Friday, 31 August 2018

8 Punca Haid Tak Teratur dan 8 Cara Mengatasi Haid Tak Teratur

Bagi sesetengah wanita, haid mereka normal, datang dalam masa yang ditetapkan. Namun, ada sesetengah yang tak mempunyai kitaran haid yang teratur dan sempurna. Waktu tak teratur ni, stress pun boleh datang. Mula macam-macam kita fikir. Especially kita akan fikir yang kita ni sakit ke?

kenapa sebab apa haid period tak teratur?

Dulu, waktu zaman study dekat USM, sorang housemate Syaza, dia ada masalah haid tak teratur yang sangat teruk. Haid dia tu, kalau tak datang, dalam tempoh lama sangat. Dan kalau datang, pun lama. Lebih 2 minggu! And part paling tak tahannya, kesian kalau tengok dia menanggung senggugut. Haid maksimum 2 minggu sahaja. Lebih dari tu, adalah darah kotor atau istihadhah. Cara nak sucikan darah istihadhah pun ada syarat-syaratnya. Ini menurut pandangan Imam Syafie rahimahullah.

Menurut seorang Professor Klinikal bernama Dr Amy Auntry di Jabatan Obstetrics-Gynecology and Reproductive Sciences di University of California, San Fransisco, "Sekurang-kurangnya, 30 peratus wanita mengalami masalah haid tak teratur,"

Sebelum kita pergi kepada punca haid, kita lihat dulu sama-sama apa yang dikatakan sebagai haid tak teratur ini?

Apa Itu Kitaran Haid?

cara kira kitaran haid

Kitaran haid bagi seseorang wanita yang normal adalah sebanyak 28 hari (kurang atau lebih 7 hari). Namun, ia tetap mengikut keadaan wanita tersebut masing-masing. Maksudnya, kita perlu kira tempoh kitaran bagi diri sendiri. Sekiranya pattern atau pun jarak haid dari masa ke semasa adalah sama, tak berubah, tak awal, tak akhir, maksudnya kita tak mengalami haid tak teratur.

Tapi, kalau kitaran haid terganggu kebiasannya, haid kita akan datang kadangkala terlalu awal, kadangkala lambat, kadangkala berbulan tak datang! Ini yang menjadi masalah.

Cara Mengira Kitaran Haid

Cara kiraan mudah adalah dengan mengira bermula daripada hari pertama selepas kering darah haid sampai kepada hari pertama kena haid kembali. Kira berapa tempoh masa yang kita ambil. Kitaran umum adalah sebanyak 28 hari (kurang atau lebih 7 hari). Namun, ada juga yang kitarannya sekata kurang daripada 28 hari atau lebih. Yang penting sekata! 

Contoh kiraan haid :

Kitaran 28 hari
Kering haid pada : 1 Jan 2018
Haid pertama : 29 Jan 2018

Kitaran 30 hari
Kering haid pada : 1 Jan 2018
Haid pertama : 31 Jan 2018

Kitaran 20 hari
Kering haid pada : 1 Jan 2018
Haid pertama : 21 Jan 2018


Bagaimana Nak Tahu Kita Ada Haid Tak Teratur?

Haid kita di kira tak teratur sekiranya tempoh kitaran kita berubah-ubah berturut dalam tempoh 3 bulan dan seterusnya. Bulan pertama awal, kedua lambat, ketiga awal balik. Ada yang 3 bulan tak datang haid langsung! Itu adalah antara tanda awal kitaran haid tak teratur dan terganggu.

Punca Masalah Haid Tak Teratur

Ada banyak punca haid tak teratur ni. Antaranya adalah kerana penyakit. Menurut Dr Autry, haid tak teratur merujuk kepada tidak berlakunya proses ovulasi (telur matang), jadi boleh jadi ia berpunca dar penyakit tertentu yang mengakibatkan tidak terjadinya ovulasi itu.

Selain itu, faktor hormon juga memainkan peranan. Ada sesetengah yang bukan masalah kitaran haid terganggu, tetapi kerana masalah hormon terganggu ia menganggu kitaran haid mereka.

8 Punca Haid Tak Teratur

⚫ Senaman atau Diet Ekstrem. Senaman terlalu ekstrem menganggu kitaran haid. Kebanyakkan atlet mengalami masalah ini. Selain itu, masalah berat badan berlebihan atau terlalu ringan dan diet yang melampau juga menyebabkan masalah haid tak teratur. Ia beri kesan pada level hormon kita.

⚫ Pil Perancang. Pengambilan pil perancang menganggu kitaran haid. Sama ada, haid tak datang langsung, atau terlalu kerap, atau terlalu sikit. Bergantung pada penerimaan badan seseorang.

⚫ Stress. Stress atau terlalu risau tentang masalah akan beri kesan kepada hormon dan akhirnya menganggu kitaran haid sampai tak teratur.

