Tuesday, 23 October 2018

Resepi ESP Best : Sedap & Kenyang

esp shaklee

Dah setahun lebih Syaza consume ESP ni. Kalau orang tua-tua kata baru setahun jagung! Memang pun. Kalau nak bandingkan waktu consumption ESP Syaza berbanding orang lain, memang Syaza baru setahun jagung, ahahaha

Sebab ada yang dah even 6 tahun consume! Lama weh. 

Ok, persoalan di sini, kalau dah minum selalu, kadang-kadang bosan jugak kan kalau macam asyik satu jenis resepi je which is, purely ESP. Memang rasa dia dah sedia rasa vanilla, tapi kalau datang time bosan bercampur dengan rajin bolehlah dapat macam-macam jenis resepi.

Jadi Syaza nak share antara resepi yang Syaza pernah buat sendiri. Itu pun korek-korek gambar ahahah. Ada yang gambar sendiri, ada yang dari team (sebab gambar team lagi lawa). Ada juga yang Syaza tak jumpa gambarnya tapi bersungguh juga nak bagitaw yang pernah add on dengan pelam, ESP ni which is sangat sedap!

Yang tu resepi suami sebenarnya. Masa tu Syaza nak check up pregnancy dekat Hospital Melaka, Syaza kelam kabut. Alih-alih beliau hulurkan ESP yang beliau dah siap bancuh dengan pelam. Sedap! Pelamnya boleh kunyah-kunyah, nyum-nyum.

Lagi sedap kalau air sejuk, hehe

Before that, nanti ada yang terpinga-pinga pulak, apa la yang Syaza ni bebelkan, ESP, ESP.

"ESP tu apa Syaza oiii?"

Ok, rilek, Syaza terangkan ya.

ESP ni fullname dia Energizing Soy Protein keluaran Shaklee. Dia adalah protein tumbuhan pertama di dunia! Di perbuat dari kacang soya yang semulajadi, tanpa bahan pengawet dan tidak di ubah secara genetik (non-GMO). Selamat di makan sebab bukan sintetik, dan genetik di ubah!

ESP ni ada banyak fungsi, sebab dia adalah protein-based food, dan protein itself, secara biologi-nya adalah berfungsi dan bertindak sebagai blok asas dalam pembinaan sel badan manusia.

Penyembuhan luka perlukan protein
Rambut sihat perlukan protein
Kulit cantik perlukan protein
Rahim kukuh perlukan protein

Why?

Kerana protein tu blok asas yang akan turut serta dalam proses pembaharuan kulit dan sel. Apa akibat kalau tak cukup protein? Rambut gugur, kuku rapuh, kulit kusam dan macam-macam lagi.

So, ESP ni adalah sumber protein yang membantu sebagai nutrisi tambahan especially bagi sesiapa yang memerlukan protein tambahan seperti ibu menyusu, ibu hamil, sedang ikhtiar hamil dan juga yang tidak mampu untuk mendapatkan protein secukupnya dalam hariannya.

Ish.

Jauh dah pergi ni sampai ke fungsi utama protein pulak ahahah

Jap, tadi nak cerita tentang manfaat ESP! So apa manfaatnya yang menyebabkan Syaza suka dan ramai orang lain sangat sukakannya?
πŸ“ Pori muka mengecil
πŸ“ Kulit cerah
πŸ“ Jerawat susah naik
πŸ“ Tona Sekata
πŸ“ Susah sunburn
πŸ“ Badan slim (ada cara makan dia)
πŸ“ Selera makan naik bagi yang kurus (ada cara makan khas dia)
πŸ“ Milkbooster
πŸ“ Energy Booster
πŸ“ Stretchmark Pudar
πŸ“ Selulit Pudar

Resepi ESP Best : Review Syaza !

esp shaklee
Mak-mak menyusu macam Syaza paling suka kombinasi Mealshakes + ESP especially bulan Ramadhan! Why? Bagi kita energy and rasa kenyang! Anak menyusu kuat woo. Ops satu lagi, ini rahsia kekal bertenaga dan maintain milk supply waktu Ramadhan untuk Syaza dan mak menyusu powered by Shaklee yang lain, alhamdulillah :)

esp shaklee
Dok cari gambar yang ada ESP and Oat je tapi tak ada! Haha. So layan je la ye gambar selfie selpot Syaza ni ehe. Syaza guna oat segera so tak perlu nak tunggu kembang dulu. Oat dari Quaker Oat. Sedap dan mengenyangkan. Best breakfast untuk yang nak slim. Aww~

esp shaklee
Nak jugak masukkan ESP pure ni ahaha. Ni hanya ESP sahaja, tak ada campuran. Yang ini sesuai bagi yang tengah aim untuk kulit flawless, cerah and putih. Macam Syaza dulu masa awal-awal nak hilangkan parut dekat muka memang buat pure saja. Penyerapan lebih efektif dan hasil memuaskan. But now since menyusu anak, Syaza belajar campurkan resepi supaya lagi sedap dan anak lagi suka! Hehe

esp shaklee
Woahhhh! This one sangat sedap. ESP dengan Susu Strawberyy. But tak boleh selalu la sebab susu manis hehe. Oh ya Syaza suka add on dengan susu kurma Farm Fresh. Cari gamabr tak jumpa ahaha. Farm fresh less sweet sikit susunya, kan?

esp shaklee
Nyum-nyum! Pinjam gambar team. Syaza suka gak yang ni. Macam ni di blend sekali pisangnya. Memang creamy. And please tambah sekali ice supaya dia jadi BANANA ESP BLENDED MILK! Fuh merecik~

esp shaklee
Nak nangis! Sebab sedap. Tengoklah warna dia tak nak kalah. Ni before di shake shake taw. Bila shake jadi warna purple yang cantik, rasa tak nak minum, nak buat frame kihkihkih. Sedap!!! Serius sedap. ESP tambah buah naga.



2 comments:

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")