Wednesday, 16 October 2019

Berapa Banyak Kalsium Diperlukan Ketika Hamil?

Berapa Banyak Kalsium Diperlukan Ketika Hamil?

Kalsium, salah satu mineral penting yang perlu di ambil berat sewaktu mengandung. Badan kita menggunakan kalsium bersama dengan vitamin dan mineral lain dan apa yang lebih perlu di beri perhatian ialah bayi dalam kandungan juga amat memerlukannya.

Keperluan kalsium ini berubah mengikut usia dan terlalu berlebihan atau terlalu sedikit kalsium boleh memberi komplikasi di masa akan datang. Teruskan membaca untuk mengetahui berapa banyak kalsium yang diperlukan ketika sedang dalam kehamilan, kenapa ia penting dan bagaimana caranya untuk memastikan kita mendapat keperluan kalsium secukupnya.

Keperluan Harian

American College of Obstetricians and Gynecologist (AGOC) menyarankan wanita mengandung dan menyusukan anak berusia 19 tahun dan ke atas untuk mengambil kalsium sebanyak 1,000 mg sehari.
keperluan kalsium harian
Keperluan kalsium harian mengikut usia serta bagi ibu mengandung dan menyusu

Saranan ini bertepatan dengan yang dikemukakan oleh Reccomended Nutrient Intake (RNA) Malaysia.

Kalsium diperlukan bagi memastikan badan Ibu dapat sumber kalsium secukupnya untuk tulang dan menyimpan kalsium bagi badan diri sendiri serta menyokong perkembangan bayi di dalam kandungan.

Kepentingan Kalsium

Oleh kerana kalsium ialah nutrien penting untuk badan, ketika hamil kita perlukan lebih kalsium untuk kesihatan diri sendiri dan perkembangan bayi yang ada di dalam rahim.

Untuk Bayi

Ibu kuat saya pun tulang kuat!
Bayi yang sedang berkembang bulan demi bulan perlu kalsium bagi formasi dan pembentukan tulang serta gigi. Mereka membina keseluruhan sistem skeleton. Kalsium juga amat penting untuk kesihatan jantung bayi, otot, sistem saraf dan hormon mereka.

Untuk Diri Ibu Sendiri

Ketika mengandung, kita memberikan bayi kesemua kalsium yang diperlukan mereka, jadi apabila kita mengambil jumlah saranan kalsium setiap hari iaitu kira-kira 1,000 mg sehari, sebenarnya kita bukan sahaja menjaga bayi tetapi juga diri sendiri. Sekiranya kita gagal mendapatkan kalsium secukupnya sewaktu hamil, komplikasi di masa akan datang mudah berlaku.

Beza tulang sihat dan osteoporosis

Tidak kira sama ada kita ambil kalsium yang cukup atau tidak, badan kita tetap membekalkan kalsium yang tinggal di dalam badan kita. Jadi, andai kata kita tidak menggantikan kalsium yang telah diberikan kepada bayi kita akhirnya tulang kita sendiri akan semakin rapuh dan boleh menyumbang kepada masalah osteoporosis sekiranya kita terus mengabaikan kepentingan kalsium dalam hidup kita terutama ketika mengandung.

Komplikasi

Komplikasi ialah hasil yang tidak mustahil bagi pengambilan kalsium yang tidak seimbang; terlalu sedikit atau terlebih banyak. Berita baik, ia mudah untuk dielakkan.

Terlalu Sedikit Kalsium boleh menyebabkan
  • Tekanan darah tinggi sewaktu mengandung
  • Kelahiran pra-matang
  • Berat badan anak terlalu rendah
  • Kebas di bahagian jari jemari
  • Perkembangan bayi yang lambat
  • Bayi gagal mendapatkan nutrien kalsium 
  • Masalah jantung
  • Otot dan kaki kekejangan (cramp)
  • Masalah selera makan
  • Tinggi risiko untuk masalah tulang rapuh 

Terlebih Kalsium boleh mengakibatkan
  • Sembelit
  • Batu karang
  • Masalah dalam penyerapan mineral lain seperti zink dan iron
  • Pegerakan nadi laju

Sumber

Badan kita tidak menghasilkan kalsium sendiri, oleh itu wajib kita dapatkan daripada makanan dan supplemen.

