Hi Selamat Datang
Hubungi Syaza di talian +60 18 7684817 bagi maklumat lanjut
Get Started

7 Kebaikan Vitamin E untuk Kulit

Posted On Monday, 18 December 2017

7 Kebaikan Vitamin E untuk Kulit

  • Bertindak sebagai pelembab
    • Nutrien larut minyak yang lebih baik dari produk jenis larut air
    • Bertindak sangat baik ke atas kulit kering dan kulit rosak
    • Mengisi semula lembapan yang hilang akibat kulit rosak
  • Melambatkan proses penuaan
Vivix Shaklee Melaka
Vitamin E membantu mencegah penuaan awal
  • Menggalakkan penghasilan kolagen
  • Kolagen adalah sejenis fiber protein yang bertanggungjawab untuk memastikan keanjalan kulit berkekalan
  • Mengurangkan kehadiran kedutan dan tanda awal penuaan
  • Merawat sunburn
    • Bersifat anti-oksidan yang meneutralkan kesan radikal bebas yang berpunca dari sinaran ultraviolet yang mengakibatkan sunburn
  • Mencerahkan tompok hitam (jeragat)
Vivix Shaklee Melaka
Kesan ke atas kulit yang tidak sihat
  • Menghapuskan radikal bebas yang akibatkan pigmentasi
  • Bertindak sebagai agen pembersih
    • Memudahkan untuk proses bersihkan muka di samping mengekalkan kelembapan kulit
  • Merawat masalah kuku kering
    • Rawatan efektif mengelakkan kuku kering dan pecah
  • Merawat stretchmark
Vivix Shaklee Melaka
Strectmark ke atas perempuan selalu hadir selepas proses bersalin atau semasa
  • Stretchmark muncul kerana kehilangupayaan keanjalan kulit kerana kesan rekahan di bahagian atas dan bawah kulit
  • Ia akan menghasilkan tanda warna putih berjalur-jalur
  • Vitamin E berfungsi terkenal bagi mengembalikan keanjalan kulit dan memudarkan kesan rekahan tersebut
Baca Selanjutnya Di sini :
  1. Parut Jerawat Pudar dengan Vitamin E
  2. Petua Hilangkan Kedut Muka
Dapatkan Produk Shaklee anda hari ini dari Syaza (Touch to WhatsApp). Syaza menyediakan perkhidmatan COD Vivix Shaklee Melaka serta Pos Vivix dan Shaklee seluruh Malaysia dan luar negara.

Fatin Syaza,
0187684817 (Touch to WhatsApp),
Pengedar Vivix Shaklee Melaka,
COD Vivix Shaklee Melaka,
Pos Vivix Shaklee Seluruh Malaysia.

Read More..

ESP Shaklee Cerahkan Kulit

ESP Shaklee Bantu Cerahkan Kulit

Kulit cerah dan bersih adalah idaman setiap wanita. Bahkan kini, ia menjadi idaman para lelaki. Masa kini, dengan lambakan produk mencerahkan kulit, kita perlu berhati-hati dalam memilih produk cerahkan kulit. Hal ini supaya kita dapat menjamin kesihatan berpanjangan di samping mencerahkan kulit. 
Read More..

4 Punca Keputihan Kepada Wanita Belum Berkahwin

Posted On Sunday, 17 December 2017

PUNCA KEPUTIHAN WANITA

Mesti dilema bagi sesiapa yang ada masalah keputihan terutama bagi wanita yang belum berkahwin. Kalau yang dah berkahwin pula, lain ceritanya. Ianya bukanlah suatu perkara yang memalukan malah kita perlu segera bertindak bagi mengatasi masalah ini. 

Terdapat pelbagai faktor dan punca yang mengakibatkan keputihan ini. Antaranya termasuklah tentang cara hidup dan hormon seseorang. Kategori keputihan juga datang dalam pelbagai bentuk. Untuk post kali ini, kita akan fokus kepada punca yang memberi masalah keputihan wanita ini.
Read More..

Apa itu Vivix dari Shaklee?

Posted On Wednesday, 6 December 2017

VIVIX SHAKLEE - APA ITU VIVIX?

"Pernah dengar tentang pelbagai rangkaian jenis produk di Shaklee termasuklah Vivix,"
"Vivix tu apa ya?"
"Apa kandungan dalam Vivix Shaklee?"

Dan banyak lagi soalan demi soalan berkaitan Vivix. Semestinya banyak soalan tentang Vivix kerana dalam rangkaian produk Shaklee di bawah Healthy Nutrition, Vivix merupakan produk paling PREMIUM!

Premium di sini merujuk kepada dari segi kandungan serta khasiat kandungan Vivix ini. Maka tidak hairanlah, apabila sudah mengenali Vivix, ramai jatuh hati dengannya dan mendapat manfaat kesihatan serta kecantikan dengan pengambilan Vivix sebagai makanan tambahan.
Read More..

Kandungan GLA Complex Shaklee

Posted On Friday, 1 December 2017

Kandungan GLA Complex Shaklee - Perlu Dimiliki Semua Wanita

Pengedar Shaklee Melaka

Pernah dengar tentang EPO? Atau nama penuhnya adalah Evening Primrose Oil. GLA dari Shaklee ini merupakan EPO keluaran Shaklee. Baik, kita bercerita dahulu tentang EPO. 

Apa itu EPO? 

Secara ringkasnya EPO digunakan secara meluas sebagai makanan tambahan atau vitamin yang memberi khasiat untuk :
  • Rheumatic dan Arthritic
  • Eczema
  • Sindrom PMS datang bulan
  • Sindrom Menopaus
Read More..

Promosi Shaklee Disember 2017

Hai assalamualaikum! Pejam celik, pejam celik dah masuk Disember. Countdown nak masuk tahun baru masihi iaitu tahun 2018. Sekejap je kan.

Pengedar Shaklee Melaka


Apa PROMO SHAKLEE untuk Disember ni? Ramai dah tak sabar nak tahu. Promo bulan ni sangat best dan penjimatan berganda. Ada sekali PWP iaitu Purchase with Purchase. Apa maksud PWP ni, Syaza? Maksud PWP dalam Promosi Shaklee adalah setiap belian akan dapat buat belian barang atau produk lain dengan harga diskaun kaw kaw!

Okay ramai dah menunggu ni nak dengar pengumuman PROMOSI SHAKLEE BULAN DISEMBER 2017. Jom kita tengok, bulan ini ada tiga (3) promosi yang Shaklee jalankan! 
Read More..

