Sunday, 29 July 2018

Bersalin Normal vs Czer

Assalamualaikum, hai semua! Awalnya kan Syaza nak buat tajuk tu dengan permulaan 'beranak' taw bukan bersalin. Tapi sebab rasa perkataan tu macam rock sangat, so Syaza ganti dengan word yang lebih soft! Hehe



Pernah tak kaum ibu sekalian yang dah merasai beranak tu macam mana diajukan soalan, "Bersalin normal ke czer?"


Mesti pernah kan? Ada tak? 

Apa yang Syaza perasan masyarakat hari ini, yang selalu dikategorikan sebagai 'makcik bawang' ni selalu membandingkan di antara orang yang beranak normal dengan czer. Sebelum kita pergi lebih lanjut, Syaza cerita sikit tentang normal delivery dan czer, ok!

Bersalin Normal (Normal Delivery)

cod shaklee melaka
Gambar lakaran bersalin secara normal
Bersalin normal ialah satu kejadian yang telah diaturkan oleh Allah bahawasanya sepatutnya secara alami setiap bayi akan dilahirkan melalui vagina atau faraj kita. Saluran ini adalah saluran yang normal.

Bersalin Czer

cod set pantang shaklee melaka
Tak semestinya belahan melibatkan bahagian bawah. Bergantung pada sebab yang memerlukan pembedahan.
Czer atau nama sebenarnya adalah Caesarean (juga kadang di panggil c-section) merupakan cara bersalin melalui pembedahan dan pembedahan czer adalah major operation! Kerana melibatkan organ penting. Kurang lebih, enam lapisan perut di belah demi melahirkan kanak-kanak (tak boleh cakap seorang kanak-kanak sebab mana taw kembarkan, hehe).

Ok, back to our story. Netizen, suka membandingkan cara melahirkan ini. Buktinya, seorang pelakon Kate Winslet, telah menyembunyikan hakikat bahawa sebenarnya dia melahirkan anak dengan cara czer. Awalnya, dia memberitahu media bahawa dia melahirkan anak secara normal kerana khuatir akan tekanan dan mulut bawang dari netizen. 

Syaza sendiri pernah dapat WhatsApp dari customer yang awalnya dah membuat tempahan untuk Set Pantang Shaklee, hampir nak cancel kerana katanya dia bersalin secara czer dan tak dapat consume set tersebut.

Ommooooo!!

Terkejut I taw. Syaza, merupakan antara yang melahirkan secara bedah sebab fetal distress, air ketuban dah turun mendadak. Dan Syaza consume FULLSET BERPANTANG SHAKLEE. The point is, ada yang kata tak perlu berpantang bagi yang bersalin secara czer. Ahaks, That is funny.

Kesian taw adik tu, disebabkan tekanan sekeliling menyebabkan dia rasa rendah diri dan rasa tak perlu jaga diri dan badan dia sebab bersalin czer je pun. 

cod shaklee melaka
Testimoni Set Pantang Shaklee dan Czer

cod shaklee melaka
Testimoni Set Pantang Shaklee dan Czer

Please netizen! First, yang tentukan mulia tak mulia bukan kita, tapi Allah. Ingat taw cakap guna iman bukan nafsu. Fikir dalam-dalam siapa yang tentukan untuk baby tu keluar dengan jalan tu? Allah atau manusia?

Fatin Syaza | Stokis Vivix SHAKLEE Melaka | 0187684817 | Pos Seluruh Malaysia

6 comments:

  1. dedua menyeramkan uuhuhu.. itula pengorbanan ibu2 dan besar pahalanya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kena sayang ibu lebih ni nampaknya ;)

      Delete
  2. salam Syaza.
    kunjung balas..

    Akak ada 3 anak lelaki dan semuanya bersalin normal. ALHAMDULILAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam Kak Azian! Salam kenal :) Wah dah tigaaa syoknya anak ramai (walaupun kadang jadi singa tetap syok nikmat ibu kan :'))

      Delete
  3. Akak dah rasa bersalin normal & caesar. Antara 2 tu, akak prefer normal sbb akak rasa lebih cepat sembuh. Tapi yg penting, semua selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke akak.. yang normal and czer tu yang mana satu dulu akak lalui? tu la normal ni walau sakit dia cam ape sakit sangat3839748 tapi ia aturan yang semulajadi dari Allah. tapi czer bleh kata macam satu kejadian yang bukan aturan norma manusia, but terpaksa buat kalau memang terpaksa dan perlu. that is why sakit dia lama sikit agaknya ya..

      Delete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")