Monday, 27 August 2018

Tanda Kulit Dah Tua dan Cara Rahsia Atasi Penuaan Awal


Siapa dekat sini yang berusia 25 tahun dan ke atas? Cuba check kulit dan muka masing-masing. Ada garis halus, jeragat dan pelbagai tanda awal penuaan yang lain tak?

Check perbualan dekat bawah, ada tak pernah jadi macam ni dekat kita?

Perbualan pertama :
"Umur berapa?"
"Cuba teka!" *feeling excited*
"30?"
"Er.. 26 tahun lah, huhu," *dan gagak pun berlalu pergi dengan bunyi ark ark*

Perbualan kedua :
"Umur berapa ni?"
"Oh, saya 26 tahun Cik,"
"Huhu yeke muda lagi ye. Ingat dah 30 tadi,"
*krik krik krik*

Hakikat yang sangat perit apabila kita dikatakan memiliki kulit yang lebih berusia dari usia sebenar. Sebenarnya apa tanda-tanda penuaan awal yang selalu menyebabkan orang lain perasan yang kita ini lebih tua dari sebenar?




11 Tanda Awal Penuaan
  1. Garis halus
  2. Pigmentasi
  3. Jeragat
  4. Bintik-bintik 
  5. Kedutan
  6. Lebam bawah mata
  7. Tompok hitam pada kulit
  8. Kulit terlalu kering
  9. Kulit rasa tegang (potensi kedut lebih awal)
  10. Lingkaran bawah mata
  11. Kulit lambat sembuh

Tahukah Anda?
Kulit mula menunjukkan tanda penuaan bermula usia 25 tahun.


Jadual Usia Kulit
UmurKeadaan KulitPerkara perlu dilakukan
20BerminyakRutin penjagaan kulit harian asas (pencuci, pelembap dan toner)
Pori TersumbatPerlindungan UV
Mudah naik jerawatKrim malam untuk meningkatkan kolagen
Kulit mudah kering
Kandungan kolagen yang elastik
Kolagen mula menurun sedikit demi sedikit
30Kehadiran garis halusPenjagaa kulit asas (pencuci, pelembap dan toner)
Kedutan munculPerlindungan UV
Kulit kusamTambah serum untuk pembentukan kolagen dan kulit baru
Tona tak sekata
Kehilangan kolagen
Hilang elastin kulit
Sel kulit lambat sembuh
40Kulit kering dan kusamPenjagaa kulit asas (pencuci, pelembap dan toner)
Lebih banyak kedutan dan pigmentasiPerlindungan UV
Lebih banyak hilang kolagen kulitTambah serum untuk pembentukan kolagen dan kulit baru
Kulit nipisTambah Vitamin C dan Vitamin E untuk anti-penuaan
Kulit kendur

6 Sebab Kulit Cepat Kelihatan Tua
  1. Pencemaran Udara
  2. Terdedah kepada UV
  3. Makanan tak Sihat
  4. Stress
  5. Perubahan Hormon
  6. Kekurangan nutrien 
Kulit yang 'tua' lebih lambat proses penyembuhan kulit jika ada parut

Solusi
  1. Sapukan krim pelembap
  2. Skrub muka
  3. Guna produk yang sesuai (lihat jadual di bawah)
  4. Atasi tekanan
  5. Minum air putih secukupnya
  6. Banyakkan sayur dan buah
  7. Jus pegaga
  8. Basuh Muka (cara mudah : Wudhuk)

Solusi Masalah Kulit Kita
YOUTH SKINCARE100% Wanita memiliki usia kulit muda
Protein (ESP)Memperbaiki sel kulit lama
Memperbaharui sel kulit baru lebih cantik
GLA ComplexKulit lebih lembap dan berseri
Collagen Menegangkan kulit
Vitamin CMelindungi kulit dari radikal bebas
Co-Enzyme (Coq-Trol)Merawat kulit yang rosak

018-7684817 (Klik sini untuk Wassap)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia

1 comment:

  1. oooh noooo reaching 30 sooon !! memang kulit kena jaga dari awal..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")