Sumber Makanan

Makanan tinggi kalsium dan vitamin

4 gelas susu dan produk tenusu lain dapat memenuhi keperluan kalsium harian dengan memberikan kira-kira 1,200 mg kalsium. Segelas jus oren bersama kalsium menyumbang amaun 300 mg dalam setiap hidangan. Makanan lain seperti sayuran hijau, kekacang menyumbang kira-kira cuma 100 mg sahaja bagi setiap hidangan.

Pastikan produk tenusu yang di ambil telah di pasteur dengan baik. Susu tanpa lemak atau rendah lemak mengandungi semua kalsium dan nutrien yang ada pada susu penuh tanpa lemak dan kalori berlebihan. Walaubagaimanapun, doktor akan sentiasa menasihati pengambilan susu jenis ini mengikut berat badan kita masing-masing.

Produk tenusu dengan sumber kalsium terbaik termasuklah
  • Susu
  • Keju
  • Yogurt

Makanan lain yang tinggi kalsium
  • Sayuran hijau seperti kale, brokoli dan bok choy 
  • Kekacang
  • Bijian
  • Ikan
  • Sardin dengan tulang

Makanan diperkaya kalsium (yang sudah di campur dengan kalsium-- baca label sebelum beli)
  • Roti
  • Jus oren dan jus buah lain
  • Bijirin penuh
  • Oat
  • Susu soya

Suplimen Makanan tambahan kalsium
  • Vitamin pra-kelahiran
  • Kalsium sitrat
  • Kalsium karbonat

Jenis Makanan Tambahan Suplimen Kalsium

Suplimen Kalsium ketika mengandung termasuklah

  • Vitamin Pra-kelahiran : Tidak membekalkan kalsium secukupnya, tetap perlu mengambil makanan tinggi kalsium dan suplimen khas kalsium yang lain.
  • Kalsium Nitrat : Disarankan terutama bagi yang memiliki kesukaran untuk mendapatkan kalsium harian yang cukup dan mempunyai risiko tekanan darah tinggi ketika hamil.
  • Kalsium Karbonat : Bahan aktif bagi membantu melegakan pedih ulu hati terutama ketika mengandung.

Kenapa Vitamin D Juga Perlu?

Vitamin D ialah mineral asas untuk banyak sebab. Salah satunya ialah Vitamin D membantu badan untuk menyerap kalsium. Vitamin D dan kalsium bekerjasama dalam satu proses bagi memastikan tulang kuat dan sihat.

Ketika kehamilan, pakar menyarankan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 600 IU Vitamin D setiap hari untuk membantu penyerapan kalsium yang lebih baik.

Untuk mendapatkan sumber Vitamin D setiap hari, kita boleh :
  • Luangkan sedikit masa dengan cahaya matahari
  • Ambil ikan yang kaya omega 3
  • Makan vitamin pra-kelahiran
  • Supplement yang ada kandungan Vitamin D

Cara terbaik bagi mendapatkan kalsium dan nutrien lain dengan baik ialah pemakanan yang seimbang. Keseimbangan menjurus ke arah kehamilan sihat, malah memberi bayi keperluan terbaik bagi tumbesaran dan perkembangan mereka serta menggalakkan penghasilan susu badan yang memberangsangkan ketika lahirnya bayi kita.

Produk tenusu mungkin sumber terbaik bagi kalsium tetapi ia bukan satu-satunya pilihan yang ada. Jika kita tidak boleh toleransi dengan sebarang pengambilan laktosa atau susu, atau memang tak suka susu, tetap boleh dapatkan kalsium secukupnya iaitu daripada suplimen makanan tambahan kalsium.


Ostematrix Shaklee Pil Kalsium Lengkap 

Lengkap keperluan kalsium yang diperlukan ibu hamil
Ostematrix Shaklee ialah makanan tambahan suplimen kalsium yang lengkap dengan kalsium dari jenis kalsium nitrat, kalsium karbonat), magnesium dan juga Vitamin D. Ia merupakan pilihan nombor satu para Ibu yang mengandung dan menyusukan anak di Malaysia. 4 caplets Ostematrix membekalkan 1,000 mg kalsium yang sangat diperlukan ibu sekalian.