⚫ Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Keadaan kesihatan ini disebabkan oleh kehadiran cyst kecil yang terhasil di ovari, dan menganggu haid. Wanita dengan PCOS kebiasaannya mempunyai sejarah haid tak teratur. Selain daripada menganggu kesuburan, PCOS juga meningkatkan risiko diabetes dan kesihatan jantung

⚫ Umur. Bagi remaja yang baru haid, sukar untuk mereka mendapat kitaran haid normal setiap bulan. Ia mengambil masa beberapa tahun sebelum haid itu normal. Malah, untuk wanita berumur pula, masalah ini disebabkan sudah menghampiri menopos.

Breastfeeding (Penyusuan Badan). Bagi yang menyusukan bayi mereka secara eksklusif, kebarangkalian untuk tidak datang haid langsung adalah tinggi. Dan sesetengah ibu menyusu, langsung tak datang haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya! Hormon badan ibu menyusu disediakan khas untuk menghasilkan susu bagi anak kita.

⚫ Hamil. Ini adalah antara sebab biasa terutama dalam kalangan yang dah berkahwin. Namun, kadangkala di awal kehamilan, kita akan didatangi haid dalam kuantiti yang banyak. Sila buat pemeriksaan ujian air kencing di klinik atau di rumah sendiri untuk memastikan yang kita hamil.

Penyakit Lain. Masalah throid boleh menyumbang kepada haid tak teratur kerana hormon thyroid tidak stabil- menaik atau meningkat. Selain itu, adalah penyakit kelamin, kencing manis, fibroids, cara makan yang salah dan endometriosis juga antara jenis penyakit yang mengakibatkan haid tak teratur.

punca period tak teratur
Check BMI anda di sini

8 Cara Mengatasi Haid Tak Teratur

⚫ Kawal Berat Badan
Sama ada berat badan berlebihan atau berat kurang, keduanya menganggu kitaran haid kerana hormon yang tidak seimbang. Kurangkan berat badan bagi yang ada masalah berat berlebihan dan tambahkan berat badan bagi yang kurang. Check BMI anda di sini untuk tahu sama ada, berat badan anda kurang atau telah lebih dari sepatutnya- gemuk atau terlalu kurus?

⚫ Pemakanan Sihat
Makanan yang tinggi kolestrol dan garam menyumbang kepada masalah berat badan yang akhirnya menyebabkan perubahan kesihatan pada diri kita termasuklah haid tak teratur.

⚫ Senaman Berkala
Senaman berkala dan teratur membantu merangsang hormon kita untuk bekerja dengan lebih baik.

⚫ Tinggalkan Kopi
Minuman berkaffein sentiasa dikenalpasti dalam pelbagai kajian memberi kesan buruk dalam masalah haid tak teratur. Minimumkan pengambilannya atau tinggalkan terus secara perlahan-lahan.

⚫ Elak Stress
Kenalpasti apa yang membuatkan kita stress dan elak daripadanya atau selesaikannya segera.

⚫ Pilih Kaedah Merancang Keluarga yang Tepat
Jika ingin merancang, pilih kaedah merancang yang sesuai dan tepat. Ada banyak kaedah merancang selain daripada pil perancang. Untuk pil perancang juga ada banyak pilihan. Pilih yang tepat dan terbaik.

⚫ Kira Kitaran Haid dengan Tepat
Jangan terburu-buru. Kitaran bagi setiap wanita tak sama. Kitaran normal adalah 28 hari, kurang lebih 7 hari. Bermakna ada yang kurang 7 hari dari 28 hari, dan ada yang lebih 7 hari. Pantau badan sendiri sebaiknya. Lihat dalam masa 3 bulan.

⚫ Pengambilan Vitamin Tepat
Selain dari pemakanan sihat dan senaman berkala, pengambilan vitamin yang tepat bagi membantu mengawal atur hormon dalam badan untuk kekal sihat sangat diperlukan.

⚫ Jumpa Pakar
Dapatkan nasihat pakar bagi memastikan dengan tepat.

Cadangan Vitamin Shaklee untuk Masalah Haid Tak Teratur

set lancarkan period atasi period tak teratur shaklee

Di Shaklee, kami menyediakan set khas bagi membekalkan nutrisi tambahan penting dalam mengatasi masalah haid tak teratur ini. Dalam set ini terkandung 3 item iaitu :

🔹 GLA Complex
gla complex shaklee cod melaka
GLA adalah singkatan nama bagi Gamma Linoleic Acid yang digunakan ramai wanita bagi mengekalkan badan yang lebih segar dan sihat. GLA Complex dari Shaklee diformulasikan bersama dengan minyak benih bunga matahari dan minyak benih borage.

GLA ini, mempunyai asid lemak penting Omega-6 yang membentuk prostaglandin, sejenis hormon penting dalam mengawalatur proses badan yang normal.

GLA Complex Shaklee turut digelarkan sebagai Evening Primrose Oil (EPO) dalam Shaklee. Walaubagaimanaoun, formulasi GLA lebih khusus dan khas untuk menyelesaikan masalah haid tak teratur. Selain itu, kandungan dalam GLA Complex dari Shaklee ini turut mempunyai Vitamin E yang membantu proses kitaran hormon lebih baik

🔹 B-Complex
cod b-complex shaklee melaka
Vitamin B sangat diperlukan untuk mengawal dan mengelakkan stress. Terkenal sebagai vitamin anti-stress, B-Complex membantu untuk kita lebih tenang dan tidak stress sekali gus mengelakkan dan mengatasi haid tak teratur.

