Tuesday, 30 October 2018

[Tahukah Anda] 4 Fakta Vitamin C

kepentingan vitamin c
Badan kita tak boleh hasilkan Vitamin C sendiri

Info menarik!

4 fakta utama Vitamin C paling asas yang kita semua kena tahu. Syaza yakin dan pasti ramai yang belum tahu tentang fakta-fakta asas ni. Jom kita tahu sama-sama, sebab Syaza pun baru tahu!

Eh, banyak pulak tahu-nya 😋

Kenapa penting untuk kita tahu fakta ni?

Sebab, supaya kita jelas dan tahu dengan ilmu kenapa dan mengapa Vitamin C ni sangat penting bagi keperluan tubuh badan kita. Bila dah tahu dengan jelas, jadi, kita pun lebih gembira dan tak akan miss Vitamin C everyday! 😍

Ok, jom kita check it out sama-sama.

[Tahukah Anda] 4 Fakta Vitamin C

kepentingan vitamin c
  • Merokok akan menyebabkan sel darah merah rosak, yang akhirnya membawa kepada strok dan serangan jantung berisiko tinggi. Perokok memerlukan Vitamin C yang lebih setiap hari (dinasihatkan untuk berhenti rokok).

kepentingan vitamin c
  • Dengan mengambil Vitamin C setiap hari, ia membantu mengurangkan risiko serangan jantung dan juga tekanan darah tinggi.

kepentingan vitamin c
  • Vitamin C adalah salah satu dari jenis anti-oksida yang membantu mengekalkan keremajaan kulit

kepentingan vitamin c
  • 90% Vitamin C dalam diet harian datangnya dari buah-buahan dan sayuran. Sila pastikan kita mengambil buah dan sayur yang mencukup (contoh : 8 biji buah oren setiap hari) bagi mencukupkan keperluan Vitamin C dalam badan
Fatin Syaza,
Certified Shaklee Distributor,
COD Shaklee Melaka | Pos Shaklee Seluruh Malaysia.

Continue Reading

Monday, 29 October 2018

Aktiviti Harian Syaza


Ok, hari ni, nak cerita dekat semua aktiviti harian Syaza. Walaupun entah siapa la yang nak tahu hahahaha, tapi Syaza nak stori mori jugak.

Apa pun SALAM PERKENALAN bagi yang baru berkenalan. Hai, dan assalamualaikum :)

Kalau uols nak tahu, Syaza now currently berumur 26 tahun dan merupakan seorang isteri dan ibu. Syaza fulltime housewife. And now Syaza juga buat bisnes Shaklee dari rumah sepenuh masa. Blogging is my hobby and also my place to berniaga juga.

Setiap hari, what I do dah jadi rutin. So what did I do everyday?
1. Bangun (mestilah, kalau tak bangun macam mana nak mulakan hari, luls~)

Hahah, melawak ja nohhh. Syaza senaraikan dalam bentuk bullet list la senang.

  1. Bangun pagi
  2. Solat
  3. Masak
  4. Mandikan anak
  5. Dodoikan anak
  6. Main dengan anak
  7. Coach team business
  8. Masak lagi
  9. Kerja-kerja marketing di media social
  10. Dhuha
  11. Update blog
  12. Blogwalking
  13. Call mak/abah
  14. Follow up customer
  15. Masak lagi
  16. Reply message customer dan prospek
  17. Layan suami
  18. Tidur
  19. Tengok Rome dan Emma
  20. Tengok Shikha Gupta
  21. COD barang customer
  22. Pos barang customer

Semua ni tak ikut turutan taw, ahaha.  Korang plak macam mana aktiviti seharian korang? :)

I AM A WORK AT HOME MOTHER > JANA INCOME RM 2,000 DARI RUMAH JE :)
Continue Reading

Testimoni Vitamin C Shaklee : Jerawat Kecut Dan Hilang



Jerawat adalah masalah besar bagi kita, geng-geng perempuan ni taw. Timbul satu boleh gegar dunia, meraung. Especially kalau timbul tu sehari sebelum event besar. Tak kira la event konvo, kahwin, kendur.

Betul tak geng? 