Bukan sekadar kalsium, lengkap nutrien penuh

Testimoni Pengguna Pil Kalsium Ostematrix Shaklee

testimoni ostematrix dan pil kalsium mengandung shaklee
Peneman start mengandung anak kedua

testimoni ostematrix dan pil kalsium mengandung shaklee
Tak suka susu dan pregnant kembar, need Oste!

testimoni ostematrix dan pil kalsium mengandung shaklee
4 tahun non-stop makan


➡️ Anda sedang mengandung dan sangat mementingkan keperluan kalsium harian? Ostematrix Shaklee ialah makanan tambahan kalsium yang dapat membantu kita, para Ibu dalam membekalkan kalsium harian cukup untuk diri kita dan bayi. ⬅️

Dapatkan Ostematrix hari ini, hubungi Syaza di talian 0187684817.

Continue Reading

Testimoni Ostematrix Shaklee & Cramp Ketika Hamil

Testimoni Ostematrix Shaklee DAN Cramp Ketika Hamil

Entri sebelum ini yang bertajuk "6 Cara Elak Kejang Ketika Hamil Berulang", penulis ada kongsikan tips yang dijelaskan oleh Mary Marnach, M.D. daripada Mayo Clinic. Di dalam tips tersebut, ada 2 tips yang selalu di cari oleh Ibu mengandung, iaitu supplemen kalsium dan magnesium bagi mengelakkan masalah cramp ketika hamil.

Penulis sangat berbesar hati untuk memberitahu kepada semua Ibu bahawa, Shaklee menyediakan supplemen Ostematrix yang lengkap dengan kalsium dan magnesium bagi mengelakkan masalah cramp berlaku dan terus berulang ketika mengandung. Lihat sendiri TESTIMONI IBU MENGANDUNG yang merupakan pengguna Ostematrix Shaklee ini.

Testimoni Ostematrix Shaklee & Cramp Ketika Hamil

testimoni ostematrix shaklee selesaikan masalah cramp kejang ketika hamil
Saya sukakan Ostematrix sebab ia adalah TEMAN WAJIB saya sebelum tidur. Saya makan non-stop sejak hamil dan menyusu sepanjang 4 tahun ni. Tiada cramp, sakit pinggang, sakit gigi dan sembelit.

testimoni ostematrix shaklee selesaikan masalah cramp kejang ketika hamil
Sebelum ni anak pertama SETIAP MALAM cramp kaki. Masa tu belum kenal Ostematrix. Bila anak kedua Ain mengandung, Ain makan Ostematrix alhamdulillah dah sangat jarang cramp kaki! 
testimoni ostematrix shaklee selesaikan masalah cramp kejang ketika hamil
Masa hamil cramp kaki tak menyinggah. Anak pun lahir tulang kuat dan cepat tumbuh gigi,


testimoni ostematrix shaklee selesaikan masalah cramp kejang ketika hamil
Saya pregnant TWIN, setiap malam sebelum tidur saya akan ambil 6 caplets Ostematrix. Memang jarang sangat kena simpul biawak or kaki cramp.


Nak dapatkan Ostematrix Shaklee? Hubungi Syaza hari ini di talian 0187684817 😊
Continue Reading

Tuesday, 15 October 2019

6 Tips Elak Cramp Ketika Hamil Berulang

6 Tips Elak Cramp Ketika Hamil Berulang

Kekejangan, cramp semasa hamil adalah kesan daripada pergerakan otot yang kebiasaannya menyerang tapak kaki, betis, peha dan seluruh kawasan kaki. Ia fenomena biasa, menyerang di waktu malam terutama ketika trimester kedua dan ketiga. Jom ikuti tips di bawah ini bagi mengelakkan masalah cramp ketika hamil ini. 

6 Tips Atasi Cramp Ketika Hamil

1. Senaman Regangan Betis

senaman regangan betis elak cramp ketika hamil
senaman regangan betis elak cramp ketika hamil
Regangan sebelum tidur boleh membantu mengurangkan masalah kekejangan semasa mengandung. Berdiri dengan jarak sedepa lengan daripada dinding, letakkan tangan di hadapan dinding dan gerakkan kaki kanan ke bahagian belakang kaki kiri. Perlahan-lahan, bengkokkan kaki kiri ke hadapan, dan kekalkan posisi kaki kanan ke hadapan. Tahan dan regang selama 30 saar. Tukar kaki dan ulang regangan yang sama.