🔹 Vivix Shaklee
cod vivix shaklee melaka
Kandungan resveratrol dalam Vivix di Shaklee bertindak sebagai anti-oksidan yang baik. Anti-oksidan yang baik dan optimum membantu mengelakkan dari terjadinya kerosakan oksidatif yang disebabkan radikal bebas sehingga menganggu sel dalam badan. Radikal bebas datang dalam pelbagai bentuk antaranya ialah makanan suntik dan persekitaran yang dikelilingi pencemaran. 

Vivix Shaklee membekalkan anti-oksidan yang baik untuk mengatasi masalah gangguan kepada sel tubuh dan mengembalikan haid kepada kitaran normal.

Di samping itu, Vivix dari Shaklee ini membantu menurunkan berat badan terutama bagi yang mempunyai masalah PCOS dan berat badan berlebihan.

Dapatkan Set Lancarkan Period dari Shaklee hari ini, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

Salam Merdeka yang ke-61

poster merdeka malaysia yang ke 61
Sedikit fakta tentang kemerdekaan negara kita; Malaysia. Negara kita setelah melalui beberapa penjajahan, telah berjaya mencapai kemerdekaan pada tanggal 31 Ogos 1957. Laungan "Merdeka!" bergema diikuti linangan air mata kegembiraan rakyat Tanah Melayu pada waktu itu. Tunku Abdul Rahman selaku Bapa Kemerdekaan dan juga Perdana Menteri Malaysia yang pertama, mengambil tanggungjawab melaungkan kalimah keramat itu di Dataran Merdeka

Hari ini, selepas 61 tahun, kita rakyat Malaysia diimpahi dari Allah pelbagai nikmat. Antara nikmat terpenting ialah, nikmat agama. Islam merupakan agama yang majoriti dianuti penduduk Malaysia. Sama-samalah kita menjaga kedaulatan negara dan memastikan keharmonian negara dikekalkan sejajar dengan ajaran Islam yang menggalakkan keharmonian antara satu sama lain.

Merdeka!
Merdeka!
Merdeka!

Bebaskan juga pemikiran kita dari di jajah. Ada pelbagai jajahan pemikiran hari ini. Adakala jika kita memerhati, kita ini kelihatan merdeka pada jasadnya, tetapi terkongkong dari segi pemikiran. Maka, menjadi kewajipan untuk kita membebaskan diri dari jajahan pemikiran.

Merdeka jasad!
Merdeka fikiran!
Salam kemerdekaan.

Dapatkan konsultasi percuma hari ini untuk produk Shaklee, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Thursday, 30 August 2018

Testimoni Set Hamil Shaklee : Bacaan HB 12 dan ke atas (Kenapa HB tinggi penting waktu hamil?)

kenapa hb penting waktu hamil

Sebagai seorang pengguna Set Hamil Shaklee sepanjang proses kehamilan sendiri, Syaza akui Set Hamil dari Shaklee ini sangat membantu untuk memberi tenaga, kulit lebih cantik dan paling penting HB kita maintain sahaja.

Berapa HB yang sebaiknya untuk ibu mengandung?

HB adalah singkatan kepada haemoglobin. Bacaan HB bagi seseorang yang tidak hamil dan hamil adalah berbeza antara satu sama lain. Bagi seorang ibu hamil, bacaan bermula 10 dan ke atas adalah yang terbaik.

berapa bacaan Hb untuk ibu mengandung yang terbaik
Refer yang g/dL
Sepanjang Syaza pregnant, HB Syaza maintain 11 dan ke atas. Sejujurnya Syaza tak amek vitamin yang disediakan di Klinik Kesihatan (KK). Sepenuhnya dari Shaklee. Ini testimoni set hamil dari Shaklee untuk diri sendiri.

Kalau kita search dekat google, memang banyak sangat testimoni set hamil Shaklee yang dikongsikan dari para pengguna, ianya sangat membantu memastikan bacaan HB di tahap yang baik dan optimum. 

Apa fungsi HB ini?

kenapa hb tinggi waktu hamil penting?

Hameoglobin atau HB, ia membentuk sel darah merah. Sel darah merah berfungsi untuk mengangkut oksigen ke dalam badan dan membawa keluar selain daripada oksigen luar badan.

Kenapa bacaan HB penting ketika hamil?

Mesti curious dan tertanya-tanya, kenapa dan mengapa bacaan HB ni penting waktu hamil. Tak boleh ke kalau kita biarkan saja HB kita macam tu tanpa ambil peduli? Jawapannya : Tak boleh. Kalau boleh dah lama dah tak ada dalam prosedur check up kesihatan ibu hamil disertakan sekali HB test. Hihi

🔷 Kita bawa kandungan dan anak kita
Ada dua jasad dalam satu badan. Darah tersebut bukan sahaja untuk kita tetapi untuk anak kita. Anak atau kandungan kita sangat memerlukannya. Apa yang kita punya, turut sama kita kongsi dengan anak kita.