Syaza dulu merana masalah jerawat sejak dari sekolah menengah sampai masa zaman U. Dah cuba macam-macam jenama. Sampailah jumpa Vitamin C Shaklee. Dahlah jimat botol gedabak tu sampai 6 bulan boleh guna.

Save poket akak! Ahaks.

So sebenarnya sebelum kita jump pada testimoni Vitamin C ni kan, jerawat tu apa ek?

Jerawat tu, ada macam-macam jenis. Dan percaya atau tak, kita ni, atas muka kita ni ada lebih dari 3 jenis jerawat (bagi yang ada masalah jerawat tu). 

Kotor beb.

Ya, itu tanda kulit kita di luaran dan dalaman sangat kotor. Minyak tersumbat penuh! Di tambah dengan bendasing macam peluh, habuk, kotor sana sini, lagi pergh, mencanak jerawat nak naik. But the thing is, mainly, punca utama jerawat adalah masalah dalaman dari dalam kulit.

Kita dah cuba the best skincare ever tapi masih belum dapat overcome jerawat atau pun dah bila stop skincare terus berlumba jerawat naik?

Itu tanda kulit kita kotor dari dalam dan hormon kurang seimbag so kena betulkan dululah dalaman. Bila dalam dah elok, dekat luar senang nak jaga. Kalau yang suka guna make-up, macam Syaza sendiri, kalau kulit berjerawat ni, susah kan nak cari make up yang sesuai? Kalau ada pun, agak pricy dan mahal.

Nak yang tak mahal, adaaa. Tapi get ready la nanti lagi banyak jerawat naik. Make up ni untuk boost confidence tapi buat apa kita nak boost but at the same time sakitkan kulit kita lebih lagi?

Better kita treat dia dalam cara yang lebih baik.

Vitamin C Shaklee ni power and superb sebabnya selain dari dia dari ekstrak jagung and sesuai dengan perut sensitif, dia boleh di ambil waktu period sebab dia vitamin taw bukan jamu. So vitamin tak ada masalah.

Nampak tak Syaza highlight kan waktu period?

Sebabnya bila ada masalah jerawat ni waktu period lagi subur dia datang anak beranak. Dengan Vitamin C Shaklee ni, sekejap jer di-settle-kan masalah jerawat kita! *wink-wink*

Satu lagi, Vitamin C dari Shaklee ni boleh buat masker muka taw. Letak atas jerawat (pecahkan dulu, letak air macam bedak sejuk), tepek atas jerawat yang ada, fuhhhhhh, MEMANG CEPAT KECUT! SATU MALAM JE.

Kenapa kita kena ambik vitamin c?
1. Vitamin yang mudah larut dalam air. 
2. Vitamin C adalah jenis yang tak boleh dihasilkan sendiri
3. Mudah disingkirkan dalam tubuh badan kita. 

Antara sebab vitamin c hilang dalam badan
🌱 merokok
🌱stress
🌱deman/muntah
🌱xcukup tido 
🌱kuat marah 
🌱mengandung
🌱ambil pil perancang 

Kalau marah pon boleh hilang sebab waktu kita marah 43 otot digunakan serentak. Kalau senyum: sengeh kambing?1 6 otot muka sahaja digunakan. So banyak senyum taw!
Kelebihan Vitamin C Shaklee

1. Diekstrak dari jagung 
  • sumber vitamin yang terdapat dalam jagung takkan hilang / kurang khasiatnya walau dibakar/direbus/dimasak(bagusnya kajian shaklee ann) 
  • kebiasaan sumber vitamin c yang terdapat pada buahan citrus yang mana tinggi dengan asid. Kalu ambil berlebihan besar kemungkinan akan cirit birit. 
  • sebab tu sainstis shaklee dah reka awal untuk menggunakan ekstrak jagung berbanding buah lain. 


2. Bersifat Sustained Release 
  • 500 mg dalam satu tablet tu tak dilepaskan terus tapi ia dilepaskan 100mg perjam.
  • sebabnya badan kita hanya boleh serap 100-200mg dalam satu masa. 
  • selama 5jam vitamin c akan kekal dalam badan kita( power x vita c shaklee? ) 


3. Vitamin C shaklee bersifat larut air sedikit demi sedikit. 
  • Sebab tu selamat kalu nak makan 2biji dalam satu masa. 


