Wednesday, 17 October 2018

5 Kesan Akibat Suka Makan Papadom

kesan makan papadom

Syaza sendiri adalah penggemar papadom, yang jenis panjang-panjang tu. Papadom gak kan namanya? Ahaha. Papadom ni sedap. Tambah sedap kita gandingkan dengan nasi kandaq. Fuh, kelia, bak kata orang Penang! Tapi, ada fakta di sebalik Papadom ni. Kalau nak tahu Papadom ni tinggi kandungan garam.

Garam, baik untuk kesihatan. JIKALAU, kita ambil pada kadar selayaknya dan berpada-pada. Kalau dah terlebih, ada kesan dia antaranya, adalah tekanan darah tinggi. Garam ni ada je di mana-mana. Hampir semua makanan kita ada garam. Melainkan kita jenis makan tawar, tak ada la garam tu >.<

Fakta Papadom 
  • Pengambilan garam yang ditetapkan World Health Organisation (WHO) adalah sebanyak 2,000 mg sehari
  • Berat sekeping papadom adalah 13g
  • Kandungan sodium (garam) dalam sekeping papadom adalah sebanyak 250mg
  • Kandungan bahan dalam papadom, tepung, bahan penambah perasa, pengawet, bahan perasa dan pewarna tiruan

5 Kesan Akibat Suka Makan Papadom

Usus Melakat & Sembelit

Walaupun DI ANGGAP tidak memudaratkan, jika di makan BERLEBIHAN, doj yang digunakan dalam pembuatannya boleh melekat pada usus, dan menyebabkan masalah sembelit.

Badan Berasid

Rempah ratus dalam papadom boleh menyebabkan keadaan berasid jika di makan secara BERLEBIHAN. Orang gastrik lagi wajib hati-hati.

Penyakit Kardiovaskular

Minyak yang di makan bersama papadom yang di goreng boleh menyebabkan masalah ateroskelorosis dan penyakit kardiovaskular yang lain

Terdedah Pencemaran

Cara pembuatannya yang terdedah, terhampar secara terbuka menyebabkan mudah untuk ia terdedah kepada pencemaran

Serangan Jantung (Heart Attack)

Pengambilan berlebihan makanan yang mengandungi garam akan menyebabkan berlakunya darah tinggi, tingkatkan risiko angin ahmar dan serangan jantung

Sumber : Berita Harian Online

11 comments:

  1. Baru tahu bahaya papadom tu. Syukur tak berapa suka makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu itu la.. Syaza suka papadom nih..

      Delete
  2. aduhhh. ejulz suka mkn ni.. nasib x selalu mkn..

    ReplyDelete
  3. Betul..sebelum ni Sis ada baca satu artikel tentang papadom ni..
    Tak sangka kan makanan sedap tapi banyak bahayanya..lebih-lebih lagi pada usus...

    ReplyDelete
  4. Lama dah cheq tak makan papadom ni, thanks share tau huhuu...

    ReplyDelete
  5. Bahaya rupanya bila makan seelalu.. Kak Sha sesekali baru jamah, tu pun kalau terjumpa..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")