🔷 Atasi Anaemia / Kurang Darah
Kurang darah waktu hamil boleh akibatkan ibu hamil tersebut lesu, tak bertenaga dan pitam. Kerana itu, bacaan HB sangat penting untuk di ambil kira. Dan kerana itu juga permintaan vitamin Shaklee untuk masalah HB rendah sangat banyak.

🔷 Mengelakkan Kecacatan Bayi
Berbalik kepada fungsi HB tadi. Sekiranya kita kurang darah yang melampau, boleh akibatkan anak untuk mendapat kecacatan sejak dari lahir kerana tidak mendapat keperlua oksigen yang mencukupi sewaktu proses perkembangan janin dari dalam rahim lagi.

🔷 Menghindarkan Masalah Anaemia Kepada Anak
Anak yang bakal lahir boleh terdedah kepada masalah kurang darah sekiranya dari dalam rahim lagi dah selalu bersama dengan ibu yang mempunyai masalah darah rendah

Vitamin UTAMA dan ASAS untuk masalah HB

vitamin untuk naikkan bacaan darah masa hamil

Bagi customer Syaza yang ada masalah HB rendah ketika hamil, Syaza akan cadangkan set penuh (fullset hamil Shaklee), namun, bagi yang ingin cadangan paling asas, Syaza akan suggest-kan tiga ini yang sangat penting :

🔹 Iron
🔹 Vitamin C
🔹 B-Complex

Dua ini adalah vitamin TERPENTING bagi mengatasi dan mengelakkan masalah HB rendah. Serta untuk pastikan bacaan HB boleh maintain dengan baik.

Testimoni Set Hamil Shaklee : Bacaan HB Meningkat dan Maintain

shaklee set hamil cod melaka

Ikuti perkongsian daripada ibu hamil yang sangat mementingkan kesihatan ketika hamil untuk anak dan bayi yang telah menggunakan Set Hamil Shaklee Fullset, "Set Hamil Shaklee semua berbaloi. Aku makan Oste, ganti susu. Sebab malas bancuh susu. Setiap kali check up alhamdulillah semua ok. B-Complex dengan Vitamin C pun aku masih teruskan. Omega kawan aku kasi. Alhamdulillah sesuai dengan aku. Nanti habis aku nak order dengan hang. HB aku maintain, kencing pun tak ada kotor. Tak ada sangkut kencing manis walaupun abah aku ada penyakit tu. HB maintain 12 ke atas la ni,"

Ibu bijak, anak sihat! Kekal bertenaga sepanjang kehamilan dengan Set Hamil Shaklee.

Dapatkan konsultasi percuma hari ini untuk Set Hamil Shaklee, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

Food Review : Burger Bakar Abang Burn Melaka

Siapa peminat burger? Nak taw tak burger dekat sini lagi awesome dan best daripada burger fastfood macam MekDi hahaha. Burger dekat sini fresh! Harga berpatutan dan paling penting burger dia besar yakmat.

Syaza datang sini untuk pertama kalinya waktu pregnant 7 bulan (kalau tak silaplah). Masa tu ternampak iklan burger ni lalu lalang dekat newsfeed Facebook Syaza. Tak tahan nafsu tengok iklan tersebut maka daku pun ajak la Encik Suami, "Abang! Ayuh kita segera makan burger malam ini jugak,"

Waktu pertama kali pergi tu kecewa. Sebab, dalam iklan video tu tunjuk kemain meleleh-leleh cheese-nya. Kami order burger sorang satu pulak tu. Dua-dua persoalkan, MANA CHEESE LELEH ITU? Hahaha *marah*

Ni kali kedua pergi, waktu ni dah bersalin dan anak dah pun 5 bulan usianya. Semalam la citernya kami pergi ni. Kebetulan malam semalam keluar untuk COD Promo Alfalfa Shaklee dekat customer. So, balik tu Syaza request dekat husband, ajak makan Burger Bakar Abang Burn sekali lagi.

Yang menariknya, kawasan dekat kedai Burger Bakar Abang Burn di Bandar Melaka ni, dia bersebelahan dengan Sungai Melaka. Selain dari senang nak mencari lokasi kedai ni, kita boleh nampak orang naik cruise. And satu lagi dia bersebelahan dengan Pirate Park. Sesiapa ada anak yang nak main, boleh datang sini, tak tahu malam buka pada waktu tertentu atau macam mana. Waktu kami pergi, tak buka malam. But view dia cantik untuk ambil gambar romantik!

Ok, back to Burger Bakar Abang Burn. Ingat tak Syaza kata yang cheese leleh takde? Rupanya kena order sendiri, harga asing haha. Kali ni Syaza order Burger Kahwin 2-- namanya. Awalnya nak order Mini Tower burger. Tinggi gila! 5 hingga 6 keping daging burgernya.

kedai burger dekat melaka yang best
Tak boleh nak sekali makan, kena pecah-pecahkan (wargh tak suka sebab tak nikmat makan burger tak dapat ngap) -- Burger Kahwin 2

Dan daging burger dari Abang Burn ni bukan jenis nipis taw. Sangat tebal. Siapa dah pernah makan Fuel Shack? Daging burger Abang Burn ni lagi tebal, dan juicy dari Fuel Shack taw.