4. Mengandungi bioflavonoids 
  • bahan penting untuk meningkat penyerapan vitamin c ke dalam tubuh ngn baik.
  • terhasil drpd bahagia berwarna sayuran, buahan, herbal / bijirin.
Testimoni Vitamin C Shaklee : Jerawat Kecut Dan Hilang




SEKARANG VITAMIN C TENGAH PROMOSI TAW !! 😀


Continue Reading

Rezeki Datang Dalam Pelbagai Bentuk


Dulu  saya  fikir  solat  Dhuha dan membaca zikir itu pembuka pintu rezeki, dan dulu juga saya  fikir, Rezeki itu  berupa wang, gaji yg besar, banyak order, banyak job, urusan kerja lancar, banyak simpanan di Bank, banyak asset seperti kenderaan, properties di sana-sini, dll. Setelah mencari  apa makna Rezeki sebenar dalam Islam (sesuai yg tertera dalam  Al Quran dan  Hadis ternyata anggapan saya benar2 salah dan melencung jauh.

Ternyata.....

🍁 Langkah kaki yg dimudahkan untuk hadir ke majlis ilmu, itu adalah  rezeki.

🍁 Langkah kaki yg dimudahkan untuk  solat  berjemaah di masjid, adalah  rezeki.

🍁 Hati yg Allah jaga jauh dari iri, dengki, dan kebencian, adalah  rezeki.

🍁  Punyai  kawan2 & sahabat yang  soleh & solehah yang saling mengingatkan dalam kebaikan, itu juga rezeki.

🍁  Saat keadaan sulit penuh keterbatasan, itu juga  rezeki. Mungkin jika dalam keadaan sebaliknya, justru membuat kita kufur, sombong, angkuh bahkan lupa diri & mudah trdorong melakukan maksiat.

🍁  Punya orang tua yang sakit2, ternyata itu adalah  rezeki, kerana merupakan ladang amal pembuka pintu surga bila kita tulus  ikhlas menjaga & mengurus kedua orng tua kita.

🍁 Tubuh yang  sihat, adalah  rezeki. Bahkan saat diuji dengan sakit, itu juga bentuk rezeki, kerana sakit adalah penghapus/penggugur dosa jika kita redho dan sabar.

🍁 Dan...dan...dan mungkin ada lagi jutaan list lainnya bentuk2  rezeki yang kita tidak  sedari dan tak terfikirkan.....

Suami Istri dan anak2  sihat itu  rezeki, anak-anak pelajaran nya  lancar itu  rezeki, hidup  rukun  sesama  jiran tetangga itu rezeki... Bahkan bila anda mendapat kiriman/pesanan tausiah keagamaan yg mengajak kebajikan dari Group WhatsApp itu juga  rezeki, kerana  anda mendapatkan Ilmu darinya...

Justru apa yang harus kita  berwaspada adalah ketika hidup kita berkecukupan, lebih2 lagi jika mewah, penuh dengan kemudahan dan kebahagiaan,  sedangkan... masih terlalu banyak hak Allah yang belum mampu atau tidak kita tunaikan...

"Mari sebarkan kebaikan dan nikmati  Rezeki2 yg Allah amanahkan  kepada  kita"

‎ *ۚ ﻭَﻣَﺎ ٱﻟْﺤَﻴَﻮٰﺓُ ٱﻟﺪُّﻧْﻴَﺎٓ ﺇِﻻَّ ﻣَﺘَٰﻊُ ٱﻟْﻐُﺮُﻭﺭِ*

".. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu." (Al-Hadid - 57:20)

(Dipetik daripada facebook Usrah Wanita Solehah)

.


Semoga kita sama-sama dapat ambil manfaat darinya :)

Fatin Syaza,
Certified Shaklee Distributor | 1245903,
018-768-4817 , COD Shaklee Melaka Available.
Continue Reading

Sunday, 28 October 2018

Set Menyusu Shaklee : Best Ker?

best ke set menyusu shaklee

Sejak Syaza guna Set Menyusu Shaklee ni, baru Syaza tahu, prioriti utama selain dari banyakkan susu yang memang sewajibnya kerja dia (nama pun milk booster) , tapi ada yang lagi penting.
Tenaga dan kecantikan :)

Menyusu anak ni penat. Bukan penat yang di buat-buat, dan sengaja merungut taw.

