkinan fibroid ke atas anda. 

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang tidak berbahaya dan boleh didapati dalam 1 wanita daripada 3 wanita. Namun, kurang dari 1% fibroid boleh menjadi berbahaya dan teruk. 

3. Cyst (Sista) Ovari

Perbezaan telur biasa dan yang mengandungi cyst
Mereka yang ada cyst atau sista ini kebiasaannya akan merasa seperti senggugut itu sepanjang masa. 

Cyst Ovari boleh menjadi biasa atau tumor. Jika tumor, ia perlu mendapat rawatan sewajarnya. Cyst ovari ini duduk dekat kawasan ovari, berkeadaan seperti kantung yang berisi lendir dan air yang duduk dalam kilang telur ovari. Lendir dan air ini kebiasannya, mengandungi cecair yang pekat likat dan terdiri dari rambut dan gigi.

Testimoni Shaklee dan Senggugut

testimoni set senggugut shaklee

testimoni set senggugut shaklee

testimoni set senggugut shaklee

testimoni set senggugut shaklee

testimoni set senggugut shaklee

SET SENGGUGUT SHAKLEE
ORDER NOW

Continue Reading

Sunday, 2 December 2018

Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

Klik Banner untuk Join
Terima kasih Kak Shikin sebab tag Syaza! Syaza nak tag :
  1. Kak PC
  2. Shafiqah
  3. Anies
Hadiah yang disediakan sangat misteri dan buat diriku rasa nak melompat terjun terbang ke Liyana Jasmi, hihi. Nama macam Liyana Jasmay la, so cute! Okay, jangan banyak cakap, kalau korang nak hadiah yang super awesome ni jugak, please join sesama. Kalau tak, Syaza sorang dapat hadiah tu, hehe.

Syaza | Shaklee Distributor
Continue Reading

6 Tanda Senggugut Teruk

tanda senggugut teruk

Senggugut adalah masalah yang selalu terjadi dalam kalangan wanita (semestinya). Waktu senggugut ini, kebiasaannya ialah pada sebelum dan semasa berlakunya haid. 

Ada yang hanya alami senggugut dengan tanda biasa sahaja, namun, ada yang berhadapan dengan masalah senggugut yang amat teruk sehingga boleh menganggu perjalanan hidup seharian masing-masing.

Sejujurnya, Syaza belum pernah ada pengalaman hadapi masalah senggugut yang teruk, tapi pernah lihat sendiri sahabat-sahabat yang ada masalah ini. Setiap kali datang haid, memang kesian melihat nasib mereka yang senggugut teruk ni.

Syaza pun tak berani nak tegur dan ajak berbual kalau nampak mereka sedang senggugut yang teruk. Lebih baik beri masa untuk mereka berehat, kan?

Dan, kisah benar, bukan nak menakutkan, tapi memang kebanyakan dari mereka yang Syaza kenal ni, bila dah kahwin baru dapat di diagnos yang sebenarnya masalah senggugut teruk tu telah merebak jadi masalah lain sebab tak diatasi awal. Antaranya ialah yang paling popular; cyst.

Sebelum kita cerita lebih jauh, Syaza nak share dan kongsikan kepada kita semua tentang ciri-ciri yang kita boleh kategorikan keadaan senggugut kita itu termasuk dalam keadaan yang teruk atau pun tidak. Jom, kita lihat sama-sama.

6 Tanda Senggugut Teruk

1. Berlarutan Lebih 2 Hari

Senggugut adalah normal, tetapi menjadi tidak normal jika lebih dari 2 hari selepas haid

Senggugut biasa terjadi 1 hingga 2 hari sebelum haid dan berlarutan sehingga 2 hari pertama selepas haid. Namun, sekiranya berlarutan lebih dari 2 hari, itu bukan lagi senggugut yang biasa, kita perlu ambil perhatian.