Tapi, tak jadi order Mini Tower sebab suami kata dia tak nak makan, just nak makan ringan-ringan. Jadi untuk kekasihku, daku order-kan Cheezy Wedges dan Meatball. And yang best-nya, kami dapat EXTRA cheesy wedges haha. *meatball dia sedap giler, masyaAllah*

Walaupun suami kata tak nak makan diawalnya, sampai je burger, dia ngap sekali. Terima kasih awak, kalau tak saya dah order Mini Tower dah! *perli*

burger bakar abang burn melaka
Order Teh Tarik -- dapat cawan Anmum haha 
Mini Tower harganya RM 33.50. Yang Syaza order ni Burger Kahwin 2 harganya RM 17 (kot). Sebab dok tengok Mini Tower je. Burger Kahwin 2 ni gabungan ayam dan daging dan dapat satu hotdog, ok mari gemuk berjemaah. Disebabkan tambah cheese leleh so dapatlah (sikit) macam dalam iklan yang lalu lalang tu haha

Tak de meleleh sangat pun. 

burger bakar abang burn melaka
Sebelah burger ni Meatball
Enjoy the meal and view! Siapa nak datang Melaka, Syaza sangat reccomend untuk datang dan nikmati Burger Bakar Abang Burn. Boleh Waze atau google maps Pirate Park, inshaAllah jumpa! Sebelah je. Ada deretan kedai makan.

Selain burger, ada sekali makanan western taw. Macam Chicken Chop semua tu. Ok jemput makan. 

Review :
  • Food 8/10
  • Drink 8/10
  • View 10/10
  • Parking 10/10
  • Easy to Find (untuk first timer) 10/10

Dapatkan konsultasi percuma hari ini untuk produk Shaklee bersesuaian dengan anda, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Wednesday, 29 August 2018

Rayakan Hari Kemerdekaan 9 Restoran & Pakej Ini Tawarkan Promo Makanan Menarik (Diskaun Hingga 61%)

banner diskaun
Gambar Sekadar Hiasan
Lagi 2 hari seluruh rakyat Malaysia akan sambut Hari Kemerdekaan Negara pada 31 Ogos ini. Hari yang penuh sejarah. Restoran terkemuka pun tak lepas dari buat promo makanan mereka. Dahlah sedap-sedap pulak tu! Syaza sendiri tak sabar nak grab semua ni.

Jom kita tengok.

9 Restoran & Pakej Ini Tawarkan Promo Makanan Menarik (Diskaun Hingga 61%)

1. Secret Recipe

Ada dua promosi dari Secret Recipe.
sales makanan merdeka 2018

sales makanan merdeka 2018


  1. Kek Kedua (2nd Cake) Diskaun 61% (31 Ogos 2018, Bermula jam 12 pm hingga 5 pm)
  2. Beli 1 Percuma 1 (Lihat di gambar menu pilihan) pada bulan Ogos jam 6 pm hingga tutup


2. Baskin Robbin

16 July hingga 31 Ogos 2018


sales makanan merdeka 2018

3. Burger King

Whopper Jr + Cheeseburger + 2 Coke (M) RM 17.40 RM 12.90


sales makanan merdeka 2018

4. Golden Screen Cinema (GSC)
RM 10 tiket wayang setiap hari bulan Ogos


sales makanan merdeka 2018

5. Vivo

Khas untuk pemegang kad eksklusif Vivo
50% Diskaun untuk menu Hot Item!



6. Hokkaido Cheese Tart

Beli 3 Percuma 1 : Setiap Rabu di bulan Ogos


sales makanan merdeka 2018

7. Swensens

Nasi Lemak RM 17.90 + Free Ice Lemon Tea + Free Single Scoop Ice Cream


sales makanan merdeka 2018

8. Manhattan Fish Market

RM 9.34 RM 22.55 (lihat sini untuk menu lanjut) bermula 26 Ogos hingga 30 Ogos ini


https://www.facebook.com/MFM.My/app/329898510397252/

9. Coolblog

Beli 1 Smoothies atau Ice Blend Percuma ABC Blend setiap Rabu di bulan Ogos


https://www.facebook.com/MFM.My/app/329898510397252/

Apa tunggu lagi, cepat serbu dan share ramai-ramai..!

Dapatkan konsultasi percuma hari ini untuk produk Shaklee bersesuaian dengan anda, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Terima Kasih Peserta Giveaway Pertama Syaza : Teka Tong ESP Shaklee

Alhamdulillah, giveaway pertama dah selesai. Giveaway pertama; teka tong ESP Shaklee yang mana ada ESP sebenar. Syaza ni memang setia dengan ESP sejak dari 2017. 

Kenapa Banyak Sangat Tong ESP Syaza? Syaza Guna ESP untuk apa?

