Tuesday, 30 October 2018

[Tahukah Anda] 4 Fakta Vitamin C

kepentingan vitamin c
Badan kita tak boleh hasilkan Vitamin C sendiri

Info menarik!

4 fakta utama Vitamin C paling asas yang kita semua kena tahu. Syaza yakin dan pasti ramai yang belum tahu tentang fakta-fakta asas ni. Jom kita tahu sama-sama, sebab Syaza pun baru tahu!

Eh, banyak pulak tahu-nya 😋

Kenapa penting untuk kita tahu fakta ni?

Sebab, supaya kita jelas dan tahu dengan ilmu kenapa dan mengapa Vitamin C ni sangat penting bagi keperluan tubuh badan kita. Bila dah tahu dengan jelas, jadi, kita pun lebih gembira dan tak akan miss Vitamin C everyday! 😍

Ok, jom kita check it out sama-sama.

[Tahukah Anda] 4 Fakta Vitamin C

kepentingan vitamin c
  • Merokok akan menyebabkan sel darah merah rosak, yang akhirnya membawa kepada strok dan serangan jantung berisiko tinggi. Perokok memerlukan Vitamin C yang lebih setiap hari (dinasihatkan untuk berhenti rokok).

kepentingan vitamin c
  • Dengan mengambil Vitamin C setiap hari, ia membantu mengurangkan risiko serangan jantung dan juga tekanan darah tinggi.

kepentingan vitamin c
  • Vitamin C adalah salah satu dari jenis anti-oksida yang membantu mengekalkan keremajaan kulit

kepentingan vitamin c
  • 90% Vitamin C dalam diet harian datangnya dari buah-buahan dan sayuran. Sila pastikan kita mengambil buah dan sayur yang mencukup (contoh : 8 biji buah oren setiap hari) bagi mencukupkan keperluan Vitamin C dalam badan
Fatin Syaza,
Certified Shaklee Distributor,
COD Shaklee Melaka | Pos Shaklee Seluruh Malaysia.

12 comments:

  1. VIT C AMAT PENTING UTK KEPERLUAN TUBUH

    ReplyDelete
  2. Amalkan makan buah-buahan dan sayuran...suka oren..hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oren sedap. Tapi kalau selalu makan / makan kuantiti banyak dalam sehari boleh memulas perut Syaza :) Kak PC selalu makan berapa biji oren sehari?

      Delete
  3. k.fiezz baru berjinak2 dengan Vit.C gak..tapi tak amik shaklee punya..k.fiezz amik yg senang larut dlm air..masalah sikit jenis kena telan2 ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh I see. Alhamdulillah Kak Fiez. Larut2 senang kan, teruih minum nyum3 :)

      Shaklee punya kalau larut dalam air boleh, tapi larutkan masa buat masker muka. Kalau makan dalam keadaan larut, hilang fungsi Sustained Released & khasiat dia :)

      Delete
  4. Nice sharing :) Banyak kelebihannya Vit. C ni, tapi kalau terlebih makan, berat badan bertambah kan. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah :) Wah betul ke? Tak pernah dengar pulak. Kalau Vitamin B, ya memang menaikkan berat ")

      Delete
  5. memang best vitamin C ni, jerawat takut dah nak naik bila ambil vitamin C ni. hihi

    ReplyDelete
  6. Vitamin ni memnag wajib makan especially bila berjalan jauh

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")