2. Darah Haid Terlalu Banyak atau Sikit

Terlalu banyak atau sikit dalam satu masa dan dalam masa sama senggugut

Darah haid yang normal, akan banyak di awal dan semakin berkurang di akhir, namun, bagi mereka yang mengalami masalah senggugut teruk akan mendapati, darah haid mencurah banyaknya walaupun kelihatan tempoh masa haid sudah menghampiri waktu tamat.

Dan juga, jika sebaliknya, sakit senggugut melampau teruknya, namun darah yang keluar tidak setimpal dengan sakit.

3. Sakit Di Bahagian Tertentu

Sakit hanya menumpu banyak di kawasan tertentu

Sakit di satu bahagian tertentu ketika senggugut adalah tidak normal. Sakit yang terlalu menumpu di satu bahagian sahaja, akan menyebabkan seseorang tidak selesa, dan di tambah dengan keadaan senggugut yang menambahkan keseriusan sakit di kawasan tersebut.

4. Ubat Tak Selesaikan

Bagilah ubat apa pun, tak jalan dah.

Walaupun selepas mengambil ubat, masih belum mampu selesaikan masalah senggugut, bermakna seseorang sedang berhadapan dengan situasi senggugut yang serius dan teruk. Sila dapatkan nasihat pakar dan doktor perubatan bagi diagnosis lanjut.

5. Lebih Umur 25 Tahun

Umur dah nak hampir 25 tahun, tapi senggugut makin mengganas

Seharusnya, umur 25 tahun dan ke atas asalah tempoh masa, senggugut meninggalkan kita semua. Namun, bagi yang masih berhadapan dengan senggugut walaupun telah berumur 25 tahun dan ke atas, ini bermakna mereka sedang mempunyai masalah senggugut dalam kategori serius.

6. Mengganggu Aktiviti Harian

Nak buat apa pun tak jalan

Senggugut yang sehingga menyebabkan seseorang terpaksa ambil MC atau emergency leave dengan kerap setiap kali datang haid, adalah perlu di beri perhatian. Seharusnya, senggugut yang normal masih boleh untuk seseorang meneruskan aktiviti harian seperti biasa, cuma mungkin seawal hari yang pertama hingga kedua permulaan haid, seseorang perlu untuk rehat yang cukup.

Kalsium, Magnesium dan Senggugut

Bagi mereka yang mengalami masalah senggugut teruk ini, boleh cuba untuk pastikan keperluan kalsium dan magnesium mencukupi. Malah, hal ini juga perlu dititikberatkan bukan sahaja ketika datang haid, tapi sepanjang masa bagi memastikan masalah senggugut teruk ini, tidak berulang di masa hadapan. 

Kalsium memberi sokongan kepada kesihatan tulang dan otot. Kekurangan kalsium yang kritikal akan menyumbang kepada masalah senggugut yang kian parah. Kajian kesihatan yang dijalankan pada tahun 2017, menunjukkan, dua kumpulan yang diberikan kalsium 500 mg sehari dan sebaliknya, kumpulan yang tidak mendapat bekalan kalsium, lebih terdedah kepada risiko masalah-masalah utama ketika haid; senggugut.

Magnesium mengurangkan keadaan kejang perut, kembung perut serta sembelit ketika berlaku masalah senggugut dan memberi sensasi tenang untuk seseorang lebih tidur lena ketika senggugut.

Antara makanan yang kaya dengan kalsium dan magnesium ialah :
  • Susu
  • Kacang Almond
  • Yogurt
  • Keju
  • Sayuran Hijau


Ostematrix Shaklee dan Masalah Senggugut Teruk

ostematrix shaklee dan senggugut teruk
Sebotol RM 61.25 sahaja 

Ostematrix Shaklee adalah suplemen, nutrisi tambahan yang mempunyai kandungan utama; kalsium dan magnesium.

