Tuesday, 16 October 2018

Perkembangan Anak 7 ke 8 Bulan


baby 7 bulan boleh buat apa

Lagi 7 hari, my daughter, Zehraa akan masuk 7 bulan! How time flies. Sekejapnya masa berlalu. as usual mesti ada statement mak-mak sikit which is, "Rasa macam baru semalam beranakkan Zehraa,"

True enough.


I can sense and felt her warm body fresh from the oven! Ya Allh, really miss that moment, though.

Ok, as Zehraa dah nak masuk 7 months, Syaza pun suka baca tentang perkembangan baby dan tips parenting anak-anak, so Syaza rasa it is best for me to write it up here untuk pengetahuan kita bersama. No matter who read this, trust me, you will need this entry later or now. So save it now! Bookmark it, ok :)

Jadi apa yang akan berlaku di usia baby kita 7 dan 8 bulan ni?

Membebel. 

Yeah anak kita akan mula membebel. For Zehraa, dia dah start membebel since 3 bulan! Talkative macam emak dia, la tu haha. I admit it, I am quite talkative but, only talkative kepada insan-insan yang boleh menerima talkative-ku itu.


Bila anak dah start membebel, apa kita patut buat?
  • Banyakkan berbual bersama anak
  • Reply semua bebelan dia
  • Buat suara dengan intonasi berbeza
  • Bermain cakap-cakap dengan anak


At this stage of membebel, they really need our response. Bercakap, berbual la dengan mereka. Dengan siapa lagi mereka nak berbual, kalau bukan kita kan; their parent :)

Merangkak, Berguling.

Fasa pertengahan sebelum masuk era mengah melampau.

What that statement means, Syaza?!

Maksudnya, masuk je fasa merangkak berguling ni, penat la omak ekau ni anak oi. Nak 'kutip' anak dari satu ke satu tempat. Zehraa personally, dah start buat semua ni dari early of 6 months. And lately sejak nak masuk 7 bulan ni, makin laju pulak dia.


Tahu-tahu dah sampai bilik. Kejap kat dapur. Oit, bersenam la mak kau Zehraa! Ke sana ke mari ^^

But it is okay, so far, I enjoy it and take it as exercise hahahaha


Suka bermain dengan kita

Tadi membebel kan? Now, fasa sekarang, 7 dan 8 bulan, anak kita suka sangat bermain dengan kita. Main chak-chak, atau omputeh suka kata peek-a-boo. Orang Melayu cam Syaza ni mainannya nama chak-chak! Haha

Main nyanyi dengan memek muka pelik-pelik. And jangan terkejut taw masa ni anak dah boleh start cakap ma-ma, da-da, ba-ba, bu-bu and any gelaran yang uols gelarkan diri uols pada mereka, if and only if they're an early talkers :)

Walaubagaimanapun, mereka cakap je. Mereka tak sedar pun mereka dah reti cakap. Confirm waktu ni kalau Syaza sendiri melompat yehaaa anak aku dah reti cakap! ^^

1 comment:

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")