2. Kekal Aktif

Aktiviti fizikal yang kerap membantu untuk mengurangkan risiko cramp sewaktu hamil. Sebelum memulakan sebarang aktiviti senaman, pastikan rujuk dahulu kepada pakar yang berkenaan.

3. Ambil Supplemen Magnesium

Pengambilan supplemen magnesium bantu elak masalah kejang masa mengandung. Selain itu, perbanyakkan juga makanan kaya magnesium seperti kekacang, dan bijian penuh.

4. Kekal Hidrat

Memastikan otot kekal hidrat, cukup air akan membantu mengelakkan cramp. Warna air kencing mesti jernih atau berwarna kuning cair. Ini ialah salah satu tanda kita dalam keadaan hidrat. Kalau warna air kencing pekat, ia salah satu tanda anda tak cukup minum air.

5. Ambil Kalsium Secukupnya

Pengambilan kalsium yang rendah semasa hamil akan menyumbang kepada masalah cramp yang lebih teruk! Semua wanita termasuklah wanita hamil wajib mendapatkan 1,000 milligram kalsium sehari.

6. Kasut yang Selesa

Pilih kasut yang selesa, dan menyokong pegerakan sihat semasa mengandung. Kasut yang menutup bahagian tumit sepenuhnya sangat membantu.  
Continue Reading

Cramp Ketika Hamil, 6 Benda Wajib Tahu

cramp ketika hamil fakta info

Cramp atau kejang semasa mengandung bukan sahaja menyebabkan ketidakselesaan malah ia menakutkan. Kekejangan boleh menyebabkan seorang Ibu mengandung terguling-guling dan menjerit kesakitan. Berita baiknya, kejang atau cramp ketika hamil ini ialah perkara biasa yang mudah terjadi semasa proses kehamilan. Apa yang penting ialah kita kena tahu bila waktu yang paling tepat untuk minta bantuan.

Kenapa Cramp Berlaku Waktu Hamil?

Kekejangan berpunca daripada otot rahim (uterus) yang mengembang, menurut keterangan daripada Amanda Selk, ob-gyn daripada Women's College Hospital di Toronto, Kanada. Sewaktu trimester pertama, cramp datang daripada ovum wanita yang sedang dalam proses untuk melekat di dinding rahim, dan juga kerana rahim kita semakin mengembang dari hari ke hari bermula trimester pertama. Walaubagaimanapun sekiranya kekejangan itu diiringi dengan pendarahan, ia boleh jadi sebagai salah satu tanda keguguran. Apabila usia kandungan semakin meningkat, cramp juga boleh jadi salah satu tanda kelahiran pra-matang, atau apabila kandungan mencecah 37 minggu ke atas, maksudnya saat melahirkan hampir tiba!


Braxton Hicks Contraction

Braxton Hicks Contraction boleh berlaku seawal trimester kedua. Dengan Braxton Hicks, otot rahim akan mengetat selama kira-kira 30 hingga 60 saat. Ia berulang dalam intensiti yang tidak sekata, tak kerap dan tidak boleh di jangka. Kita akan berasa sangat tidak selesa.

Sakit Ligamen

Ibu hamil kebiasaannya akan rasa sakit yang mencucuk di bahagian abdomen dan pangkal peha, selalunya hanya di satu bahagian sahaja. Ini bukan cramp atau kejang tetapi merupakan hasil regangan yang berlaku di bahagian ligamen sekitar perut. Sangat tidak selesa dan berakhir selepas beberapa saat. Ia tidak berbahaya.

Kejang Selepas Seks

Segelintir Ibu, mengalami kekejangan selepas melakukan hubungan suami isteri. Walaupun ia tidak berbahaya, namun kebanyakan dari kita selalu tertanya-tanya sama ada perlu berhenti daripada melakukan seks kerana kekejangan itu atau tidak? Jawapannya ialah, tidak. Amanda Selk, ob-gyn menyatakan bahawa kekejangan selepas seks ini tidak bertahan lama. Namun begitu, jika seks tersebut menyebabkan kesakitan melampau atau pendarahan, segera berhenti daripada meneruskannya dan berjumpa segera dengan doktor dan bidan.


Apa Saya Perlu Buat?

