Thursday, 27 September 2018

Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan | Trimester Ketiga [Fasa Akhir]

baby trimester ketiga

Fuh! Berdebar-debar waktu ni. Due date dah makin dekat. Persiapan untuk adik baby dah banyak di buat. Si ibu makin lama, makin tak sabar menanti. Si ayah juga. Jom kita teropong apa adik baby buat dalam tu.

Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan :

"Hi adik! Ibu and ayah tak sabar nak jumpa,"

Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan | Trimester Ketiga [Fasa Akhir]

Trimester ketiga adalah sewaktu bulan ketujuh sehingga bulan kesembilan dan juga kesepuluh

Bulan Ketujuh

baby 28 weeks

Waktu ini berat otak berkembang 400% hingga 500% sehingga lahir. Lemak semakin bertambah dan kulit semakin kurang berkedut.

Tips :

  • Lemak sihat untuk sokong perkembangan lemak sihat dan otak
  • Vitamin C untuk menyokong kesihatan kulit


Bulan Kelapan

32 weeks baby

Otak semakin berkedut untuk sambungan saraf dan bayi sangat memerlukan kalsium yang cukup bagi menyokong, menguatkan dan mengeraskan tulang bayi.

Tips :

  • Asid lemak omega-3 perlu untuk perkembangan otak
  • Kalsium dan protein diperlukan untuk perkembangan tulang


Bulan Kesembilan

36 weeks baby

Pengerasan tulang rangka berlaku secara berterusan dan bayi akan melalui lebih banyak perkembangan otak.


Tips :
Menyokong pertumbuhan dan perkembangan imun dengan memastikan pengambilan protein cukup
Omega-3 dan Vitamin B untuk sokong perkembangan otak

Bulan Kesepuluh

40 weeks baby

Bayi terus berkembang dan otak membina ribuan sambungan saraf!


Tips :
  • Konsisten protein untuk bantu perkembangan bayi
  • Teruskan Omega-3 dan Vitamin B untuk sokong perkembangan otak


Selamat membuat persiapan akhir! Kehadiran si kecil pasti semakin menambahkan lagi ikatan kasih sayang dalam keluarga kita. 😍

3 comments:

  1. masa peringkat ni, kedua2 nyawa perlu dpt vitamin dan keperluan yg secukupnya...

    ReplyDelete
  2. Dulu selalu baca perkembangan bayi dlm perut sebab excited kan. Sekarang tgk perkembangan anak tu depan mata je. Hehe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")