Testimoni Ostematrix dan Senggugut

testimoni ostematrix shaklee dan senggugut teruk
"Senggugut dah kurang!" :)

testimoni ostematrix shaklee dan senggugut teruk
"Dah amalkan Oste sejak 5 tahun yang lalu, senggugut dah tiada,"

testimoni ostematrix shaklee dan senggugut teruk
"Bila period cramp, saya lega yang teramat!"

Bagi yang serius nak atasi masalah senggugut dengan Ostematrix dan nak cuba, supaya dapat manfaat seperti sahabat lain di atas testimoni-testimoni ini, boleh hubungi Syaza di talian 018-768-4817 untuk dapatkannya.

Syaza berdoa, semoga asbab ikhtiar dengan Shaklee masalah senggugut, berakhir! Amin.
Continue Reading

20 Fakta Tentang Facebook

20 Fakta Tentang Facebook

20 perkara tentang Facebook yang kita semua kena tahu
  1. Sehingga Oktober 2018, jumlah pengguna Facebook seluruh dunia ialah 2.27 Billion, Malaysia 20.5 Juta.
  2. 1.74 Billion pengguna aktif pada setiap hari (77%) yang memuat naik 4-6 status sehari, react dengan sekurang-kurangnya 25 status orang lain setiap hari.
  3. 76% pengguna Facebook ialah wanita.
  4. High traffic user ialah pada 1-3pm, manakala kadar aktif biasa ialah pada 7am-10pm.
  5. Khamis dan jumaat adalah hari paling tinggi engagement.
  6. 300 juta gambar dimuat naik pada setiap hari.
  7. Setiap 60 saat, ada 510,000 komen diberikan naik, 293,000 status dimuat naik, 230,000 butang share dipicit.
  8. Posting dalam bentuk content disedut oleh software Facebook melalui ejaan yang ditulis dengan betul, penuh dan sempurna.
  9. Posting content terkumpul setakat ini dari 2012 ialah sebanyak 4.75 Billion.
  10. Malaysia masih ketinggalan 10 tahun di belakang UK dan USA dalam pembangunan content di Facebook walau duduk di ranking top 10 paling aktif bermain media sosial. Di negara ini, pengguna lebih suka membuat bising dan berbincang perkara tak perlu.
  11. 42% pendiri bisnes mengakui yang Facebook adalah sebuah tools penting di dalam bisnes mereka.
  12. 12. Jualan tertinggi masih pada Isnin (monday blues) dan Rabu (wordless wednesday).
  13. Purata kita melihat Facebook pada 1-1 masa ialah selama 20 minit.
  14. 200 juta video ditonton pada setiap hari.
  15. Ada 83 juta fake akaun dan double akaun yang masih belum lagi dibuang dari Facebook. Ia sedang giat dilakukan oleh Facebook dari masa ke semasa.
  16. Sekiranya seseorang mempunyai 25,000 pengikut (Followers) atau lebih, dia dianggap sudah dikenali.
  17. Facebook menganjurkan semua orang untuk memasukkan “Friends” yang sebenar sahaja di ruangan itu. Jika tidak, buka butang follow. Hanya friend sahaja boleh melihat posting yang diset sebagai “Friends only.”
  18. Facebook masih paling popular di seluruh dunia,Facebook - 53%, Whatsapp - 22%, Instagram - 19%, Others - 6%
  19. Dari 50 juta page yang dibina setiap tahun untuk tujuan bisnes, ia boleh menjana sekitar 200 Billion USD transaksi pada tahun yang sama.
  20. Facebook menjana jualan USD2Billion sehari dari FBAds.

Sumber:
SocialBakers, WordStream, Statistica, Zephoria, Statista, BusinessofApps, SproutSocial

Penulis Asal : Khairul Hakimin Mohamad
Continue Reading

Wednesday, 28 November 2018

Tuesday, 27 November 2018

Short Trip Muar November 2018 : Jalan-Jalan Cari Makan

Sempena cuti Maulid Rasul Nabi Junjungan kita, Rasulullah saw yang jatuh pada Selasa (20/11) hari tu, Syaza dan family kecilku, ada berjalan-jalan sekejap dekat Muar. Actually, kekasih hati, suamiku, out station sebentar kat sana, alang-alang, kami amek kesempatan, jalan-jalan kejap la di Muar!