Bahagian terpenting ialah, buat diri kita selesa. Banyakkan berehat. Kurang air juga boleh menyebabkan cramp bertambah teruk! Oleh itu, minum banyak air kosong. Pastikan pundi kencing kita sentiasa kosong kerana pundi kencing yang penuh, suka tahan kencing akan menyebabkan kekejangan bertambah teruk hari demi hari. Mandian suam juga membantu untuk mengurangkan simptom kekejangan dan dapatkan tali pinggang sokongan yang sesuai bagi Ibu hamil ketika trimester ketiga. Pastikan pengambilan kalsium mencukupi bermula dari trimester pertama hingga ketiga kerana kalsium membantu otot untuk rileks dan mengurangkan risiko kekejangan.


Bila Saya Patut Berjumpa Doktor atau Bidan?

Apabila cramp diikuti dengan pendarahan, tumpah air atau kadar kekerapan cramp itu semakin kuat dari saat ke minit dan seterusnya, malah tidak berkurang walaupun anda sudah duduk, baring dan berehat. Dapatkan segera nasihat doktor dan bidan berdekatan.

Continue Reading

Thursday, 10 October 2019

Dulu Saya Paling Mengantuk Dalam Kelas

Dua bulan yang lepas Syaza dapat sorang pelanggan, seorang adik manis dari Universiti Sains Islam Malaysia, tengah cari makanan tambahan untuk overcome masalah letih dan lesu dia, dan juga multivitamin untuk kesihatan harian dia. Dia aktif, join persatuan sana sini. Jadi dia perlukan makanan tambahan untuk make sure dia tak collapse, mengantuk dan terlena bila masa kat kelas terutama sekali. 

First of all, Syaza nak puji dan ucap tahniah beribu tahniah sebab walaupun dia muda lagi tapi dia concern pasal kesihatan dia. Syaza dulu tak terfikir langsung pasal Vitamin semua ni masa zaman U, hahaha. Sebab tu la masa zaman U.. eh jap, ni nak cerita pasal adik ni bukan Syaza, hehehe.

So after dia bertanya tu, almost a month later iaitu bulan September haritu dia buat pembelian ESP dan Vita-Lea selepas Syaza suggest beberapa cadangan vitamin untuk pilihan dia based on keperluan.

Hari ni Syaza update tanya perkhabaran beliau, nahh.. sekali panjang lebar ditaipnya.

testimoni set asas tenaga esp shaklee dan vita lea shaklee
Testimoni Set Asas Tenaga Shaklee

“Alhamdulillah akak, saya dapat rasa beza bila saya consume ESP and bila saya skip, hahaha. Kadang-kadang tak sempat minum bila kelas pagi. Tapi kalau sempat buat ESP+Vita-Lea SEHARI tu RASA KENYANG walau tak makan nasi, malam-malam baru habis kelas baru makan apa-apa. 
Tambahan kan, kalau waktu petang tu waktu kelas orang dah rasa letih, mengantuk, tak bermaya je, ALHAMDULILLAH SAYA MASIH SEGAR. Emmm, kalau tak saya yang paling mengantuk waktu kelas. InshaAllah berkesan sampai sekarang,”

Alhamdulillah happy for you adik. So excited! Dahlah beliau memang slim, bila kata kenyang sampai ke malam, Allahu jangan jadi bertambah slim ya, hihihi. Nanti kita jumpa lagi naa. Dekat je Bangi and USIM, hehehe. Bertenaga sampai terlompat agaknya masa jumpa nanti. 😂

Alhamdulillah, student pun need energy apetah lagi mak anak 1,2,3 dan infinity. Apetah lagi bapak orang yang bekerja berat mencari nafkah. Laaaagi memerlukan makanan tambahan to support your health. Only we know what our body need. 😊

Perlukan makanan tambahan untuk tenaga harian anda? Hubungi Syaza hari ini di talian 0187684817.
Continue Reading

Kenali Ostematrix Shaklee Dalam Masa 1 Minit

ostematrix shaklee kandungan bukan sekadar kalsium

KENALI OSTEMATRIX

⭐️Apa itu Ostematrix?

Ostematrix terdiri daripada:
🌈1,000 mg Kalsium
🌈400 mg Magnesium
🌈400 IU Vitamin D
🌈Boron, Mangan, Tembaga, Zink

⭐️Ostematrix dibuat daripada?