Syaza guna awalnya untuk kulit. Sebab kulit Syaza dulu penuh parut hitam kesan dari masalah jerawat yang sangat banyak! Banyak dah tong dia kat rumah ni. Yang tunjuk dalam gambar giveaway, adalah sebahagian darinya saja.

pengedar shaklee melaka
Banner Giveaway Pertama Syaza -- Gambar dari kabinet dapur :)

Sebab dah banyak dan tong dari Shaklee termasuk botol-botol semua jenis biodegradable dan kedap udara, so Syaza guna untuk buat benda lain. Selain dari berguna letak benda lain tu, ianya juga free cost marketing. Orang datang rumah, ESP di mana-mana. 
Continue Reading

Testimoni Omega Guard Shaklee Untuk Budak Asma & Bronkiolitis

Kanak-kanak tak terlepas dari asma atau lelah ini. Ada yang dari kecil, ibu bapa dah sedar. Pantang makan aiskrim, yang sejuk-sejuk, mula anak di serang asma. Bila tengok anak terpaksa kena nebulizer, ya Allah sedihnya tak terkata.

Kalau boleh tukar tempat anak dengan kita, dah lama kita nak tukar, betul? Apa lagi kalau baby. Kecil lagi. Mana tahu apa. Yang tahu, nangis, berak, susu! Ulang dan terus ulang. Itulah rutin mereka.

Bagaimana anak bermula usia kecil boleh terdedah kepada asma?

omega guard shaklee kanak-kanak bayi asma lelah asthma bronkiolitis

Selain dari faktor keturunan, faktor persekitaran juga memainkan peranan yang sangat penting. Keadaan rumah, jarak anak dengan perokok, potensi jangkitan kuman dari orang yang sakit, mainan yang terdedah pada kuman dan sebagainya merupakan antara sebahagian faktor yang menyumbang kepada asma ini.

Imuniti bayi dan kanak-kanak tak sama seperti dewasa. Potensi untuk mendapat jangkitan dari penyakit yang ada sangat tinggi. Adalah sangat penting bagi kita sebagai ibu bapa untuk memastikan anak-anak kita tidak terdedah dengan faktor-faktor di atas serta menyediakan perlindungan pemakanan seimbang dan vitamin untuk kanak-kanak.

Testimoni Omega Guard Shaklee Untuk Bayi 3 Bulan Asma 

testimoni omega guard shaklee kanak-kanak bayi asma lelah bronkiolitis

Perkongsian dari Puan Syeera Azmi, "Anak kedua saya setahun yang lalu kena bronkiolitis start usia 3 bulan. Suspek asthma (asma) juga. 5 bulan berturut-turut saya teman dia duduk hospital. 

Asbab ikhtiar Omega Guard Shaklee, sekarang adik dah tak semput sejak umur 8 bulan. Tak perlu lagi dah nak check in hospital macam selalu.

Umur adik sekarang dah 2 tahun 1 bulan dah. Alhamdulillah!"

Omega Guard dari Shaklee adalah fish-oil atau minyak ikan yang kaya dengan Omega-3. Ia sangat membantu bagi mengatasi dan ikhtiar untuk masalah-masalah begini; asma, lelah dan bronkiolitis.

Dapatkan konsultasi percuma hari ini untuk produk Shaklee bersesuaian dengan anda, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Tuesday, 28 August 2018

Bahaya Air Suam Pada Bayi

Tersedak sekejap. Bukan tak biasa orang selalu cadangkan bagi air suam pada anak sendiri. Alasannya, bilas sebab baru lepas minum susu ibu. Fuh! Agaknya anak kita ni macam orang dewasa dah ya. Walhal sistem pencernaan anak kita tak sama dengan kita yang dah tua bangka.

Susu ibu adalah yang terbaik. Tak perlu nak bilas-bilas ni. Siapa yang rajin bilas baby mereka especially yang bawah 6 bulan tu, tolong baca sampai habis. Share dekat kawan-kawan, atau sedara mara atau sesiapa sahaja yang kita perlu tahu tentang ini.
Continue Reading

Penyusuan Ibu Kali Pertama & Cara Banyakkan Susu Badan Dalam Pantang


punca susu kering

Waktu dalam pantang sangat kritikal, ramai ingat mereka tiada susu. Terutama para ibu yang kali pertama nak belajar menyusu bayi mereka. Syaza pernah jumpa ramai yang mengatakan susu tiada waktu dalam pantang. Dah macam-macam cuba, tapi pada perasaan mereka, susu terus tiada. Akhirnya, ramai putus asa dalam beri penyusuan kepada bayi mereka.

Bagaimana susu boleh dikatakan tiada? Apa puncanya? Bagi ibu yang pertama kali berhadapan dengan situasi menyusukan anak pasti sedikit kecewa kerana impian untuk memberi bayi penyusuan eksklusif adalah impian setiap ibu. Sebenarnya ada cara yang betul bagi memperbanyak susu ibu waktu dalam pantang.

