Thursday, 18 October 2018

We Are What We Think : Think Carefully


Apa yang kita fikir, itulah diri kita. Baik fikirannya, baiklah kita. Dan begitu juga sebaliknya.  Kenapa boleh jadi macam ni? Dalam otak kita, ada dua jenis. Satu yang sedar, satu lagi separa sedar. Ikut logik akal, mestilah yang sedar akan berkuasa sepenuhnya atas diri kita, betul tak?

Hakikatnya, tak! Hukhuk. 

Hakikatnya, minda separa sedar kita lebih berkuasa. Senang cerita macam ni la Syaza ringkaskan, pernah atau tidak kta bercakap dengan diri kita di bahagian dalam?

"Uih, macam mana tu Syaza?"

We talk to our inner self. You can do it, no, you can't. Hish mengarut la kau ni. Kau suka dia ek? Aku tak suka dia. Aku rasa tak nak kawan la dengan budak ni. Tapi kesian plak.

Blablabla

The list goes on. We always talk to ourself. That is fact! Dan percaya atau tidak, 90% kehidupan kita datang dari minda separa sedar.

Sebab itu, whatever it is, never underestimate our abilities. Only we ourself know either we can do or we can't do and surprisingly, only we can change the thing that we can't kepada we can!

One more thing, Allah itu menurut sangakaan hambaNya. Apa yang kita fikir ni, macam mana boleh jadi kepada kita? Guess what? Kerana yang kita fikir ni adalah DOA.

Sebab tu orang selalu cakap fikir yang baik, cakap yang baik, doa yang baik.

Fikiran kita adalah doa. Ia umpama kita submit pada Allah doa tu.

Contoh kita cakap pada diri,
"Ish! Aku tak bolehlah buat ni. Memang tak bolehhh!!!!"

See, we submit our doa to Allah yang sangat spesifik, kita mintak pada Allah yang kita tak boleh buat. Ada cara lain yang kita boleh fikir selain dari tu, contohnya, " Aku boleh! Belajar je la buat apa susah. Orang lain boleh apesal aku tak boleh?"

Give chance to ourself. Do not underestimate your own self.

Ok, tamat. Selamat berfikir! ^^

3 comments:

  1. kadang2 di luar kemampuan utk berfikiran positif bila dikelilingi dgn org2 yg negatif :(

    ReplyDelete
  2. apa kita fikir, cakap, sangka, niat...semuanya doa...

    ReplyDelete
  3. Betul tu.. kita yang apa kita fikirkan.. kalau positif, positiflah jadinya..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")