Saturday, 4 August 2018

Apps Review : Aplikasi WhatsApp Business (Cara Guna & Gambar)

Assalamualaikum readers yang dikasihi Allah. Today, Syaza nak share satu aplikasi yang sangat istimewa dan memudahkan bagi mereka yang berniaga dan berbisnes.

Syaza dah guna aplikasi ni sejak awal tahun 2018 haritu dan memang memudahkan kerja. Lebih menjimatkan masa guna aplikasi WhatsApp Business ni.


Selain dari tu, antara kelebihan WhatsApp Business ni ialah :

  1. Quick Replies
  2. Boleh respon segera jika kita di luar kawasan robot akan reply-kan 
  3. Ada label untuk tentuk customer baru, dah buat payment atau belum dan sebagainya
  4. Ada statistik WhatsApp
  5. Profile View sebagai "Kedai Maya"

1. Download dari Playstore (Search : WhatsApp Business)

Data takkan hilang. Restore dan back up balik.


2. PERGI KE BUSINESS SETTINGS

Di sini ada section Quick Replies, Away Message dan setting "kedai maya" kita.


3. LABEL

Bahagian untuk melabel customer kita sama ada pelanggan baru, dah payment dan sebagainya





4. ADD NEW LABEL

Add jenis label baru ikut kesukaan kita.

Dan boleh add new label
6. BAHAGIAN BUSINESS SETTING

Untuk setting, pergi ke Business Setting.

Ini rupa profile WhatsApp kita. Boleh letak location, service, website and waktu bekerja 

1- Profile 


💰 Untuk edit website, alamat, business hours kita, details tentang perniagaan kita. 

2- Statistics 

💰 Boleh nampak berapa message kita yang delivered dan orang lain baca semua

Tiga di bawah ni yang SPECIAL ⤵️

3- Away Message 

💰 Kita boleh set-kan khas message yang kita nak reply dekat customer bila kita takde. 

"Takde" ni maksudnya, di luar waktu perkhidmatan kita. Kalau kita dah set dekat "Profile" tadi, business hours kita contohnya 9 pagi sampai 6 petang, jadinya, selepas jam 6 petang tu, automatically siapa yang WhatsApp kita, akan dapat away message ni. 

4- Greeting Message
💰 Yang ni message yang akan customer / prospek BARU dapat

Orang yang PERTAMA KALI WhatsApp kita @ yang tak ada dalam senarai phonebook, contact kita akan dapat Greeting Message ni, bila mereka WhatsApp di dalam waktu perkhidmatan. 

5- Quick Replies (Syaza PALING SUKA yang ni) 

💰 WAJIB try, sebab yang ni sangat mempercepat kerja kita untuk lagi laju reply any WhatsApp dari customer dan prospek ðŸ˜Š✌️




Yang ni adalah SETTING QUICK REPLIES. Kita terus tulis siap-siap any info, maklumat penting berkaitan business kita. 


So senang. Tak payah lagi terkial nak taip setiap kali orang tanya, atau susah payah save dekat "Notes" dan copy paste.  Dengan adanya Quick Replies ni memang sangat mudah kerja kita! ðŸ˜Š

Ni adalah contoh SETTING GREETING MESSAGE dari Syaza. 

Jangan risau, boleh pilih dekat bawah sekali tu, siapa penerima message kita ni. Macam Syaza, set-kan untuk yang takde dalam contact number kita.

SELAMAT CLOSE DEAL BERDESUP DENGAN CUSTOMER!


.
Selamat Menggunakan WhatsApp Business. Kalau ada tak faham boleh tanya Syaza through WhatsApp atau emel.

Fatin Syaza | Stokis Vivix Shaklee Melaka 

Phone Number : 0187684817
E-mail : syazaf92@gmail.com






16 comments:

  1. best pulak ws ni😂 tapi kita takberbusinesss huhu

    follow sini

    ReplyDelete
  2. Thank you for the nice sharing!! ^^ heheh thank you jugak sebab sudi follow blog Hana :D :D -salam kenal2 jugak!! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem Hana! :D Bleh singgah menyinggah pasnih :)

      Delete
  3. Convenient app ni utk yg berniaga 😊

    ReplyDelete
  4. Oh ada what's app bisnes. .Sesuai la utk peniaga online kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sesuai untuk semua yang buat bisnes kecik or besar :)

      Delete
  5. tapi yang tak bestnya takde whatsapp web lagipun nanti dah kena bayar macam fb ads

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ada la whatsapp web. free je just the same macam whatsapp biasa hehe.. syaza selalu guna whatsapp web.. :)

      Delete
  6. info yang bagus.. memudahkan mereka yang berbisnes online..

    ReplyDelete
  7. pernah dengar tapi tak pernah guna hehe. tq syaza share

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")