Sumber semulajadi - Limestone (batu kapur)

⭐️Fungsi Ostematrix

🌈Kesihatan tulang, gigi, kuku
🌈Membantu pengecutan otot
🌈Menstabilkan tekanan darah
🌈Bantu mengurangkan Gastrik
🌈Bantu mengurangkan kekejangan
🌈Bantu mengelakkan Osteoporosis
🌈Bantu mengurangkan Senggugut
🌈Bantu tidur yang nyenyak
🌈Bantu ringankan rasa sakit
🌈Bantu masalah sembelit
🌈Bantu kurangkan stress
🌈Mencegah terjadi Batu Karang
🌈Melindungi otot jantung
🌈Bantu penghasilan susu ibu

⭐️Shaklee Difference

🌈Bukan sekadar Kalsium, diformulasi dengan tambahan 6 jenis nutrien termasuk Magnesium, Vitamin D, Zink, Tembaga, Mangan, Boron.
🌈Kecil, mudah ditelan.
🌈Diserap sepenuhnya dalam masa 12 jam (diuji secara klinikal).

⭐️Gejala Kekurangan Kalsium

🌈Kejang otot (terutama di belakang dan kaki)
🌈Gigi mudah reput
🌈Kuku dan rambut rapuh
🌈Senggugut
🌈Penyakit Batu Karang
🌈Kerap pengsan
🌈Kegagalan jantung
🌈Sakit dada
🌈Kebas di sekitar mulut / jemari tangan dan kaki
🌈Mudah tersinggung / tertekan
🌈Lesu
🌈Sawan
🌈Psoriasis
🌈Kulit kering
🌈Kegatalan yang kronik
🌈Otot lemah
🌈Katarak
🌈Simptom Osteoporosis (sakit belakang, ketinggian berkurangan & membongkok, tulang belakang / pergelangan tangan / pinggul patah)
🌈Tekanan darah tinggi


⭐️Di mana saya boleh dapatkan Ostematrix?

🌈 Hubungi Syaza di talian 0187684817 untuk dapatkan Ostematrix hari ini.

🌈 COD Shaklee Bangi, Kajang, Putrajaya dan Semenyih disediakan. 

🌈 Pos seluruh Malaysia.

Continue Reading

Berapa Keperluan Kalsium Ikut Usia Kita?

Siapa tak kenal dengan kalsium, sumber mineral paling utama untuk pastikan tulang, gigi kita kuat dan sihat. Kalau tak cukup kalsium, risiko untuk terdedah kepada masalah seperti osteoporosis sangat tinggi. Apetah lagi sekiranya badan tak cukup kalsium itu di tambah faktor lain yang memudahkan pereputan tulang berlaku dengan cepat antaranya gaya hidup tak sihat, merokok, makan makanan tak sihat dan kurang bersenam. 

Antara tanda badan kita kurang kalsium ialah
  • Selalu kejang kaki dan otot
  • Tangan kebas
  • Kuku rapuh
  • Kurang selera makan
  • Susah nak telan makanan
  • Selalu pitam dan mudah pengsan
  • Cepat stress
  • Susah tidur
  • Insomnia


Oleh itu amat penting untuk kita tahu berapa keperluan kalsium yang diperlukan tubuh badan kita mengikut aktiviti, jantina dan umur masing-masing.

Keperluan Kalsium Mengikut Usia

keperluan kalsium mengikut usia

  • Wanita Hamil memerlukan 1,200 sehingga 1,500 mg kalsium sehari
  • Ibu Menyusu memerlukan 1,200 sehingga 1,500 mg kalsium setiap hari
  • Wanita usia 50 tahun ke atas memerlukan 1,500 mg kalsium sehari
  • Dewasa sihat memerlukan 1,000 mg kalsium sehari
  • Seorang Remaja memerlukan 1,300 mg kalsium setiap hari




Untuk mendapatkan 1,000 mg kalsium sehari, ia bersamaan 4 gelas susu dan 320 biji kacang Almond. 4 gelas susu dan 320 biji kacang Almond tersebut bersamaan 4 caplets Ostematrix Shaklee

Disebabkan supplemen kalsium sangat susah untuk di cari terutama supplemen yang di jamin kualitinya maka oleh sebab itu Ostematrix selalu menjadi pilihan utama rakyat Malaysia yang menjaga kesihatan dan mineral kalsium harian mereka.





Continue Reading

12 Tanda Kurang Kalsium

12 Tanda Kurang Kalsium

Mari kita periksa, ada atau tidak 12 tanda ini pada diri kita. 12 tanda ni terbahagi kepada 2 jenis, iaitu tanda kecil (minor) dan tanda besar (major).