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee Minuman Seisi Keluarga

Posted On Sunday, 5 November 2017

ESP SHAKLEE UNTUK SEISI KELUARGA


Image result for happy family

Menariknya tentang ESP Shaklee adalah ianya boleh di kongsi bersama seisi keluarga. Bermula daripada ibu, ayah, atuk, nenek malah sehingga kepada kakak dan abang. Masing-masing berebut nak dapatkan MANFAAT dan KHASIAT dari ESP keluaran Shaklee.

Pemakanan yang sihat bermula dari rumah. Kerana hanya di rumah sahaja tempat yang selamat untuk kita pastikan sentiasa makanan yang di ambil kaya dengan nutrisi serta berkhasiat. Bukan itu sahaja, turut perku dititikberatkan ialah bahagian kebersihan makanan.

Sifat ESP dari Shaklee yang sangat on-the-go ini iaitu MUDAH DI BANCUH walau di mana saja kita berada menjadi antara salah satu faktor ianya digemari seisi keluarga. On-the-go dari ESP ini malahan turut membantu menjadikan suasana pagi lebih ceria kerana setiap daripada ahli keluarga mendapat manfaat dan khasiat iaitu salah satunya BERTENAGA sepanjang hari.

SERONOKNYA! Keluarga saya sentiasa ceria dan bertenaga setiap hari dengan ESP Shaklee :)

Membekalkan sembilan (9) asid amino penting untuk keperluan badan, ESP bukan sahaja enak di bancuh begitu sahaja, malah turut terdapat pelbagai jenis resepi berkaitan ESP Shaklee. Selain daripada itu, ESP Shaklee adalah BEBAS KOLESTROL serta MUDAH DI HADAM

Image result for zero cholesterol

Bagi warga emas, nenek, atuk malah ibu dan ayah kita, mereka sangat memerlukan makanan mudha cerna apabila memasuki tempoh umur emas berikutan menyokong sistem pembuangan di usia emas begitu. 

Image result for good digestive system

Dapatkan ESP Shaklee anda hari ini dengan Syaza. Hubungi Syaza di talian 0187684817 (Touch to Whatsapp)

Fatin Syaza,
Pengedar Shaklee Malaysia,
Pengedar Shaklee Melaka,
Pengedar VIVIX Melaka,
COD Shaklee Melaka,
Pos Seluruh Malaysia.


Read More..

Top 10 Produk dalam Shaklee

Posted On Saturday, 4 November 2017

TOP 10 dalam Shaklee



"Cazaa, cuba cerita sikit pasal Top 10 in Shaklee, apa yang selalu orang concern & amek top 10 ni, boleh?" 

Semestinya, boleh!! πŸ˜„
Untuk pengetahuan korang, dalam Shaklee ada
✔️ Healthy Nutrition
✔️ Healthy Weight
✔️ Skincare/Hair Care
✔️ Homecare


Top 10 list top product yang Cazaa nak terangkan sekarang- Healthy Nutrition. Yang sentiasa mendapat tempat di hati kita semua ❤️

Top 10 in Shaklee (ikut turutan)
1- Vivix
2- ESP
3- Omega Guard
4- Vitamin C
5- Ostematrix
6- Alfalfa
7- Vitamin E
8- Vita-Lea
9- Collagen Powder
10- Lecithin


Concern yang buat kita NAK Top 10 ni?
1- Vivix : Anti-aging, Kesihatan Umum, Sihat tenaga
2- ESP : Kecantikan, Pregnancy, Milkbooster, Energy Booster, Gastrik
3- Omega Guard : Anti-inflammation, Sumber fish oil, Kecerdasan Otak, Eczema, Pregnancy
4- Vitamin C : Kecantikan, Imuniti, Eczema, Cover up nutritional gap of daily Vitamin C, Pregnancy
5- Ostematrix : Kesihatan Tulang, Pregnancy, Energy, Nutritional Gap of Calcium
6- Alfalfa : Jamu moden wanita, Milkbooster, Postnatal Care, Detox, Perut Buncit
7- Vitamin E : Anti-aging, Parut (jerawat, chicken pox, accident etc), Trying to Conceive (TTC) men part
8- Vita-Lea : Multivitamin, Nutritional Gap, Pregnancy, Postnatal Care, Basic Vitamin for Men, TTC (men part), Energy
9- Collagen Powder : Anti-aging, Tendons & ligaments health
10- Lecithin : Kuatkan Hafalan, Untuk bantu Slim, Reduce Bengkak Susu


Concern yang dinyatakan di atas adalah concern yang selalu pelanggan cari untuk each item, antara big why sepuluh ni cukup popular & famous dalam kalangan pengguna Shaklee! 😘


Belum masuk part ingredient lagi taw nih. Baru part kenapa mereka yang sepuluh ni always mendapat tempat di hati korang!! ❤️


Shaklee 
Safe | Natural | Proven


Fatin Syaza, 
0187684817 (Touch to WhatsApp), 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
Pengedar Vivix Malaysia & Melaka, 
Pengedar Shaklee Melaka, 
COD Shaklee Melaka, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia
Read More..

Testimoni Set Menyusu Shaklee

Posted On Friday, 3 November 2017

Assalamualaikum, bertuah Kak Haslynda atau Kak Lynd kita taw. Dapat membantu pelanggan yang juga seorang yang baik hati dan bertuah. 


MasyaAllah mulianya hati pelanggan yang berurusan dengan Kak Lynd! 

Ceritanya begini, 

Dua (2) bulan yang lepas, Kak Kim (bukan nama sebenar), contact Kak Lynd untuk dapatkan info tentang Set Menyusu Shaklee. 

Ohh, biasalahkan, mak mak cari alternative untuk menyusukan bayi, bukan? 

Tapi, ini bukan cerita biasa. Kak Kim nak cari Set Menyusu Shaklee untuk menyusu anak orang lain! MasyaAllah :') 


Kak Kim ambil anak angkat dan berusaha keras nak menyusukan bayi tersebut. Mulianya usaha Kak Kim. Bukan sekadar mengasuh tapi berusaha sedaya upaya menjadi ibu susuan. Maka, bukan lagi anak angkat, dah jadi anak susuan. Allahuakbar. 

Susah nak jumpa manusia begini sekarang. Di saat ada ibu yang melahirkan anak sendiri enggan menyusukan anak sendiri kerana risau bentuk badan dan sebagainya, Kak Kim berusaha menjadi ibu susuan untuk bakal anak angkat beliau. 