Sambil menyelam, minum air, katakan.



Syaza ni nama je orang Johor, tapi belum pernah sekali pun tidur menginap dekat Muar. Mungkin sebab I fikir, ala, Muar je pun (?)

Ish! Syaza oi, kalau nak tahu, 'Muar je pun' ini adalah bandar yang terbersih di peringkat negara ASEAN taw. Serius, Muar memang bersih! Sampah sarap memang susah nak jumpa di kawasan tepi-tepi jalan ni. 


Terbaik Muar.

Trip kali ni singkat jer, tapi cukup untuk cipta memori dan kenangan bagi kami sekeluarga.

1. Dataran Tanjung Mas

dataran tanjung emas muar

Dataran ni sama macam dataran yang ada di negeri lain, bezanya, dataran ni ada di sana, replika kenangan stesen kereta api Muar yang satu ketika dahulu ada di sini. Selain dari tu, Dataran Tanjung Mas ni berhadapan dengan Sungai Muar yang sangat cantik dan bersih!

Sungai ni boleh tahan besar taw. Tak macam Sungai Melaka, kecik je, huhu. Sungai Muar, besar, cantik dan bersih.

Dataran Tanjung Emas, sebelah dia adalah Masjid Biru di Muar

Waktu Syaza pergi, kami pergi nak dekat Maghrib, masa tu kawasan ni baru nak hidup dengan pelbagai aktiviti. Orang ramai kata kalau nak ke Dataran Tanjung Mas, datang malam, lebih hidup dengan kereta berhias, dan permainan-permainan lain.

Ada juga dataran jam besar di sini yang memaparkan slogan, 'Bangsa Johor'! Wah excited sekejap dengan Bangsa Johor, ahaks.

2. 434 Sai Kee Kopi

Good news is, kopi di sini sangat best dan mengancam. Baca review orang lain, memang kedai kopi ni tak boleh kita skip! Wajib pergi.

Bad news is, waktu Syaza nak pergi kedai ni tutup. Wargh, sedih giler. Dah terbayang-bayang keharuman kopi dan kesedapan roti bakar kedai ni taw. So sad, tak apa tak ada rezeki kiter.

3. Deen Burger Bakar

Actually, sebenarnya nak ke tempat lain. Tapi Waze gi bawak kat tempat lain pulak, hahahah. Kami Waze 'Char Keow Teow JDT'. Tekak Syaza terasa nak makan Char Keow Teow, tapi Waze kata kat sini tempatnya.

Deen Burger Bakar
Syaza order Hawaiian Twin Chicken

Tak apa lah, alang-alang dah sampai marilah kita bersantap di sini. Sedih, sebab nak burger daging, dah habis. Maka Syaza order, burger ayam twin dan suami order Sizzling Chicken Chop. Syaza ter-compare kedai ni dengan burger bakar Abang Burn, huhu. Sorry! Iols tak habis makan burger-nya. Agak muak.

Deen Burger Bakar
Ni Sizzling Chicken Chop


Selain burger ada juga dihidangkan menu yang ala-ala dalam talam/dulang.

Burger Bakar Abang Burn lebih sedap and yummss ;)


4. Mee Bandung Udang Galah Muo Ori

Fuh! Mencabar, waktu sampai tu, betul-betul ada dua kedai yang sebelah menyebelah, tulis ayat yang sama iaitu Mee Bandung Udang Galah Muo Ori, ahahaha

Mee Bandung Udang Galah Muo Ori
Nampak tak, dia sebelah-sebelah jer :D

Serba salah aku nak masuk. Kenapa sama dua-dua sedangkan kedai yang berlainan? Eh macam Trivago pulekkk.