Secara fakta, ibu yang menyusukan anak ni, sama dengan hiking sebuah gunung hingga ke puncak. Penat tak hiking? :)

Jadi, personally, Syaza sebagai seorang pengguna setia Set Menyusu Shaklee, memang perasan, perbezaan ketara bila Syaza amek and tak amek set ni.

Syaza pernah tak amek ada sekali tu sebab balik kampung. Awalnya ingat sekejap balik kampungnya dan Syaza ingat everything akan ok tanpa set tu. I mean, susu still akan banyak macam biasa.

Yes, susu still banyak macam biasa. Cuma ada dua perbezaan ketara bila tak amek, first is anak seems restless, dan even me myself is restless!

No wonder la ramai mommies yang terjebak dengan set menyusu dari Shaklee ni akan selalu cakap amek set ni, badan bertenaga and susu lagi pekat berkrim, anak akan happy giler. Syaza tak pam susu, bagi direct jer.

Kawan-kawan yang pam susu, memang akan nampak perubahan ketara sangat pada kepekatan susu before and after amek Set Menyusu ni.

Serius.

Syaza memang akuinya!

Anak seems restless tu antara sebabnya susu yang terhasil tu tak berapa nak lemak berkrim gittuwww.

Dan, Syaza pulak restless of course because of the breastfeed itself + tak cukup rehat. 

Lepas dari tu, tak tinggai dah set ni hehe :)

Syaza nak stay energetic sebab, Syaza ada banyak kerja nak buat! Hahaha. So memang I really need energy, tak boleh lemah, letih dan lesu. Set Menyusu Shaklee banyak membantu.

Other than that, bab kulit.

Bila dah jadi mak-mak, masa untuk kulit sendiri bukanlah tak ada langsung tapi kurenggg. Dan alhamdulillah, Set Menyusu ni bantu untuk Syaza lagi kurangkan masa bab belek kulit.

Amek Set ni kulit automatically ter-ok sendiri. Jerawat susah nak naik, parut cepat pudar (termasuk strecthmark!).
Continue Reading

Kenapa Syaza Memilih Breastfeeding?

kenapa saya pilih breastfeed?

Kenapa ya? Kenapa Syaza pilih untuk breastfeed berbanding beri anak Syaza susu formula? :)

Pada diri Syaza sendiri, Syaza pilih breastfeed anak Syaza kerana dia adalah anak Syaza, dan Syaza di tuntut dan digalakkan untuk beri kepada anak Syaza the most nutritious milk in the world; susu ibu.

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).
Surah Luqman : Ayat 14

Siapa yang galakkan? Islam itu sendiri menggalakannya. Bertepatan dengan ayat di atas, tempoh cerai susu adalah dalam masa dua tahun. Sebab tu Allah cipta breast :)

Fungsi breast semestinya untuk menghasilkan susu. Maka, secara automatik, susu itu hak anak. Apa hukum kalau kita cabut hak seseorang? Sudah tentu, berdosa kan :)

Jadi, sebagai seorang ibu, Syaza tak nak jadi ibu yang kejam, cabut dan tarik hak 'makanan' anak Syaza yang ada pada Syaza iaitu, susu Syaza, atau susu ibu dia. Tak ada sebab untuk bagi anak susu formula.

Allah dah ciptakan 'makanan' paling berkhasiat untuk anak kita, berilah.

Dari sebelum ada anak, Syaza dah bercita-cita untuk susukan anak Syaza sendiri. Kira kalau di sekolah, cikgu tanya cita-cita, patutnya Syaza kena masukkan sekali, "Nak menyusukan anak sendiri sehingga 2 tahun!"


Hehe.