Jadi, Kak Kim amalkan ESP dan Al-Falfa Shaklee! Hari ini Kak Kim share gambar STOK SUSU beliau yang banyak dan berkualiti masyaAllah!!! 

Stok Susu Kak Kim

Tahniah Kak Lynd dapat bantu Kak Kim! 
Tahniah Kak Kim dapat bantu baby! 

Semoga Allah merahmati kalian di luar sana yang berusaha nak menyusukan bayi sendiri :) 

ESP dan Al-Falfa memang merupakan Set Menyusu Shaklee yang membantu untuk meningkatkan kualiti susu serta kuantiti susu. Kerana bila kita amalkan pemakanan yang baik serta melengkapkan keperluan nutrisi semasa penyusuan, kita membantu diri kita sendiri untuk dapatkan susu lebih meriah dan kualiti! 

Dapatkan Set Menyusu Shaklee anda dari Syaza hari ini (Touch to WhatsApp

Fatin Syaza, 
Your Favourite Shaklee Distributor, 
0187684817  (Touch to WhatsApp), 
COD Shaklee MELAKA, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

CYST MENGECUT DIREZEKIKAN HAMIL

Posted On Thursday, 2 November 2017

Hai, Assalamualaikum. Syaza nak share feedback yang menggembirakan hati kita semua! 


****

Petang ni sembang2 dengan my klik/bff/customer sharing experience guna produk shaklee dr ikhtiar hamil sampai la ni tgh hamil 19 weeks++.
.
Syukur Alhamdulillah kawan sy disahkan cyst dan sukar preggy. Utk buang cyst kawan sy perlu set utk operation.
.
Doktor suggest kwn sy utk ambik GLA & B Complex Shaklee. Selepas ambil 2 botol ni Cyst mengecut Alhamdulillah dan operation dibatalkan.
.
Makan x sampai sebotol GLA, kawan sy Positif Pregnan. Alhmdulillah dengan Kuasa allah dan ASBAB Shaklee.
.
La ni apa yg kawan sy ambil? Dia teruskan dengan set hamil shaklee. Apa yg dia sharing :-

πŸ’ X da kencing manis (wlupun ada keturunan)
πŸ’ X da kencing kotor
πŸ’ Hb cantik
πŸ’ Setiap kali checkup semua ok 
πŸ’ Set hamil shaklee berbaloi
.
Set hamil Shaklee


Trimester1

πŸ’ESP
♻ memberikan tenaga berpanjangan
♻ kulit ibu dan bayi cantik, gebu, bersih

πŸ’ B-COMPLEX (asid folik) (120biji)
♻ melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang 
♻ menghalang ibu dari risiko kanser dan strok

πŸ’ VITA-LEA (120biji)
♻ mengelakkan masalah anemia ataupun kekurangan sel darah merah
♻mengurangkan risiko bayi pra-matang dan masalah bayi kurang berat badan

πŸ’ VITA-C (180biji)
♻ mengurangkan risiko demam ataupun selsema

πŸ’ OSTEMATRIX (120biji)
♻ membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat untuk ibu dan bayi
♻ mengelakkan kekejangan

Tambah semasa Trimester 2
πŸ’ OMEGA GUARD (90biji)
♻ membantu perkembangan otak bayi

Dapatkan produk Shaklee anda dari Syaza hari ini (Touch to WhatsApp)

Fatin Syaza, 
Your Favourite Shaklee Distributor, 
0187684817 (Touch to WhatsApp), 
COD Shaklee Melaka, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

Kebaikan dan Manfaat Omega Guard Shaklee

Posted On Wednesday, 1 November 2017

KEBAIKAN DAN MANFAAT OMEGA GUARD SHAKLEE



Omega Guard Shaklee merupakan item paling terkenal terutama dalam kalangan ibu hamil, berpantang dan menyusukan anak. Kandungan Omega 3 serta DHA menjadikan ianya kegemaran sepanjang zaman dalam Set Hamil Shaklee, Set Berpantang dan Set Menyusu. Bahkan, bukan itu sahaja, terdapat pelbagai lagi kebaikan dan manfaat Omega Guard dari Shaklee ini.
Read More..

Kisah Si Katak Pekak

Posted On Tuesday, 31 October 2017

[Kisah Si Katak Pekak]

Kat sini, ada sebuah kisah yang Cazaa nak kongsikan. Ada yang pernah dengar dan mungkin ada yang belum pernah dengar. 

Dalam life kita ni, kadang-kadang terlalu ramai cakap-cakap sekeliling sampai buat kita rimas & letih. Hakikatnya, sekeliling mampu bercakap tapi tak berada dekat tempat kita, hehe

Sesungguhnya, lidah tu tak bertulang. Terutama perempuan, potpetpotpet macam dunia takkan kiamat, hihu 

Ini adalah cabaran dan kita kena tabah. Kehidupan dekat dunia ni umpama pengembara. Hakikatnya kita cuma mengembara ke alam dunia dan berusaha sehabis baik di sini untuk alam akhirat yang kekal :')

Kenapa perlu kisah dengan kata-kata orang lain yang tak pernah membantu walau sedikit pun? Kisahlah kepada mereka yang selalu dan sentiasa sayangi kita dan sokong serta tegur dalam proses kehidupan kita untuk ke arah yang lebih baik! :D

Jom kita baca dan kaitkan dengan kisah si Katak Pekak ni.

------------------------------------------------------
Pada suatu hari ada segerombolan katak-katak kecil yang ingin beradu kekuatan berlumba. Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi. Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan itu dan memberikan semangat kepada para peserta.

Maka perlumbaan pun dimulai.

Secara jujur, tidak satu pun penonton yang benar-benar percaya bahawa katak-katak kecil akan berjaya mencapai puncak menara. Terdengar suara, “Oh, jalannya terlalu sulitttt!! Mereka TIDAK AKAN BOLEH sampai ke puncak” dan “Tidak ada kesempatan untuk berhasil. Menaranya terlalu tinggi!

Katak-katak kecil mulai berjatuhan. Satu persatu. Kecuali mereka yang tetap semangat menaiki menara perlahan-lahan semakin tinggi dan semakin tinggi. Penonton terus bersorak, “Terlalu sulit!!! Tak seorangpun akan berhasil!”

Lebih banyak lagi katak kecil lelah dan menyerah.

Tapi ada SEEKOR KATAK sahaja yang melanjutkan pandakiannya hingga semakin tinggi dan tinggi. Dia belum menyerah! Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. Kecuali katak yang satu itu. Katak kecil yang satu itu telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berhasil mencapai puncak.

SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini berjaya melakukannya? Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berhasil menemukan kekuatan untuk mencapai tujuan? Ternyata, katak yang menjadi pemenang itu SEBENARNYA PEKAK. Dia tidak mendengar semua cemuhan dan perkataan negatif dari sekelilingnya. Katak itu, percaya dan yakin pada visinya: mencapai puncak tertinggi dengan tidak mendengarkan segala hal negatif!

Apakah pengajaran yang dapat kita ambil daripada kisah sang katak yang pekak ini?

kita “buat-buat pekak” sahaja kepada orang yang mengutuk dan mencemuh usaha atau tindakan yang kita lakukan. Fokus dan beri tumpuan serta komitmen yang tinggi kepada apa yang sedang kita usahakan. Kata-kata mereka yang mengutuk dan mencemuh kita itu sebenarnya kerana memang mereka mahu melihat kita gagal dan jatuh. Ya, adakah kita hendak membiarkan kita tewas dan jatuh dek hanya kerana kata-kata mereka yang tidak tahu apa-apa itu? Oh, usahlah semudah itu.

Mereka yang bersorak, mengutuk dan mencemuh segala usaha kita itu bukannya tahu pun apakah sebenarnya yang kita lakukan. Mereka tidak tahu pun keyakinan diri kita. Kita yang tahu dan mesti yakin kepada diri kita sendiri. Jika apa yang kita usahakan dan lakukan adalah usaha yang betul, diredai Tuhan, tidak berlanggar dengan syariat agama, maka apakah yang perlu kita hirau akan sorakan, cemuhan dan kutukan mereka?
------------------------------------------------------

Jalan cerita yang mudah untuk difahami, bukan? Mula-mula agak susah, jadi, tanamkan keyakinan dalam diri dan ajar diri untuk fokus. You will get what you want, inshaaAllah. 

GOODLUCK πŸ˜‰

Fatin Syaza,
0187684817 (Touch to WhatsApp),
Pengedar Shaklee Malaysia,
COD Shaklee MELAKA,
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

Kebaikan Multivitamin Vita-Lea (Iron Formula)

Posted On Monday, 30 October 2017

KEBAIKAN MULTIVITAMIN VITA-LEA IRON FORMULA


Memiliki 120 tablets dalam sebotol Vita-Lea

Vita-lea yang memiliki 120 tablets ini merupakan multivitamin pertama yang dipatenkan khas dari Shaklee Corp. Pada awalnya ianya berbentuk dalam cecair. Namun setelah melalui inovasi selama hampir 100 tahun bersama pengguna, Shaklee kini menjadikan Vita-Lea ini dalam bentuk tablet dan sangat mudah untuk di telan!
Read More..

Shaklee Baby : Mandian Bayi Organik

Posted On Sunday, 29 October 2017


Mak, ummi, ibu, bonda and ape je la gelaran korang kan, teruja tengok Set Mandian Baby from Shaklee ni! 🌸
Untung siapa pergi talk esok, dekat Sunway!! Dapat rasmikan Shaklee Baby ni. Set mandian bayi dari Shaklee, hehe
Satu (1) ticket, boleh dapatkan satu (1) set. Tunggu masuk Malaysia officially je ni, pastu bolehlah mak mak tu dapatkan hehe
Ni exclusive offer sape g talk esok, dengan satu (1) ticket boleh dapat satu. Dapat dengan diskaun besttt okeh! 😍
And of course main point dia nak sedut ilmu esok. Pasai postnatal & prenatal. Kehamilan & berpantang. Topik feveret perempuan~
Bapak bapak pun kena amek taw sekali, mudahkan keje mak mak 😁
"Talk pasal ape?" Bawah ni details dia, ⤵️
Topic : Holistic postnatal and prenatal care to support your baby's healthy grow

Speaker : Dr Sonhee Park, Senior Research Scientist Shaklee Corporation

Venue : Shaklee Home Office, Sunway 😍

Fatin Syaza, 
0187684817 (Touch to WhatsApp), 
Your Favourite Shaklee Distributor, 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
COD Shaklee MELAKA, 
COD Shaklee Klebang | Malim | Cheng dan kawasan sekitar, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

7 Punca Berak Berdarah - Awas dengan Nombor 7!

Posted On Saturday, 28 October 2017

Punca Berak Berdarah

punca berak berdarah

Ramai malu menyatakan masalah ni. Berak berdarah. Malah ada yang ambil jalan mudah mendiamkan diri tak berjumpa dengan doktor sehingga mengakibatkan masalah yang lebih besar. 

Read More..

Mee Kolok Viral

Posted On Friday, 27 October 2017

Hai assalamualaikum, santai Jumaat 27 Oktober 2017. Syaza nak share dengan korang semua tentang MEE KOLOK VIRAL. 

Ni semua gara-gara viral kesedapan mee kolok ni buat Syaza nak rasa sendiri sedap sangat kerr??

Jujur, Syaza antara penggemar makanan jenis mee-based. Dulu tak minat. Tapi ni semua "berkat doa" seorang mak. 

Before ni kalau mak Syaza masak yang makanan mee-based, Syaza akan macam "ewwww, taknak makan!" 

Nak nasi je. Tekak nasi sangat. Then, mak saban waktu setiap kali Syaza menolak makanan jenis mee tak kira yang beliau masak atau hidangan ketika di rumah orang (yang ni Syaza tak "ewww" la), mak berdoa dengan doa sama. 

Ewww dalam hati atau lebih tepat dengan perbuatan, mendiamkan diri tak makan. Jangan salah faham pulak hehe

Ok, berbalik pada doa. Apa doa mak? Mak doakan Syaza akan minat teramat sangat pada mee-based food. 

Hahaha. Dan doa tu maqbul! Walaupun amek masa yang lama, tapi itulah berkat doa seorang ibu. 

Sekarang memang peminat tegar makanan jenis mee ni. Tak tolak dah. Now tolak nasi pulak. Macam makan sikit je, taknak lebih-lebih. My tekak is different than before hehe

So, after tengok Master Iffah Anuar (MIA) seorang Master Coordinator dalam Shaklee pos tentang mee viral ni, Syaza pun mula search. 

Mee Kolok Dayang Sarawak

Tudia, bila Google keluar top list sekali. Tengok kedai aikkk, biasa je. Takde la macam restoran apa semua tu. 

Weekend tu juga kami suami isteri pergi dapatkan mee kolok viral ni! Dengan sharing dari blogger lain yang review tempat tu memang tip top! 