Mee Bandung Udang Galah Muo Ori

Ok, sedap yumss Mee Bandung nya! Boleh repeat. Harga pun berpatutan, RM 15 yang Syaza order semangkuk tu ada 5 ketul udang galah. Frehsness? Biasa-biasa je. Syaza pun tak expect kedai macam tu untuk ada udang galah fresh.

5. R&H Cafe Maharani

Last Syaza makan kat sini, 8 tahun lepas dan waktu tu kedainya masih di kawasan yang lama. Now, kedai dah di tempat baru. Rupanya dah hampir 2 tahun berpindah kat tempat baru. Sedih juga sebab tempat yang lama tu suasanya lebih best dan kondusif.

R&H Cafe Maharani
Pintu Masuk Cafe

Yang baru ni dah nampak macam R&H tu kedai restoran biasa gitu. But still, makanannya padu beb, padu! Siapa datang Muar memang wajib pekena R&H Cafe Maharani ni. Especially, Roti Manja, Roti Bakar, Meatball Kampungku, Sate Maharani.

R&H Cafe Maharani
Air Bumble Bee nama dia
R&H Cafe Maharani
Meatball Kampungku yumss!!
R&H Cafe Maharani
Roti Manja (Nampak tak belakang tu ada roti bakar) ahaha
R&H Cafe Maharani
Tauhu Lentok

Aicewah, aku suruh korang order makanan feveret aku semuanya ahahahah

menu makanan dan harga R&H Cafe Maharani
Menu Makanan dan Harga di R&H Cafe Maharani

Menu Makanan dan Harga di R&H Cafe Maharani

Menu Makanan dan Harga di R&H Cafe Maharani
Sekian short trip makan-makan Syaza di Muar haritu! Ahaks. Jangan lupa baca bismillah sebelum mentekedarah ok. Muar is awesome. Actually banyak lagi kedai makan best yang I tak sempat terjah sebab perut dah penuh giler, haha.

Syaza,
Your Shaklee Distributor.
Continue Reading

Wednesday, 21 November 2018

Friday, 16 November 2018

Kepentingan Omega-3 Semasa Kehamilan

Kepentingan Omega-3 Semasa Kehamilan

Semua ibu confirm nak beri yang terbaik untuk anak-anak, betul?

Kerana itu, omega-3 antara nutrien yang paling semua ibu gemari sepanjang waktu pregnant. Nak tahu kenapa? Sebab Omega-3 ni memberi banyak kebaikan dan kelebihan, bukan sahaja kepada bayi yang di kandung, malah kepada ibu yang mengandung juga!

Kepentingan Omega-3 Semasa Kehamilan

Kepentingan Omega-3 Semasa Kehamilan

Kepada Ibu
  • Menurunkan risiko kelahiran pra-matang (lahir sebelum waktunya)
  • Menggalakkan tempoh kelahiran yang optimum
  • Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan akibat pre-eklampsia (tekanan darah tinggi waktu kehamilan)


Kepada Baby
  • Menggalakkan pertumbuhan janin yang sihat
  • Memudahkah perkembangan mata dan struktur otak dengan sewajarnya ketika baby dalam perut
  • Mengurangkan risiko baby terdedah kepada penyakit berkaitan alahan bila lahir kelak
  • Menggalakkan perkembangan mata, otak, sistem imun dan saraf terutamanya ketika trimester ketiga


Sumber Omega-3 Terbaik

Kepentingan Omega-3 Semasa Kehamilan

Sumber omega-3 yang paling terbaik adalah dari ikan laut dalam seperti salmon, sardin, mackerel. Tetapi, sayang sekali, sekiranya para ibu salah makan ikan, ia boleh membahayakan kandungan!

Maksud salah makan ikan ini ialah, zaman kini susah kita nak dapatkan sumber ikan laut dalam yang fresh dan segar. Kebanyakkan sudah tercemar dan kurang segar.