Satu lagi, Syaza pilih menyusu anak sendiri juga sebab, rasa belonging dan kasih sayang pada anak tu lain machiaaam. Once kita breastfeed (direct) dengan anak, tatap mata dia, rasa cakaran dia (hahahah), ketawa, gelak-gelak dengan dia, Ya Allah Ya Rahman, nikmatnya!


Macam mana pula dengan kawan-kawan yang lain? 

Kenapa kawan-kawan pilih untuk breastfeed?

Syaza,
My Breatsfeeding Journey - Powered by Shaklee.
Continue Reading

Saturday, 27 October 2018

8 Sebab Shaklee Dipercayai

KENAPA SHAKLEE DIPERCAYAI

Di luar ada banyak jenama suplemen, vitamin, penjagaan kulit (skincare) dan penjagaan rumah (homecare). Kenapa Shaklee adalah jenama yang paling dipercayai dalam kalangan jenama-jenama lain?

Syaza senaraikan sebab musabab utama untuk reader dan pembaca sekalian ok :)

kenapa shaklee dipercayai
100,000 Ujian Kualiti dilakukan setiap tahun

kenapa shaklee dipercayai
Bebas Gluten!

kenapa shaklee dipercayai
Biodegradable, tidak mengandungi fosfat, nitrat atau borat. Selamat untuk bumi.

kenapa shaklee dipercayai
Menguji setiap bahan baharu untuk kesan lebih 350 bahan cemar yang bahaya

kenapa shaklee dipercayai
Bebas GMO

kenapa shaklee dipercayai
Tidak lakukan ujian di atas haiwan (tiada kekejaman haiwan)

kenapa shaklee dipercayai
Lebih 350 saringan di buat atas bahan kimia seperti racun serangga dan bendasing

Continue Reading

Thursday, 25 October 2018

Berbaki 7 Hari Saja Lagi [Promo Diskaun Vitamin C Shaklee]


Fuh.

Seriuslah.

7 hari je lagi berbaki untuk promosi Vitamin C Shaklee ni. 7 hari tu termasuk hari ini taw, 25/10.

Ok, sabar, tarik nafas.

Confirm semua orang tahu, hari ini hari gaji, betul?


Sebab tu Syaza pujuk diri bertenang!

Hari Gaji adalah hari wajib Syaza 'di serang' untuk pelanggan Syaza dapatkan the best choice of supplement brand; Shaklee. Lagilah Vitamin C ada promosi ni.

Kalau nak tahu Vitamin C ni memang terkenal especially untuk overcome masalah

  • Jerawat
  • Kulit gelap
  • Sunburn
  • Resdung
  • Kerap demam
  • Kerap selesema
  • Tona tak sekata
  • Tonsil
  • Tekanan darah rendah
  • Gusi Berdarah


Ni semua sebab musabab Vitamin C Shaklee ni sangat digemari ramai. Satu lagi, special Vitamin C dari Shaklee ni sebabnya, ia dari EKSTRAK JAGUNG!

Selalu orang mengadu tak nak Vitamin C sebab lepas makan any kind of Vitamin C (except Shaklee) akan cirit birit.

Kenapa dengan Shaklee tak? Sebab Shaklee punya Vitamin C bukan dari buahan citrus tapi jagung so sesuai untuk semua jenis perut termasuk perut sensitif dan ada masalah gastrik! :)


Promosi kali ni, belian 3 botol Vitamin C akan dapat diskaun 5%.

Normal Price RM 97
tapi,
Lepas diskaun jadi RM 90 je! Sebotol penggunaan 6 bulan pulak tu, jimat poket.
Mur murr, muraaaaahhh! :D

Ops, kalau harga ahli lagi murah berganda-ganda-ganda.

Hari ni pun Syaza nak pos parcel berisi 3 ketul Vitamin C dalamnya dekat customer tetap. Beliau grab promo on time before terlambat.

Uols, kalau nak order terus roger Syaza taw. Anyone yang ada masalah jerawat dan resdung tu terutama sekali, highly reccomended Vitamin C dari Shaklee ni.

Oh ya, lupa nak bagitaw.

Sesuai untuk orang gastrik 

Jimat poket tak perlu repeat order setiap bulan, sebab sebotol Vitamin C ni tahan 6 bulan!

Lamakan?

Dan berbaloi, hasilnya mengancam!

