Monday, 10 December 2018

, ,

Period Lari Punca Susah Nak Hamil

Period Lari Punca Susah Nak Hamil

Period atau haid ni adalah waktu di mana, kita keluar darah sebab tidak berlaku perlekatan embrio di dinding rahim kita. Begitulah penjelasan jika tak secara saintifik. 

Sebab tu, bila kita miss period, bagi yang dah berkahwin, kita seronok! "Eh, dah seminggu aku tak period nih, jom la beli UPT nak check, entah-entah pregnant,"


Bila kita tak period dalam jangka masa yang sepatutnya, kemungkinan besar telah berlaku lekatan di dinding rahim kita menyebabkan dinding rahim tidak 'pecah'. 


Period Lari Punca Susah Nak Hamil

Persoalan di sini, kalau kita tak ada kitaran period yang betul dan teratur, macam mana kita nak pastikan yang kita ni dah miss period atau belum? Maksud period tak teratur di sini ialah :

  • Datang lebih sekali dalam sebulan (jarak dekat atau jauh)
  • 2 Bulan sekali atau lebih baru datang
  • Kejap-kejap period
  • Period-stop lepas tu period balik
  • Bulan lepas awal, bulan ni hujung

Dan macam-macam lagi pattern period tak teratur ni! Jadi, bila period kita susah teratur, maka, bukan sahaja kita susah nak pregnant atau hamil, tapi nak check waktu subur untuk bersama suami isteri dalam ikhtiar hamil pun susah.

Sebab itu, bagi yang ada masalah period tak betul, pastikan betulkan dahulu kitaran period kita supaya mudah untuk urusan kita semua dalam ikhtiar untuk kehamilan (tak kira la nak ikhtiar untuk anak ke berapa pun).

Macam pengalaman yang dikongsikan oleh, Cik Puan Najihah Sudi,

TESTIMONI SET KESUBURAN SHAKLEE

"Saya dah dua kali berjaya hamil dengan SET SUBUR SHAKLEE. Saya susah nak hamil sebab period memang problem sungguh! Asyik lari. So, first thing, saya betulkan time period saya dengan GLA COMPLEX. Sambil tu saya makan sekali B-COMPLEX, VITAMIN C, VITA-LEA. 

Lepas dah betulkan kitaran haid, lepas 3 bulan disahkan hamil. Kali ni pulak, lepas 2 bulan, lekat juga.

Alhamdulillah, Allah mudahkan!"

Nampak tak? Cik Puan Najihah sudi, sedar yang dirinya memang ada masalah period yang tak betul. Jadi dia cuba untuk membetulkannya dengan ikhtiar bersama GLA Complex yang memang dah sedia ada dalam Set Kesuburan Shaklee ni.

GLA Complex ni nama penuh bagi GLA ialah gamma linoleic acid yang bertanggungjawab untuk memperbetul hormon wanita terutama yang ada masalah period ini. Boleh baca selanjutnya maklumat penuh tentang GLA Complex dekat sini.

Nak cuba GLA Complex untuk betulkan kitaran period? Boleh roger Syaza kat sini 018-768-4817 (klik to wassap).

Period Lari Punca Susah Nak Hamil

Bacaan selanjutnya :

Share:

2 comments:

  1. risau bila period tak teratur. samada hamil atau perubahan hormon.

    ReplyDelete
  2. Bagus ada kesedaran tentang nak betulkan kitaran sebab memang sangat penting :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.