Tuesday, 4 September 2018

Ayat Al-Quran Pilihan #1 : Al-Qasas (Ayat 71-73)

Hari ini Syaza nak share tentang ayat pilihan dari surah Al-Qasas iaitu ayat 71 hingga 73. Ayat ini sangat related dengan kehidupan seharian kita! 💓😇

siang dan malam

Ayat pilihan kali ini, membawa kita kepada tentang pertanyaan Allah kepada kita mengenai siang dan malam. Untuk kita sama-sama berfikir. 

Dalam ayat 71 ini, sangat direct pertanyaan Allah, kalau malam tu Allah terus jadikannya tanpa siang, agak-agak macam mana? Mesti kita sendiri yang duduk dalam dunia ni stress je kan? Haha

Yela malam, gelap gelita, tak ada cahaya langsung! Stress. Duduk dalam bilik gelap lama-lama pun rimas. Habis tu takkan nak tidur je? Kalau pergi kerja pun, kena buka lampu? Bil eletrik makin mahal-lah macam tu. Siang tak wujud maknanya matahari tak berfungsi sangat. Ish!

Kalau difikirkan, macam tu la. Dan dalam erti yang tersirat lainnya, kalau Allah tak datangkan sinar hidayah pada kita, agak-agak macam mana hidup kita? Tak ada cahaya hidayah dari Allah, gelaplah dunia kita. Terkapai-kapai.

Dengarlah setiap hidayah yang Allah dah kirimkan pada kita dan grab peluang tersebut untuk melayakkan kita menjadi insan yang bertaqwa dan tidak mensiakan nikmat hidayah tersebut.


قُلْ أَرَءَيْتُمْ إِن جَعَلَ ٱللَّهُ عَلَيْكُمُ ٱلَّيْلَ سَرْمَدًا إِلَىٰ يَوْمِ ٱلْقِيَٰمَةِ مَنْ إِلَٰهٌ غَيْرُ ٱللَّهِ يَأْتِيكُم بِضِيَآءٍ ۖ أَفَلَا تَسْمَعُونَ

Katakanlah: "Terangkanlah kepadaku, jika Allah menjadikan untukmu malam itu terus menerus sampai hari kiamat, siapakah Tuhan selain Allah yang akan mendatangkan sinar terang kepadamu? Maka apakah kamu tidak mendengar?" (Al-Qasas 28:71)

Ayat 72 pulak, Allah bertanya macam mana kalau siang tanpa malam? Ok, lagi stress haha. Allah juga berkata dalam ayat ini untuk kita memerhatikan kejadian-kejadian alam ini. Supaya di situ kita boleh berfikir dan akhirnya jumpa kebesaran Allah yang tiada tolok bandingnya.

قُلْ أَرَءَيْتُمْ إِن جَعَلَ ٱللَّهُ عَلَيْكُمُ ٱلنَّهَارَ سَرْمَدًا إِلَىٰ يَوْمِ ٱلْقِيَٰمَةِ مَنْ إِلَٰهٌ غَيْرُ ٱللَّهِ يَأْتِيكُم بِلَيْلٍ تَسْكُنُونَ فِيهِ ۖ أَفَلَا تُبْصِرُونَ

Katakanlah: "Terangkanlah kepadaku, jika Allah menjadikan untukmu siang itu terus menerus sampai hari kiamat, siapakah Tuhan selain Allah yang akan mendatangkan malam kepadamu yang kamu beristirahat padanya? Maka apakah kamu tidak memperhatikan?" (Al-Qasas 28:72)

Ayat 73, Allah terangkan kembali kenapa ada siang dan kenapa ada malam. Antara sebabnya ialah
🔷 Siang untuk mencari kurniaan Allah (bekerja)
🔷 Malam untuk berehat

وَمِن رَّحْمَتِهِۦ جَعَلَ لَكُمُ ٱلَّيْلَ وَٱلنَّهَارَ لِتَسْكُنُوا۟ فِيهِ وَلِتَبْتَغُوا۟ مِن فَضْلِهِۦ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Dan karena rahmat-Nya, Dia jadikan untukmu malam dan siang, supaya kamu beristirahat pada malam itu dan supaya kamu mencari sebahagian dari karunia-Nya (pada siang hari) dan agar kamu bersyukur kepada-Nya. (Al-Qasas 28:73)

Dan, kita semua perlu bersyukur kepada Allah dengan sebenar-benar syukur. Syukur paling mudah adalah dengan mengucapkan 'Alhamdulillah'.

Untuk dapatkan Shaklee hari ini, hubungi, 018-7684817 (Klik sini untuk WhatsApp)

Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Shaklee Melaka

Pengeposan ke seluruh Malaysia

1 comment:

  1. semoga kita beroleh sina di sana nanti. Insyaallah..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")