Punca Susu Badan Kering
  1. Pemakanan : Mimun ais juga boleh buat susu cepat kering
  2. Nak diet : Jangan diet! Turun berat badan boleh buat susu kering
  3. Tidak pam mengikut jadual (bagi yang pam) : Pam ikut jadual tetap, bukan pam sesuka hati
  4. Tak selalu beri anak direct feeding : Apabila bersama anak, kerapkan direct feeding. Hisapan anak membantu untuk mengaktifkan kelenjar susu 'bekerja'
  5. Beri anak makanan lain : Kalau kita dah beri susu formula, anak akan rasa best dan sedap. Walhal hakikatnya ianya merosakkan usus anak kerana perlu bekerja lebih kuat. Susu ibu mudah hadam, susu formula, tak.
  6. Kurang kalori : Ibu menyusu perlu lebih 500 kalori dari wanita biasa
  7. Kurang pengambilan makanan protein : Protein blok asas ke arah ssu banyak
  8. Ibu stress : Hormone dan tertekan atau stress buat susu kering dan drop
  9. Tiada ilmu penyusuan : Mudah give up dan akhirnya susu kering sendiri

Tips Banyakkan Susu Badan Waktu Dalam Pantang
  1. Kerap direct feeding anak
  2. Makan makanan yang membantu tambahkan susu anak (milkbooster)
  3. Pengambilan makanan protein-based
  4. Susukan anak di waktu malam kerap

Cadangan Suplimen Shaklee

set menyusu shaklee melaka

Syaza sendiri mengamalkan Set Menyusu Premium dari Shaklee. Ianya adalah gabungan lengkap dan terbaik. Susu meriah dan pekat. Anak tidur lena, kenyang.

Dapatkan konsultasi percuma hari ini tentang penyusuan dan Set Menyusu yang sesuai, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk Wassap)


Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

4 Solat Sunat Yang Rugi Besar Jika Ditinggalkan

4 Solat Sunat Yang Rugi Besar Jika Ditinggalkan 

"Memang tidak wajib,"
"Namun jika solat-solat sunat ini ditinggalkan, kita boleh rugi besar!"

Sebab keutamaannya luar biasa dan Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wassalam (ﷺ) mewasiatkan agar kita berupaya selalu melaksanakannya.

(1) Solat Tahajud

"Solat tahajud" merupakan solat sunat yang "paling utama".

Rasulullah mensabdakan:

أَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ قِيَامُ اللَّيْلِ

“Solat yang paling afdhal setelah solat fardhu adalah solat malam” (HR. An Nasa’i)

Solat sunat yang juga sering disebut solat malam (solat lail, qiyamullail) ini sentiasa Rasulullah kerjakan. Sebab bagi beliau, solat ini wajib. Sedangkan bagi umatnya, sunat muakkad.

Tahajud juga merupakan satu-satunya "solat sunat yang disebutkan dalam Al Quran" berikut keutamaannya.

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسَى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا
“Dan pada sebahagian malam hari bertahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (QS. Al Israa’: 79)

(2). Solat Witir

Seperti halnya solat tahajud, solat witir juga sentiasa Rasulullah lakukan. Beliau juga mewasiatkan agar kita memelihara solat ganjil tersebut.

إِنَّ اللهَ زَادَكُمْ صَلاَةً، فَحَافِظُوْا عَلَيْهَا، وَهِيَ اَلْوِتْرُ

“Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta’ala telah memberi kalian tambahan solat, maka peliharalah dia, iaitu Solat Witir.” (HR. Ahmad)

Solat witir merupakan "salah satu dari tiga wasiat Rasulullah" kepada Abu Hurairah untuk sentiasa dikerjakan, "jangan sampai ditinggalkan".

(3) Solat Sunat Fajar

Solat sunat fajar atau solat sunat qabliyah (sebelum Subuh) hendaklah kita upayakan sekuat tenaga untuk kita amalkan.

Keutamaannya yang luar biasa, sungguh membuat kita merugi jika meninggalkannya.

رَكْعَتَا الْفَجْرِ خَيْرٌ مِنْ الدُّنْيَا وَمَا فِيهَا

“Dua rakaat solat sunat subuh lebih baik daripada dunia dan seluruh isinya.”(HR. Muslim)

Dalam praktiknya, Rasulullah sentiasa menjaga solat sunat ini bahkan melebihi solat sunat lainnya.

لَمْ يَكُنْ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى شَيْءٍ مِنْ النَّوَافِلِ أَشَدَّ مِنْهُ تَعَاهُدًا عَلَى رَكْعَتَيْ الْفَجْر

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam tidak melakukan satu solat sunat pun yang lebih beliau jaga dalam melaksanakannya melebihi dua rakaat solat sunat fajar.” (HR Bukhari dan Muslim)

(4). Solat Dhuha

Jika ketiga solat tahajud dan solat witir dikerjakan di malam hari dan solat fajar dikerjakan setelah terbitnya fajar, Solat dhuha adalah "Solat sunat di pagi hari" yang keutamaannya luar biasa. 
Kerananya, Rasulullah mewasiatkan Abu Hurairah untuk tidak pernah meninggalkannya.