Sampai je, wowwww. Syaza kagum okay. Sebab walaupun "macam tu" je keadaan tempat dia iaitu di bawah parking lot Terminal Bersepadu Selatan (TBS) yang kawasan park n ride tu, tapi tempat dia memang ada classss! 

Bersih! Tu first word yang keluar. Keadaan gerai bersih. Dan ramai orang yang menikmati mee kolok viral time ni. 

Apa lagi, terus duduk dan orderlah! Customer service pun tip top! 

Order Mee Kolok Special. Bezanya mee kolok special ni besar, hehe

Ehsan Google

Ada juga pelbagai menu hidangan Sarawak yang lain dekat sini macam Laksa Sarawak semua tu. 

Add on, Syaza order dim sum sekali. Well, banyak kan order? 

Penyudahnya, tak habis, haha

Makan separuh pun tak sampai. My partner makan licin. Tak sedap ker?? 

Bukann, sebab tu je yang lalu nak makannya, hehe

Dah tu, bila on the way dalam perjalanan pulang ke rumah, teringat balik menyesal awat tak habiskan??? 

Ish ish ish! 

Korang, HIGHLY RECOMMENDED taw makan dekat Mee Kolok Dayang Sarawak ni. 

Pastikan datang awal, nanti tempat penuh hehe

And by the way, sorry tak dapat upload gambar sendiri snap waktu tu, phone problem pulakss, next time bekerjasama phone, Syaza update gambar okay! InshaAllah ;) 

Fatin Syaza, 
0187684817 (Touch to WhatsApp), 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
COD Shaklee MELAKA, 
COD Shaklee Klebang | Malim | Cheng dan kawasan sekitar, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

Vitamin Pudarkan Parut Jerawat

Posted On Thursday, 26 October 2017

Vitamin bantu Pudar Parut Jerawat


Lepas satu, satu! Biasalah awak. Selepas jerawat, maka akan hadirlah teman baiknya iaitu PARUT JERAWAT. Ianya menjadi bertambah akrab bila awak rajin memicit jerawat ketika berjerawat.
Read More..

Bagaimana Vitamin Membantu Atasi Stress

Vitamin Membantu Atasi Stress



Kebanyakan kita, terdedah dengan stress dan tekanan yang membawa kepada pelbagai masalah di kemudian hari. Stress melampau boleh membawa kepada migraine, masalah untuk tidur dan keyakinan diri merudum. 
Read More..

8 Makanan Wajib di Elak Ibu Hamil

Makanan Wajib Elak oleh Ibu Hamil



Hamil adalah tempoh penting untuk sentiasa memastikan kesihatan ibu dan bayi di tahap optimum. Selain daripada mengambil berat makanan ketika hamil, kita perlu tahu apa yang perlu kita elak makan ketika hamil. Ini kerana apabila kita tahu untuk elak makanan tertentu ketika hamil, ia membantu untuk kesihatan diri kita sebagai ibu dan bayi yang di kandung. 

Read More..

Kisah Doktor Mengandung Dengan Shaklee

Posted On Wednesday, 25 October 2017

Kisah Doktor Mengandung bersama ESP


----

Seperti kebanyakan doktor, saya tak percaya pada supplements. Bukan sebab APA, sebab saya dah pernah cuba sejak zaman university tapi tak pernah berkesan.

Saya pernah beli set kulit vitamin C, E dan B complex tapi saya tak makan. Sebab kwn saya PM so saya beli saja. Tapi sebab saya tak percaya, saya biar saja. Tambah saya tak suka telan pil. Susah nk telan pil.

Mengandung kali pertama, sangat mencabar pada saya. Alahan teruk, eksiden lagi sampai duduk atas kerusi roda sebulan sebab sakit tulang belakang. Penat sangat rasanya. Hanya amalkan calcium, obimin dari KK dan neurogain. Hanyir sangat neurogain ni. Rasa lagi nak muntah.

Anak kedua termengandung selepas setahun. Dahla fobia mengandung. Kalau boleh nak anak saja tak suka mengandung. Lumrah kerja saya mmg 14 jam lamanya. Bayangkan mengandung nak kerja lama-lama.

Sigh. Memang rasa nak nangis. Memang nangis pun. Tapi rezeki Allah S.W T nak bagi juga. Anak kedua masih alahan. Tak suka tangkap gambar sebab asal letak gmbr kt FB, kwn2 doktor sibuk serbu.

Hb berapa??

Low??

Kenapa pucat??
Masuk 26 minggu, dah tak tahan lagi. Jam 8 malam saja bateri low. Kerja tak boleh balik lagi. Suara makin perlahan. Pesakit pun kena rapat dgn doktor baru dengar.  Balik rumah nangis-nangis bagitahu suami saya dah tak tahan macamni. Ada banyak bulan lagi.

Saya penat. Setiap malam 5x kaki cramp sampai nak tido pun fobia. Badan rasa lemah. Selalu rasa nak pitam. Saya ada anemia. Selalu migrain. Muka kelabu mcm zombie.

Saya minum susu Dutch lady setiap hari sampai senior saya ckp nanti kena kencing manis ni.

Laa dah nak kalsium tak minum susu macam mana. Masin mulut dia gula saya timggi!

Terus tersentak.
Saya stop susu!!
Minum susu pun cramp saja kaki.

Saya berdoa kepada Allah S.W.T supaya permudahkan ujian saya. Allah yang nak beri rezeki ini walaupun saya tak bersedia jadi tolong berikan saya kekuatan dan semangat.

Suatu hari saya terdetik untuk  cuba ESP Shaklee. Saya yang anti supplement anti Shaklee. Boleh terdetik. Kuasa Allah S.W.T orang yang tak suka pun boleh suka. Saya tak minum soya. Saya tak suka rasa soya.

Saya contact rakan saya seorang doktor juga. 
Dr Maryam.
Beliau suggest Osteomatrix dan ESP dari Shaklee. 

Saya terus bancuh ESP dgn milo supaya tak rasa soya. Alhamdulillah saya suka rasa ESP campur milo.

Selepas 2 hari, saya tidak pernah terkena cramp kaki malam-malam. Saya jadi seorang doktor yang ceria semula. Jam 8 malam pun saya senyum, gelak-gelak,  usik pesakit saya. Saya happy sangat sebab saya sihat dan kuat. Saya bertenaga.

Subhanallah kenapa tak rasa macam mengandung pun ni? Rasa mcm diri saya yg tak mengandung. Begitu cergas.