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Saya dah jarang demam, jerawat susah nak timbul dan resdung makin baik,"
TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Dulu make-up kulit nampak kelabu, kusam. Lepas guna Vitamin C Shaklee, naik seri!"


TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Vitamin C Shaklee banyak bantu saya atasi masalah kulit berminyak and berjerawat,"

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Dulu saya ada masalah gusi berdarah, salah satu tanda kurang Vitamin C. Sekarang tak lagi,"

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Resdung saya makan baik,"

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Sebotol tahan lama sampai 6 bulan. Saya suka buat masker jerawat cepat kecut,"

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE
"Best Shaklee punya Vitamin C, sebotol tahan lama sampai 6 bulan dan 2-in1 boleh guna as masker muka, jerawat cepat kecut!"

Order Hari Ini, klik di sini atau hubungi Syaza di talian 018-768-4817 (call boleh, whatsapp pun boleh :))

PROMOSI DISKAUN BERAKHIR PADA 11.00 MALAM 31 OKTOBER 2018 
Continue Reading

Sijil Halal Shaklee 2018 [Terbaru]

Sijil Halal Shaklee 2018 Terbaru

Kalau semua nak tahu, Oktober lepas, 2018, Shaklee ada bawa masuk produk baru ke dalam Malaysia iaitu Zinc Plus Shaklee.

Boleh baca info tentang Zinc di sini, ada info tentang produk, harga, siapa yang sesuai dan semestinya fungsi Zinc Plus yang walaupun baru launch, dah ramai orang beli.

Jadi, Sijil Halal yang baru ini di update dan disertakan didalamnya Zinc Plus Shaklee yang halal dan dapat pengesahan dari badan pengesahan halal.

Shaklee selamat, suci dan halal :)

Islamic Services of America (ISA) di iktiraf oleh JAKIM Malaysia dalam memberi pensijilan halal kategori luar negara. 

sijil halal shaklee 2018 terbaru
Sijil Halal Shaklee 2018 [Terbaru]

Continue Reading

Vitamin Syaza Dah Official Daftar SSM


Akhirnya.

Syukur alhamdulillah, setelah sekian lama nak buat (sebab sebelum ni selalu bertangguh disebabkan banyak kerja lain yang lebih utama), akhirnya selesai pendaftaran Vitamin Syaza sebagai sebuah syarikat berdaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Phew, panjang perenggan intoduction. Baca sekali nafas taw, hehe

Syaza cari SSM dekat kawasan Melaka and luckily SSM Melaka ni ada dekat UTC! Sebelah UTeM tu. First time keluar berdua dengan si dobot, Zehraa.

Seharian dukung dia. Sakit lengan ibu oi ahaha


Mudah je cara-cara nak daftar. Sebenarnya Syaza dah daftar online di sistem aplikasi SSM e-Biz tapi sebab kena dapat approval touch print ID di SSM so nak tak nak I kena juga menapak ke SSM. 

Sampai je kaunter terus tanya, "Daftar kat sini boleh tak Encik? Kalau kat sini sekejap je kan siap,"


Encik kaunter jawab, "Haah buat kat sini sekejap je siap,"

So Syaza daftar, bayar semua dekat SSM UTC Melaka tu. Serius tak sempat nak snap gambar just snap gambar Sijil SSM je. Bayaran untuk pendaftaran atas nama syarikat yang selain nama di IC adalah sebanyak RM 60 je. Syaza request sijil so extra RM 10.

"Cik, sini cash je ek?"

"Ye cik cash sahaja,"
"Oh singgit-singgit boleh yer cik. Saya ada duit singgit je banyak dalam dompet sekarang ni, huhu,"


Maka, daku keluarkanlah singgit-singgit tu sampai tujuh puluh hengget ahaha

So, secara rasmi, Vitamin Syaza dah berdaftar di bawah SSM secara sah! :)

vitamin syaza ada sijil ssm
Vitamin Syaza jual apa? Jual vitamin dan suplimen jenama Shaklee! Nak beli boleh order dengan Syaza taw, bagi taw kawan-kawan dan saudara mara sekali yea

TQ

:D

xoxo,
Syaza (Certified Shaklee Distributor)

Continue Reading

10 Artis Popular Mati Akibat Kemurungan

kemurungan

Ada banyak kes-kes yang melibatkan bunuh diri dan juga bunuh orang lain akibat kesan kemurungan melampau. Please, jangan ambil remeh kalau ada kawan-kawan, saudara mara atau kenalan kita yang kita lihat ada tanda-tanda murung ni.

