Saturday, 25 August 2018

Cara Secure Domain dan Website Percuma


Now, Syaza nak share dengan semua orang cara nak pastikan website kita selamat dan secure tanpa perlu nak beli lagi SSL Certificate yang lain. Kalau nak beli, boleh. Takde masalah. Boleh beli di GoDaddy, dan dapatkan kupon. Harganya dalam RM 50 dan ke atas (paling murah).

So, takpelah! Terima kasih je la. I nak yang free dan sah selamat. Ahaks


Perasan tak, kadang-kadang bila buka website atau blog atau apa saja di laman sesawang ni, kadang-kadang kita akan jumpa dengan maran bahawa site kita yang kita join tu tak selamat atau tak secure?
Simbolnya begini : 
  • Secure
  • Info or Not secure
  • Not secure or Dangerous
Maksud di sebalik setiap lambang ini
  •  Secure
    • Informasi yang kita hantar dan dapat dari site seperti ini adalah private.
    • Walaubagaimanapun, kalau nampak site dengan lambang ini, tetap berhati-hati dalam menghantar info private. Pantau address bar (alamat utama) site tersebut sama ada ianya betul laman web yang kita nak masuk atau tak. 
  •  Info or Not secure
    • Site ini tak gunakan connection yang selamat dan private
    • Orang lain mungkin boleh curi data di sini
    • Ada beberapa site, kita boleh cuba untuk masukkan ayat HTTPS dan refresh sekali lagi, sekiranya tak berjaya, boleh hubungi pemilik site untuk secure kan site mereka
  •  Not secure or Dangerous
    • Sebaiknya jangan masuk ke laman sesawang begini
    • Ianya tidak selamat untuk dilawati terutama yang ada tulis
      • Login Not Secure
      • Payment Not Secure
      • Dangerous : Avoid This Site
      • Not Secure : Proceed with Caution
Untuk pastikan laman yang kita lawati selamat, ia perlu ada simbol 'secure'. Bagi pemilik website atau blog yang ada domain, sudah pasti perlu pastikan website anda selamat dari ancaman penggodam dan spamming.
Cuba check website masing-masing, ada simbol yang mana dari tiga di atas tu?
Ok sebelum kita pergi jauh, 

Apa itu SSL Certificate?

Bila kita pergi kepada satu site yang menggunakan HTTPS (connection yang ada sekuriti). Sesiapa sahaja boleh beli certificate dan claim mereka 'selamat'.

Walaubagaimanapun, Chrome, memerlukan laman sesawang untuk gunakan certificate ini dari organisasi yang sah sahaja! Contoh dia, macam blogger ni memang truster organizations dah. 

Disebabkan Syaza pun pening kenapalah kena bayar nak beli dia ni. Jadi, Syaza cuba jaya dan jumpa cara ini! Itu pun sebab google yang hantar notification yang setting macam ni wujud. Thank you for notify me Google! Love ya. Selepas pembelian domain, kita akan aktifkan blog kita untuk transfer domain yang kita beli tadi. 

Contoh simbol tak secure. Yang ini sebelum Syaza aktifkan bagi domain ini secure di website Syaza.

Cara Secure Domain dan Website Percuma

Nota : Tips ini khas bagi yang dah beli domain

1. Login ke blogger

2. Pergi kepada Setting > Basic


3. Lihat pada option https:
Klik 'Yes' pada kedua-dua pilihan https: 


4. Siap!




Nota : Akan mengambil sedikit masa untuk website anda di proses sehingga simbol secure muncul. Syaza punya dalam setengah jam je!

Dah berjaya buat sudi-sudi kan komen dan sebarkan ilmu ni taw. Semoga bermanfaat. Yang belum berjaya boleh hubungi Syaza ok. 

Hubungi Syaza bagi maklumat atau pertanyaan lanjut tentang ini ya. Saya sedia membantu! πŸ˜‚

018-7684817 (Klik sini untuk Wassap)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Shaklee Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia

11 comments:

  1. HAI SAYA ORANG BARU KAT BLOG JOM LA FOLLOW SAYA!SAYA DAH JADI FOLLOWER AWAK!

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ejulz punya belum secure. Bleh la cuba >.<

      Delete
  3. Bila baca entry.. dan dan tu terus check kat setting blog ai.. hahaha.. ;)
    Anyway.. tq share info ni.

    ReplyDelete
  4. Sangat membantu, dah buat & jadi. Tq tau

    ReplyDelete
  5. Thanks Syaza. Baru sempat nak buat. Igtkan susah. Sonang ajo rupanya. Haha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")