Staff mula tegur doktor berseri sekarang  ni. Tak pucat.

Pesakit mula tegur doktor mengandung nampak berseri. Kulit doktor cantik.

Tak pernah seumur hidup org puji kulit saya gebu.

Hidung, pipi, dagu semua jadi  tegang. Memang awet muda. Hahahaha.

Terus mana-mana ibu mengandung yg nangis-nangis depan saya, saya suggest kan ESP Shaklee.  Alhamdulillah mereka semua cakap dah boleh bangun pagi-pagi. 

Kenangan mengandung anak kedua memang sangat manis. Kerana Shaklee, saya tidak lagi serik untuk mengandung. 

Saya enjoy mengandung.
Bila kita cukup supplements, kita sihat kita akan happy.

Nikmat kesihatan adalah nikmat paling mahal. Bila Allah tarik baru kita terasa.
Begitulah kisah pertama kali saya berasa Shaklee dan terus jadikan bisnes. Hanya tuk tolong ibu lain dari rasa apa yg saya rasa.

Itu kisah ESP masa mengandung. Masa beranak lain pula.

SID DR Hasifah, 
Happy Shaklee user

-----
Fatin Syaza, 
0187684817 (Touch to Wasap), 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
COD Shaklee Available, 
COD Shaklee Klebang | Malim Jaya | Cheng dan Kawasan Sekitar, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

Pengenalan Vitamin C Shaklee

Sustained Release Vita-C Plus


Ini adalah nama penuh bagi Vitamin C Shaklee. Sustained Release Vita-C Plus. Vitamin C Shaklee membekalkan keperluan Vitamin C sebanyak 500 mg satu kapsul.
Read More..

Adakah Boleh Ambil Supplement bersama Teh & Kopi?

Posted On Tuesday, 24 October 2017

[4 SOALAN FAMOUS]


YOUR NUTRITION QUESTIONS ANSWERED! πŸ˜‰
-
-
πŸ’• Boleh saya ambil supplement bersama KOPI dan TEH?

Kaffeine, kompaun natural yang terdapat dalam kopi & teh akan mengganggu penyerapan nutrien. Anda dinasihatkan untuk mengambil kopi atau teh 15 minit SEBELUM atau sejam SELEPAS mengambil supplement. 

πŸ’• Apa itu RESVERATROL?

Resveratrol adalah sejenis polyphenol, bahan semulajadi yang didapati di dalam sayuran dan tumbuhan. Resveratrol merupakan polyphenol yang paling hebat, berikutan kandungan anti-oksidan dan anti-inflammatory yang terdapat didalamnya. Ianya disahkan membantu melawan proses penuaan dari peringkat sel. 

Antara produk SHAKLEE  yang mengandungi RESVERATROL : VIVIX 

πŸ’• Apa itu NON-GMO?

Non-GMO, non-genetically modified organisms, manakala GMO adalah sebaliknya. GMO merupakan tumbuhan, haiwan serta mikroorganisma yang telah di ubah secara genetik atau melalui teknik kejuruteraan. Dalam industri agriculture, GMO digunapakai bagi memastikan tanaman tahan lama, tahan lasak dari serangga perosak dan nampak lebih baik sempurna. Saintis dan pakar kesihatan telah mengenalpasti keburukan GMO terhadap alam sekitar dan kesihatan. 

ESP SHAKLEE dihasilkan daripada NON-GMO Soya. Ianya tidak diubah secara genetik dan selamat. 

πŸ’• Bolehkah saya mengambil CALCIUM bersama IRON?

Calcium boleh mengganggu penyerapan iron dari diet harian anda. Walaubagaimanapun, ia berlaku hanya pada dos kalsium yang rendah (bawah pengambilan 500 mg). Pengambilan supplement kalsium, sebelum waktu tidur, dan iron ketika siang hari boleh dijadikan rutin bagi mendapatkan manfaat maksimum dari kedua jenis nutrien ini.

Antara produk Kalsium dari SHAKLEE : Ostematrix 

Antara produk IRON dari Shaklee : Vita-Lea

-
-
-

Fatin Syaza, 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
0187684817 (Touch to Wassap), 
COD SHAKLEE MELAKA, 
COD KLEBANG, MALIM JAYA, CHENG &  KAWASAN SEKITAR
POS SETIAP HARI/SELURUH MALAYSIA
.
Read More..

5 Sebab Perlu Cukup Air Setiap Hari

Cukup Pengambilan Air Setiap Hari


Image result for drink enough water

Air adalah elemen yang membentuk 70% dari tubuh badan manusia. Untuk sel badan bekerja secara optimum, mereka memerlukan keperluan air secukupnya. Kekurangan sumber air akan mengakibatkan masalah dari segi tenaga, kesihatan dan kecantikan.

Read More..

9 Tips Kejayaan Jack Ma

Posted On Monday, 23 October 2017

Tips Kejayaan Jack Ma


Sejak akhir ni, nama Jack Ma semakin menjadi bahan perbualan terutama dalam kalangan mereka yang inginkan inspirasi dan kisah motivasi.

Read More..

3 Keburukan Kafein kepada Kecantikan Kulit

Keburukan Kafeine kepada Kecantikan Kulit



Siapa sini penggemar minuman berkaffeine? Kopi? Milo? Chocolate? Semua sedap! Tapi awas, terlebih minum boleh beri keburukan kepada kecantikan kulit awak yang halus mulus tu.

Read More..

New Skincare Shaklee : YOUTH

New Skincare Shaklee : Youth



Ok, tak sabar sangat dah ni nak tunggu kemunculan Skincare baru Shaklee! Dengar khabar bakal launch Feb 2018 ni. Weehu. 

Read More..

Petua Hilangkan Kedut Muka

Hilangkan Kedut Muka


Image result for wrinkles

Seramnya! Belum berumur muka dah berkedut. Baru umur 25 tahun tapi dah nampak kesan kedutan di sana sini. Macam mana agaknya kalau umur 30 tahun ya? Lebih teruk dari nenek di kampung agaknya?

Read More..

33 Manfaat ESP Shaklee

Posted On Sunday, 22 October 2017

Manfaat ESP Shaklee

ESP Shaklee adalah Top 2 dalam senarai 10 produk Shaklee paling mendapat perhatian pengguna. Kenapa ESP Shaklee popular? Ini kerana ESP membantu bukan sahaja untuk kesihatan optimum tetapi membantu ke arah kecantikan kulit wajah!

Read More..