Hulurkan bantuan untuk dengari mereka.

Tips berhadapan dengan pesakit murung:

  • Banyakkan mendengar
  • Elak judge dan hakimi mereka di hadapan mereka dan di belakang
  • Bawa mereka berjumpa pakar psikiatri
  • Kenalpasti punca depression tersebut [melalui sesi luahan-dengar]

Kemurungan bukan akibat tak cukup solat, tak baca Quran dan yang sewaktu dengannya. Ianya adalah penyakit! Macam sakit-sakit yang lain. Sakit jantung, demam, sakit kencing manis. Ibaratnya begitulah.

Ianya satu jenis penyakit yang boleh dihadapi oleh semua jenis orang dan lapisan masyarakat tanpa mengira jantina dan umur. Senang cerita, Pak Lebai, pun boleh murung dan depress! Walaupun secara zahir kita kata seseorang tu nampak kuat iman gitu.

Kerana, murung ni sejenis penyakit yang boleh kena dan di uji pada setiap dari kita.

17 Artis Popular Mati Akibat Kemurungan 

1. Park Yong Ha 

artis mati kerana kemurungan

Park Yong Ha telah memulakan perjalanan karier sebagai seorang pelakon sejak 1994. Dan mula menempa nama, popular, bagi sebuah drama yang cukup menjadi kegilaan ramai; iaitu Winter Sonata pada tahun 2000.

Yong Ha telah ditemui mati oleh ibunya sendiri pada 30 Jun 2010 dirumahnya yang terletak di kawasan Nonhyeong-dong, Seoul, Korea.

Didapati telah menggantung dirinya dengan menggunakan wayar pengecas handycam. Menurut sumber, Yong Ha dipercayai menghidapi kemurungan dan tertekan akibat masalah perniagaan selain daripada kerana masalah penyakit kanser yang dihidapi ayahnya.

2. Robbin Williams

artis mati kerana kemurungan

Pelakon dan pelawak terkenal Hollywood ditemui mati selepas menggantung dirinya dengan menggunakan tali pinggang. Robbin tidak dapat menerima hakikat dirinya disahkan menghidap Parkinson dan tertekan dengan berita itu hingga ambil keputusan untuk bunuh diri.

3. Kang Doo Ri

artis mati kerana kemurungan

Persaingan sengit dalam industri hiburan Korea, membawa aktres jelita ini mati bunuh diri pada 2015. Awalnya pihak polis mendapati Doo Ri terlibat dalam kemalangan. Namun selepas siasatan dijalankan, nyata Doo Ri didapati ada unsur bunuh diri didalamnya.

4. Lee Eun Jo

artis mati kerana kemurungan

Eun Jo mati bunuh diri di usia yang cukup muda, iaitu 24 tahun, sejuru selepas tamat pengajian di Universiti Dankook. Ditemui mati di apartmen miliknya di Bundang, Korea Selatan pada Februari 2005.

Keluarga Eun Jo memberi maklumat bahawa, dia mengalami masalah kemurungan sehingga menganggu mentalnya dan telah menghidap insomnia (sukar tidur) semenjak melakukan adegan yang tak sewajarnya di dalam filem 'The Scarlet Letter'.

Baca Selanjutnya >>

5. Kurt Cobain

artis mati kerana kemurungan

Tahun 1994, vokalis kumpulan terkenal, Nirvana ditemui mati selepas menembak dirinya sendiri akibat masalah kemurungan dalam keadaan yang sangat tragis!

6. Jeong Da Bin

artis mati kerana kemurungan

Beberapa minggu sebelum ulang tahunnya, Da Bin didapati menggantung dirinya di dalam bilik air, rumah apartmen kekasihnya. Aktres jelita ini bukan sahaja terkenal di Korea, malah di Taiwan.