12 Tanda Badan Kita Kurang Kalsium

Tanda Kecil (Minor)
😟 Tangan Kebas
😟 Kejang Otot
😟 Kurang selera makan
😟 Kuku rapuh
😟 Susah nak telan makanan
😟 Mudah pitam dan pengsan


Tanda Besar (Major)
😭 Mental confusion, anxiety, depression
😭 Gigi rapuh
😭 Insufficient blood clotting
😭 Osteoporosis
😭 Perkembangan terbantut (kanak-kanak)
😭 Masalah jantung



Continue Reading

Friday, 4 October 2019

Pengalaman Makan Ostematrix Masa Mengandung


Selalu Syaza kongsi pengalaman orang lain je kan, kali ni Syaza nak kongsikan sendiri pengalaman Syaza makan Ostematrix sepanjang Syaza pregnant. Daripada pregnant kali pertama, Syaza memang dah mula kenal Shaklee.

Sebab Syaza dah makan Shaklee since daripada anak dara lagi, hehehe. Jadi bila pregnant tau ada Set Hamil Shaklee so apa lagi Syaza pun continue je. Dan dalam set ni ada Ostematrix. Yang ni la Syaza nak share macam mana rasa dan apa yang best nya makan Ostematrix sepanjang mengandung.

Sejujurnya Syaza tak pernah kena cramp waktu pregnant macam kawan-kawan yang lain kecuali sekali je, waktu sekali tu masa tu dah 39 minggu dan waktu tu seharian Syaza drive daripada pagi sampai malam, lepas tu balik terus tidur tanpa makan Oste, hasilnya? Tahniah! Syaza kena cramp hahaha. Sakit giler ok. Menyesal terus tidur tak makan Oste, huhuhu.


Syaza tak boleh bayangkan mak-mak lain yang kena cramp masa mengandung almost setiap malam especially waktu dah third trimester. Ya Allah, kalau ada dalam kalangan pembaca Syaza yang ada masalah ni, please cuba sendiri Ostematrix ni dan korang memang akan enjoy je sepanjang mengandung, tak de masalah cramp dah.

So secara peribadi, masa mengandung makan Ostematrix ni sangat membantu Syaza sebab dia kurangkan risiko kena cramp, bagi Syaza tidur lena dan paling penting buang air besar senang! Tak sembelit. 


Syaza ada gak dapat mak-mak lain mengadu kata masa pregnant sembelit, terutama bila perut makin besar. Yeaps, logik je sebab anak duk menekan segala organ yang ada hehehe. So kita pun jadi susah nak buang air besar, sembelit. That is why we need Ostematrix sebab dia ada kalsium dan magnesium yang akan bantu muscle dan otot kita di kawasan sistem penghadaman untuk lebih rileks, jadi senang nak membuang!

Kepada mak-mak yang ada masalah sembelit masa mengandung boleh ambil tindakan segera sebelum dia bertambah teruk lepas bersalin yang sampai tahap buasir, hukhuk. Makan Ostematrix 4 caplets sebelum tidur, dalam satu malam boleh rasa perbezaan ketara. Bangun pagi fresh, buang air senang dan no more cramp terjerit terpekik siang malam.

Serius, bukan Syaza sorang je rasa kesan Ostematrix ni masa mengandung ramai lagi mak-mak lain yang dah rasa manfaat macam yang Syaza dapat ni. Tak percaya? Jom kita baca apa kata mak-mak lain.

Pengalaman Makan Ostematrix shaklee Masa Mengandung
Pengalaman Makan Ostematrix Shaklee masa mengandung #1 : "Masa mengandung anak kedua dah jarang sesangat cramp kaki. Tak macam first pregnancy (belum consume Oste) yang almost every night cramp kaki yang menyakitkan!"

Pengalaman Makan Ostematrix shaklee Masa Mengandung
Pengalaman Makan Ostematrix Masa Mengandung #2 : "Masa preggy twin dulu setiap malam sebelum tidur ambil 6 biji sehari. Memang jarang sangat kena simpul biawak or kaki krem,"

Pengalaman Makan Ostematrix shaklee Masa Mengandung
Pengalaman Makan Ostematrix Shaklee Masa Mengandung #3, "Teman wajib sebelum tidur sebab non-stop hamil dan menyusu. Sepanjang 4 tahun ini tak ada cramp, sakit pinggang dan sembelit,"


Ha, see, not only me. Ramai lagi mak lain yang sangat sayang Ostematrix ni termasuklah isteri kepada bekas penjaga gol bolasepak Malaysia yang terkenal dengan gelaran Apek, iaitu Leuniey Natasha.