5 Tips Kulit Cerah Semulajadi

Posted On Saturday, 21 October 2017

Tips Kulit Cerah Semulajadi


Cerah, gelap, sawo matang, kuning langsat - apa sahaja jenis warna kulit kita, pasti satu tujuan kita iaitu nak dapatkan kulit yang glowing dan tak kusam!

Read More..

Cara Disable Right Click di Blogspot

Posted On Friday, 20 October 2017

Hai assalamualaikum, post kali ni simple dan mudah.

Sebelum korang nak disable right click, perlu disable dulu elak copypaste dekat blog korang taw. Refer Elak COPYPASTE di blog untuk maklumat lanjut.

Okay, lepas dah selesai proses dekat atas, boleh ikut steps seperti di blogpost "Elak copypaste" tadi dan gantikan dengan html code ini :

html code untuk Disable Right Click

<script language=javascript>
<!--

//edit by iamravlo


var message="Right Click Has Been Disabled";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


Klik sini untuk link html code

****
Fatin Syaza, 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
0187684817 (Touch to Wasap), 
COD Shaklee Available, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
Read More..

Keburukan Soya Kepada Wanita

Keburukan Soya Kepada Wanita

Soya merupakan antara minuman yang menjadi kegemaran rakyat Asia umumnya dan Malaysia khususnya. Terdapat banyak produk soya di pasaran. Dan ianya sangat mudah didapati di kedai runcit, pasaraya dan di perlabgai tempat lagi. Terdapat banyak keburukan soya yang biasa kita dengar dan tahu terutama untuk wanita di luar sana.

Read More..

7 Tips Makanan Diet Enak Tanpa Lemak Tepu

Posted On Thursday, 19 October 2017

Makanan Diet Enak Tanpa Lemak Tepu


Saya diet, tapi saya nak makan sedap!

Read More..

Obesiti : Cegah Sebelum Parah

Kesan Obesiti Terhadap Kesihatan



Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Nasional (NHSM) 2011 yang dikeluarkan pada tahun sebelumnya oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan satu daripada lima dewasa mengalami masalah obesiti atau kegemukan ini. 
Read More..

Master Celebration Shaklee Oktober 2017

Posted On Wednesday, 18 October 2017

Master Celebration Shaklee Oktober 2017


Hai assalamualaikum. Ahad lepas (15/10/2017) Syaza berkesempatan hadirkan diri ke program yang mampu menjana semangat dan tenaga Syaza. Program Master Celebration Shaklee. Pernah dengar?
Read More..

Pengenalan Cinch Shake Shaklee

Pengenalan Cinch Shake Shaklee


Cinch Shake Shaklee merupakan minuman diet yang sangat enak. Didatangkan dalam 3 perisa iaitu Vanilla, Coklat dan Latte, Cinch Shake Shaklee seolah membuat anda tak rasa yang anda sedang berdiet! Tambahan pula, leusina (leucine) dalam Cinch Shake Shaklee membantu mendapatkan berat badan idaman tanpa lemak menggeleber

Read More..

5 Tips Pilih Protein Sihat

TIPS PILIH PROTEIN SIHAT


Dalam piramid makanan, protein terletak di tangga kedua selepas karbohidrat. Ini menunjukkan bahawa protein penting untuk badan kita selepas karbohidrat. Bagaimana cara pilih protein yang sihat? Perlu ke tahu cara pilih protein yang sihat? Adakah wujud protein tidak sihat? 
Read More..

Manfaat Ostematrix Shaklee

Posted On Tuesday, 17 October 2017

6 Manfaat Utama Ostematrix Shaklee

Kenali apa itu Ostematrix Shaklee, Kelainan Ostematrix Shaklee dan Pengenalan Asas Ostematrix Shaklee di sini

Read More..

Pengenalan Ostematrix Shaklee : Kalsium untuk Tulang Sihat!

Kebaikan dan Manfaat Ostematrix Shaklee


Selalu sakit badan? 
Lenguh?
Susah buang air? 
Sembelit? 
Kurang pengambilan kalsium harian? 
Tak suka sayur? 
Tak makan sayur? 
Susu...? Ewwwww! Saya Tak suka!

Read More..

Cara Kira BMI

Cara Kira BMI

BMI adalah singkatan kepada Body Mass Index. Bahasa Malaysia bagi BMI ialah Jisim Indeks Badan. BMI merupakan ukuran berat badan kepada ketinggian seseorang. 

Read More..

Resepi Protein Shake Sihat dan Mudah

Resepi Protein Shake Sihat dan Mudah!




Resepi Protein Shake yang bakal dikongsikan hari ini adalah sangat sihat dan mudah! Dalam masa 5 minit pun dah siap taw. Resepi Protein Shake sihat dan mudah ni sesuai untuk kita yang sentiasa pentingkan kesihatan dan kecantikan taw. πŸ˜‰

Read More..

Makanan Ketika Hamil

Posted On Monday, 16 October 2017

Makanan Ketika Hamil


Ketika hamil, kita perlu fokus terhadap pengambilan makanan sewaktu hamil. Pemakanan ketika hamil sangat penting dalam membekalkan nutrisi serta zat untuk perkembangan bayi. 

Read More..

Segar Bertenaga Ketika Hamil

Posted On Sunday, 15 October 2017

Bertenaga ketika hamil. 


Menjadi impian setiap dari wanita yang berkahwin untuk memiliki zuriat agar dapat dijadikan pengerat kasih sayang antara suami dan isteri. 

Walaubagaimanapun, tak kurang yang serik ingin hamil kerana tiada tenaga ketika hamil. Tenaga ketika hamil sangat penting agar ibu kekal sihat dan berseri sewaktu hamil. Malah, untuk memastikan bayi yang berada dalam kandungan ceria selalu, ibu perlu ambil tahu antara cara nak bertenaga ketika hamil. 


Read More..

Elak COPYPASTE di Blog

Posted On Saturday, 14 October 2017

Elak COPYPASTE di Blog


Ramai yang tidak selesa apabila banyak isi penting blog mereka di ciplak atau bahasa mudah, copypaste oleh pihak tertentu. Hal ini kerana, untuk mereka yang teliti dalam setiap penulisan amat sensitif dengan gejala copypaste di blog ini. Ikuti cara mudah elak COPYPASTE di blog. 


Read More..

Cara Membuat Copyright di Blog

Cara Buat Copyright di Blog



Copyright blog penting bagi mengelakkan penyalahgunaan isi dan blog kita oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Copyright di blog juga menunjukkan pemilikan asas seseorang ke atas blog mereka. Adalah satu tindakan yang salah bagi mereka yang tetap mengambil kesempatan atas blog yang memiliki copyright. 