Ini akan mengakibatkan terdapat penghasilan bahan kontaminan ke atas ikan. Memandangkan ikan adalah sumber omega-3 yang terbaik ketika mengandung, kerana itu para ibu yang sayang kepada kandungan mereka, suka amalkan minyak ikan yang tulen!

Cara Pemilihan Minyak Ikan Tulen


Kepentingan Omega-3 Semasa Kehamilan

Sewaktu memilih minyak ikan, pastikan dalam minyak ikan tersebut mengandungi sumber omega-3, DHA dan EPA. Dan, paling penting, dapatkan minyak ikan yang betul-betul MINYAK, bukan lemak naa.

Omega Guard Shaklee mempunyai 85% ketulenan dan kepekatan MINYAK ikan berbanding jenama lain. 

ORDER OMEGA GUARD SHAKLEE HARI INI, WHATSAPP SYAZA DI 018-768-4817 
Continue Reading

Thursday, 15 November 2018

Tanda Awal Kolestrol Tinggi dalam Badan

tanda awal kolestrol tinggi dalam badan

Kolestrol yang tinggi dalam badan bukan sahaja membahayakan kita tapi juga boleh mengancam nyawa. Lemak HDL adalah sejenis lemak jahat yang membentuk kolestrol dan boleh mengakibatkan pembentukan plak di bahagian arteri yang kemudian blok saluran jantung. Kesannya? Semestinya penyakit berkaitan jantung.

Ada dua tanda utama yang menunjukkan kita mempunyai kolestrol yang tinggi. Tanda-tanda ini, adalah tanda yang sangat mudah untuk dikenalpasti di peringkat awal.

Tanda Awal Kolestrol Tinggi dalam Badan

1. Kaki Mudah Kebas dan Sesemut

tanda awal kolestrol tinggi dalam badan

Kaki mudah berasa kebas dan semut-semut. Perkara ini terjadi kerana darah bergumpal menyebabkan aliran darah tidak lancar di bahagian kaki.

2. Mudah Letih, Cepat Mengantuk

tanda awal kolestrol tinggi dalam badan

Peningkatan kolestrol menyempitkan pembuluh darah seseorang dan mungkin menutupnya kerana terdapat penghasilan plak di arteri. Ini menyebabkan aliran darah ke otak terhalang membuatkan cepat mengantuk.

Cuba check adakah kita selalu kebas kaki and asyik penat (sikit-sikit penat)?

Testimoni Omega Guard Shaklee Bantu Atasi Kolestrol

Terbukti dekat mak Syaza sendiri, alhamdulillah. Mak Syaza mengadu ada masalah kolestrol sejak dari awal tahun lepas, dan memang mak Syaza ada dua tanda kat atas!

"Kak, kaki mak ni selalu seram sejuk, kebas je. Kadang-kadang tak rasa,"
"Kak, mak cepat penatlah. Tak buat apa pun, penat. Mak rehat pun penat,"


Mak Syaza owner kedai makan taw. So memang selalu exercise di dapur hihi sebab mak tukang masak.

Syaza start bagi mak amalkan Omega Guard sejak pertengahan tahun lepas sampai sekarang.

Alhamdulillah bacaan kolestrol mak cantik sampai sekarang!


Doktor pun nasihatkan untuk teruskan pengambilan Omega Guard Shaklee sebabnya, Omega Guard ni minyak ikan yang ada kandungan asid lemak omega-3 yang memang terbukti berfungsi untuk membantu rendahkan paras kolestrol dalam darah kita.

Selain dari tu, kebetulan mak Syaza ni ada jeragat. Konsisten Omega Guard, licin jeragatnya! Hihi. Sebab minyak ikan memang berkesan untuk overcome masalah jeragat.

Nak order Omega Guard untuk bantu mak dan ayah awak turunkan kolestrol? PM Syaza di 018-7684817 (klik to wassap)


Continue Reading

Wednesday, 14 November 2018

Wednesday, 7 November 2018