Pengalaman Makan Ostematrix shaklee Masa Mengandung
Leuniey Natasha di Instagram story beliau :)

Satu lagi, Ostematrix ni sangat mampu milik sebotol cuma harga RM 61.25 sahaja. Murah dan jimat! Tapi kalau customer Syaza order, tak de nya nak amek sebotol, hehehe. Mesti borong berbotol-botol sebab apa? Sebab Ostematrix ni cepat out of stock! Sekejap je dah di sambar. Maklumlah orang mengandung hari-hari ada, hihi.


Lagi la sekarang ni bulan 10 ni Ostematrix tengah promo kalau beli 3 akan dapat diskaun 5%, memang tak menang tangan la mak mengandung semua grab promo ni!

So korang follower dan reader kesayangan Syaza yang dikasihi, kalau tengah pregnant tu, boleh dapatkan Ostematrix laju-laju, supaya tidur lena, tak sembelit, tak kena cramp dan paling penting untuk baby dalam perut tu. Coz Ostematrix ni kalsium, dia membantu untuk promote healthy growth of baby's bone and teeth. 

Bagi yang nak dapatkan Ostematrix, boleh hubungi Syaza hari ini di 0187684817.
Continue Reading

Ramen Asam Pedas Rare, Hanya di Melaka

tanjak sonsang asam pedas melaka

Hari Rabu malam, 2 Oktober 2019 sekali lagi kami suami isteri menjejakkan kaki ke restoran asam pedas yang sangat sedap di Melaka iaitu Tanjak Sonsang Asam Pedas. Baca betul-betul ya, sonsang bukan sonGsang! Hahaha

Sepanjang bermastautin di Melaka, Tanjak Sonsang Asam Pedas adalah yang paling sedap berbanding asam pedas di tempat lain. Dan kedainya hidangkan hidangan asam pedas rare. Ada banyak jenis telur ikan yang disediakan.

menu senarai harga tanjak sonsang asam pedas melaka
Menu Tanjak Sonsang Asam Pedas Melaka

Suami Syaza penggemar telur ikan duri atau ikan mayong, dekat Tanjak Sonsang ni memang always ada je stok telur ikan ni. Termasuklah juga telur belangkas yang dimasakkan dengan resepi asam pedas. Syaza tak berapa nak layan telur-telur ni, Syaza suka Ramen Asam Pedas dia. Sangat sedap. Sampai licin kuah dia ku hirup. Pedas ke tak ramen dia, Syaza? Agak pedas, tapi tak de la macam Samyang atau Maggi Pedas Giler. Sedap dan pedas yang sedap dan boleh dihabiskan! Nyum. Kecur air liur waktu taip entry ni, heheh

Belah kanan suami Syaza punya asam pedas telur ikan duri, yang kiri is mine! Ramen Asam Pedas Udang. Ya Allah serius sedap sangat

Kedai Tanjak Sonsang ni dia di tepi jalan. Betul-betul tepi jalan. Kalau nak masuk simpang kedai ni akan nampak signboard kedai ni. Waktu operasi bermula pukul 6.30 petang sampai 11.30 malam. 

tanjak sonsang asam pedas melaka
Yummy! Satu hidangan ni RM 26

Siapa yang tengah mengidam telur ikan rare macam ikan duri, ikan mayong, ikan parang, belangkas atau ketam nipah, udang galah bolehlah datang ke sini. Selain asam pedas ada juga menu yang biasa macam nasi goreng semua tu. Harganya sangat berpatutan! 

Set nasi percuma dengan sambal belacan, telur asin, keropok dan timun

Cara nak datang ke sini, boleh WAZE Tanjak Sonsang Asam Pedas Melaka. Boleh follow juga Instagram dengan Facebook diorang. Mana tau ada menu rare lagi, kan? Wohoo. Ok boleh dah tu ajak cik suami start enjin kereta gi makan sekarang, hehehe.

Continue Reading