Elak mereka yang tidak bertanggungjawab! 

Read More..

8 Kepentingan ESP Shaklee

8 Kepentingan ESP Shaklee


Energizing Soy Protein 

ESP Shaklee merupakan antara produk yang terkandung di dalam Set Asas. Ini bermakna ESP Shaklee memiliki kepentingan terhadap keperluan asas harian kita. Penting ESP Shaklee akan kita kupas melalui 8 point kepentingan ESP Shaklee. 


Read More..

Khasiat Vitamin C untuk Kulit Berseri

Posted On Friday, 13 October 2017

Vitamin C untuk Kulit Berseri, Cantik

Selain di ambil secara luaran seperti menggunakan cleanser atau serum dengan ekstrak Vitamin C, kita juga perlu menjaga pengambilan makanan seharian. Pastikan makanan harian kaya dengan Vitamin C dan ambil supplement tambahan Vitamin C untuk menampung lompong nutrisi harian kita. 


Read More..

Kebaikan Buah Naga

Posted On Thursday, 12 October 2017

KEBAIKAN BUAH NAGA


Siapa sangka, buah yang kelihatan seperti percikan api ini memiliki 1001 kebaikan kepada kesihatan dan kecantikan kulit. Berasal dari Amerika Tengah, ia juga banyak di tanam di negara Asia Tenggara antaranya Thailand dan Malaysia. 

Buah naga atau nama lainnya buah pitaya, memiliki rasa yang enak dan kebaikan yang tiada tolok bandingnya. Kebaikan buah naga bukan saja untuk kesihatan malah untuk kecantikan kulit. 


Read More..

Jenis Masker untuk Parut Jerawat

Posted On Wednesday, 11 October 2017

MASKER UNTUK PARUT JERAWAT

Stress-nya dengan jerawat nih! 
Siapa dekat sini ada masalah jerawat?
Bila ada masalah jerawat, confirm masalah kedua ni akan muncul.

Next question, siapa dekat sini ada masalah PARUT JERAWAT?
Tertekan dan stress sangat dengan masalah parut jerawat ni kan.
"Jerawat belum settle lagi, dapat pulak masalah parut jerawat. Apa perlu buat ni, hishh."



So, apa yang perlu kita buat untuk overcome masalah parut jerawat nih?
Hari ini Syaza nak share cara alami atau cara semulajadi untuk atasi masalah parut iaitu parut jerawat.

Ada 10 Jenis Masker Muka untuk Masalah Parut Jerawat. Semua bahan-bahan yang digunakan boleh ambil saja dari dapur rumah kita, hehe. Mudah dan senang! :)

MASKER MUKA UNTUK PARUT JERAWAT

ALOE VERA

Aloe vera membantu memperbaiki struktur kulit dan memudarkan parut jerawat. Aloe vera juga dikenali sebagai lidah buaya. Boleh dapatkan sumber aloe vera di sekeliling rumah kita jika ada kita tanam atau jiran. Kalau tak ada, sekarang banyak gel dan masker bersumberkan aloe vera sepenuhnya yang di jual di pasaran pada harga berpatutan.




Konsisten selama sebulan, dengan cara seminggu buat 1-2 kali. Dan lihat hasilnya. 

Caranya : Sapukan aloe vera di atas muka dan biarkan semalaman atau boleh biar dalam masa 10-20 minit. Kemudian, bilas seperti biasa. Rasa segar je taw

BAKING SODA

Baking soda atau serbuk penaik untuk memudarkan parut jerawat. Wah, ini paling murah & jimat taw! Senang jer nak dapatkan baking soda. Ada juga orang panggil namanya natrium bikarbonat.

Khasiat baking soda, ia membantu mengelakkan penghasilan jerawat yang seterusnya dan membersihkan kulit muka kita.

Caranya : Lumurkan 2 sudu kecil (atau ikut keperluan) baking soda yang dah di bancuh dengan air di kawasan berparut. Kemudian, cuci muka dan gunakan pelembab muka selepas menggunakan baking soda. Amalkan dua hari sekali


MADU (ASLI)

Pastikan madu yang original ya. Madu tak original, kita tak jamin keberkesanannya. Ini masker muka yang paling sedap dan yummy. Madu memang terkenal dengan khasiat untuk kecantikan muka.

Caranya : Ambil sedikit madu asli dan lumurkan di muka. Biarkan kering dan meresap dengan kulit kita!

Amalkan seminggu 1-2 kali, bukan setakat parut hilang, muka pun glowing


TIMUN

Lendir dari timun berkhasiat untuk dimanfaatkan sebagai mengatasi masalah parut jerawat.

Caranya : Hiris timun (ikut keselesaan) dan kemudian lumurkan timun ke atas muka kita terutama kawasan berparut. Pastikan lendiran dari timun tadi dilumurkan sebaiknya. Kemudian, bilas muka dengan air sejuk setelah setengah jam.

Amalkan sehingga parut hilang.


TOMATO
Tomato kaya dengan khasiat Vitamin C dan elok untuk kecantikan kulit sama ada di ambil secara makan atau digunakan sebagai masker muka.

Caranya : Hiris tomato, dan lumurkan ke muka kita. Biarkan lendiran dari tomato meresap dengan baik, kemudian bilas muka dengan air sejuk. Amalkan sehingga parut hilang


UBI KENTANG
Hiriskan ubi kentang dan sapukan sehingga keluar lendiran dari ubi kentang tadi, kemudian bilas dan lihat hasilnya!

LEMON

Lemon bukan sahaja membantu pudarkan parut jerawat, malah memberi efek cerah & glowing!

Caranya : Hiriskan lemon sahaja dan sapukan di muka, Biarkan selama setengah jam, bilas muka dengan air suam.

atau

Caranya : Campurkan air perahan lemon bersama madu dan jadikan masker semalaman.

VITAMIN E

Yang ini paling mudah dan berkesan. Tambah berkesan jika di ambil secara luaran dan melalui pemakanan harian serta supplement tambahan. Kita semua sedia maklum bahawa Vitamin E memang penjaga kulit!




Read More..
Powered by Blogger.
/

Get In Touch

254-3, Lorong Bilal Baba, Melaka
+60 18 7684817
Mon - Sun (8am - 8pm)
syazaf92@gmail.com

Contact Form

Names

Email

Message

© Infinity. All Rights Reserved