7. Lucy Gordon

artis mati kerana kemurungan

Lucy, pelakon filem superhero terkenal, Spiderman dalam Spiderman 3 telah menggantung dirinya sendiri dirumahnya pada 2009, akibat tekanan jiwa.

Baca Selanjutnya >>

8. U-Nee

artis mati kerana kemurungan


Di usia 26 tahun, U-Nee mati dengan menggantung dirinya akibat masalah tekanan jiwa melampau dari kerana popularitinya ketika itu sebagai seorang penyanyi dan pelakon terkenal Korea.

9. Chester Bennington

artis mati kerana kemurungan

Vokalis Linkin Park, sebuah kumpulan yang sangat popular ini, ditemui mati bunuh diri dengan cara menggantung dirinya sendiri. Kematian Chester menggegarkan dunia hiburan terutama bagi peminat Linkin Park sendiri.

Chester akui sewaktu hidupnya, dia mempunyai sejarah lampau sering di dera hingga pernah membuat keputusan membunuh diri ketika itu, ketika zaman kecilnya selain mempunyai masalah bersama dadah dan alkohol.

10. Jonghyun

artis mati kerana kemurungan

Penyanyi utama kumpulan SHINee, kematiannya akibat bunuh diri sangat mengejutkan! Luarannya tampak seperti tidak ada masalah murung. Tetapi hakikatnya Jonghyun menanggung beban yang berat sehingga ditemui mati akibat menghidu gas karbon monoksida melalui arang yang di bakar didalam bilik tidurnya.

Nota : Bunuh diri dalah haram dan di larang di dalam Islam. 

Baca Selanjutnya >>
Continue Reading

Wednesday, 24 October 2018

Period Pain Normal atau Tak?

OSTEMATRIX SHAKLEE PERIOD PAIN

Adakah period pain, normal atau tidak?

Sumber Ilmu dari : Dr Tan

✔️  Ya, normal, jika, REMAJA mempunyai masalah period pain hanya dalam masa satu hari, dan tak perlukan pain killer atau medical leave.

❌  Tidak normal, jika:
  • Tidak ada period pain masa zaman remaja tapi ada masa umur 20, 30 dan 40 tahun ke atas
  • Period pain sejak dari zaman remaja dan makin teruk dari masa ke semasa
  • Bila period pain datang, seseorang perlukan ubat terutama injection
  • Selalu period pain menyerang lebih dari 2 hari 
  • Sakit sampai perlu MC
  • Masih kena period pain lepas darah haid keluar dengan baik dan lancar


Apa perlu dilakukan?

Bila kita ada masalah luar biasa dan tak normal ketika period pain, dapatkan nasihat pakar dan scan jika perlu.

Apa akibatnya jika diabaikan?
  • Cyst atau fibroid terbentuk
  • Kanser Ovari


Jangan abaikan period pain yang dialami terutama jika dah melewati usia remaja. Tidak ada namanya period pain bagi perempuan yang berusia 20 tahun dan ke atas.

Shaklee untuk Atasi Period Pain 

Ostematrix Shaklee

OSTEMATRIX SHAKLEE PERIOD PAIN
Order Now

Ostematrix Shaklee adalah gabungan kalsium dan magnesium yang diperlukan tubuh wanita terutama ketika period pain. Sebotol Ostematrix mengandungi 120 tablets untuk penggunaan 1 bulan.

Kalsium membantu mencegah dan mengatasi masalah period pain. Kalsium membantu mengekalkan otot dan elak dari masalah cramp atau kejang ketika period. Manakala, magnesium membantu badan kita untuk menyerap kalsium dengan baik dan memberi sensasi tenang dan lega ketika period.

Testimoni Ostematrix Shaklee & Period Pain

testimoni ostematrix shaklee period pain lega

testimoni ostematrix shaklee period pain lega

testimoni ostematrix shaklee period pain lega

testimoni ostematrix shaklee period pain lega

Fatin Syaza,
Certified Shaklee Distributor,
COD Shaklee Melaka [Free COD Malim Jaya & Pokok Mangga],
Pos Seluruh Malaysia.
Continue Reading