أَوْصَانِى خَلِيلِى -صلى الله عليه وسلم- بِثَلاَثٍ بِصِيَامِ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ وَرَكْعَتَىِ الضُّحَى وَأَنْ أُوتِرَ قَبْلَ أَنْ أَرْقُدَ

“Kekasihku (Muhammad) shallallahu ‘alaihi wasallam mewasiatkan kepadaku tiga perkara: puasa tiga hari setiap bulan (ayyamul bidh), solat Dhuha dua rakaat dan solat witir sebelum tidur” (HR. Al Bukhari dan Muslim)

018-7684817 (Klik sini untuk Wassap)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Cara Atasi Kulit Breakout

Serlahkan Kecantikan - Penjagaan Luaran dan Dalaman

Kecantikan adalah sangat sinonim dengan wanita. Ianya juga merupakan satu perkara yang subjektif. Mata setiap dari kita mendefiniskan kecantikan itu adalah berbeza antara satu sama lain. Namun, kita tidak dapat lari dari sepakat untuk mengatakan bahawa kulit yang bersih dari sebarang cela adalah cantik!


Continue Reading

Monday, 27 August 2018

Tanda Kulit Dah Tua dan Cara Rahsia Atasi Penuaan Awal


Siapa dekat sini yang berusia 25 tahun dan ke atas? Cuba check kulit dan muka masing-masing. Ada garis halus, jeragat dan pelbagai tanda awal penuaan yang lain tak?

Check perbualan dekat bawah, ada tak pernah jadi macam ni dekat kita?

Perbualan pertama :
"Umur berapa?"
"Cuba teka!" *feeling excited*
"30?"
"Er.. 26 tahun lah, huhu," *dan gagak pun berlalu pergi dengan bunyi ark ark*

Perbualan kedua :
"Umur berapa ni?"
"Oh, saya 26 tahun Cik,"
"Huhu yeke muda lagi ye. Ingat dah 30 tadi,"
*krik krik krik*

Hakikat yang sangat perit apabila kita dikatakan memiliki kulit yang lebih berusia dari usia sebenar. Sebenarnya apa tanda-tanda penuaan awal yang selalu menyebabkan orang lain perasan yang kita ini lebih tua dari sebenar?




11 Tanda Awal Penuaan
  1. Garis halus
  2. Pigmentasi
  3. Jeragat
  4. Bintik-bintik 
  5. Kedutan
  6. Lebam bawah mata
  7. Tompok hitam pada kulit
  8. Kulit terlalu kering
  9. Kulit rasa tegang (potensi kedut lebih awal)
  10. Lingkaran bawah mata
  11. Kulit lambat sembuh

Tahukah Anda?
Kulit mula menunjukkan tanda penuaan bermula usia 25 tahun.


Jadual Usia Kulit
UmurKeadaan KulitPerkara perlu dilakukan
20BerminyakRutin penjagaan kulit harian asas (pencuci, pelembap dan toner)
Pori TersumbatPerlindungan UV
Mudah naik jerawatKrim malam untuk meningkatkan kolagen
Kulit mudah kering
Kandungan kolagen yang elastik
Kolagen mula menurun sedikit demi sedikit
30Kehadiran garis halusPenjagaa kulit asas (pencuci, pelembap dan toner)
Kedutan munculPerlindungan UV
Kulit kusamTambah serum untuk pembentukan kolagen dan kulit baru
Tona tak sekata
Kehilangan kolagen
Hilang elastin kulit
Sel kulit lambat sembuh
40Kulit kering dan kusamPenjagaa kulit asas (pencuci, pelembap dan toner)
Lebih banyak kedutan dan pigmentasiPerlindungan UV
Lebih banyak hilang kolagen kulitTambah serum untuk pembentukan kolagen dan kulit baru
Kulit nipisTambah Vitamin C dan Vitamin E untuk anti-penuaan
Kulit kendur

6 Sebab Kulit Cepat Kelihatan Tua
  1. Pencemaran Udara
  2. Terdedah kepada UV
  3. Makanan tak Sihat
  4. Stress
  5. Perubahan Hormon
  6. Kekurangan nutrien 
Kulit yang 'tua' lebih lambat proses penyembuhan kulit jika ada parut

Solusi
  1. Sapukan krim pelembap
  2. Skrub muka
  3. Guna produk yang sesuai (lihat jadual di bawah)
  4. Atasi tekanan
  5. Minum air putih secukupnya
  6. Banyakkan sayur dan buah
  7. Jus pegaga
  8. Basuh Muka (cara mudah : Wudhuk)

Solusi Masalah Kulit Kita
YOUTH SKINCARE100% Wanita memiliki usia kulit muda
Protein (ESP)Memperbaiki sel kulit lama
Memperbaharui sel kulit baru lebih cantik
GLA ComplexKulit lebih lembap dan berseri
Collagen Menegangkan kulit
Vitamin CMelindungi kulit dari radikal bebas
Co-Enzyme (Coq-Trol)Merawat kulit yang rosak

018-7684817 (Klik sini untuk Wassap)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading