Monday, 10 December 2018

Bacaan HB Time Pregnant Cantik!

hb cantik masa pregnant

Waktu pregnant, bacaan darah atau HB yang cantik idaman setiap ibu-ibu yang pregnant! HB ni kalau nak tahu adalah singkatan kepada haemoglobin. Haemoglobin ni ada dalam sel darah merah atau red blood cell kita yer ibu-ibu.

Haemoglobin atau HB ni fungsi utama dia ada dua iaitu :
  • Angkut oksigen yang kita sedut dari luar dan transfer kepada sel-sel badan yang memerlukan
  • Bawak keluar karbon dioksida dari dalam badan kita

Jadi, kalau kita masa pregnant HB rendah sebab itu sangat banyak masalah boleh berlaku! Bayangkan, fungsi asas dan utama HB ni, angkut oksigen dan bawak keluar karbon dioksida kan, so kalau ibu dah pregnant, for sure, HB ni berperanan untuk dua orang - which is ibu dan anak dalam kandungan.

Kalau HB rendah, anak pun boleh beri kesan dan jika kita ni ibu, tak kawal, tak control, alamatnya boleh bawa kepada kematian anak dalam perut, nauzubillah kan ibu-ibu.

Selain dari tu, akibat daripada masalah HB rendah time pregnant ialah :
  1. Ibu cepat letih
  2. Ibu cepat lesu
  3. Asyik nak tidur je
  4. Kepala pening
  5. Tak dapat buat kerja rumah dengan sempurna dan banyak
  6. Asyik perlu rehat yang cukup
  7. Baby boleh hadapi kematian
  8. Risiko anemia untuk baby yang bakal lahir nanti sampai dia besar
  9. Baby dalam perut kurang aktif
  10. Ibu makin hari makin lemah
  11. Tumpah darah banyak yang bawa kematian pada ibu ketika bersalin

Berapa bacaan HB yang normal untuk kita yer ibu? Bacaan normal bagi ibu yang mengandungkan anak ialah 11 hingga 12 g/dl. Bawah daripada tu, something wrong somewhere dan kalau boleh usahakan untuk naik kalau bawah paras tu. 

Bacaan HB yang sepatutnya normal bagi ibu mengandung
Bacaan HB yang sepatutnya bagi ibu mengandung
Ada banyak cara untuk naikkan HB taw ibu semua. Of course melalui pemakanan dan vitamin. Kita ni, masa pregnant, vitamin tolong jangan skip! Badan kita berbeza keperluan dari wanita biasa yang tak mengandung.

Kita kalau rasa malas nak amek vitamin, ingat anak dalam perut. Dia memerlukannya, dan itu hak dia taw ibu. So kalau ada masalah HB rendah ni, sangat digalakkan untuk amek vitamin iron dan vitamin c. 

Iron dan Vitamin C perlu digabungkan sebab iron atau zat besi ni, dialah yang berfungsi dan bertanggungjawab untuk naikkan sel darah merah kita. Manakala, Vitamin C pula untuk memudahkan penyerapan iron atau zat besi dalam badan kita.

Kalau dekat Shaklee, memang kita akan cadangkan untuk amek Vita-Lea (Multivitamin with Iron) dan Sustained Release Vitamin C. Lagi pun dua ni memang dah terkandung dalam Set Hamil Shaklee! 

Ok, tanpa membuang masa, Syaza share dan kongsikan kepada semua ibu sekalian, antara feedback dan testimoni-testimoni yang amalkan Shaklee dan berbahagian syukur alhamdulillah sebab bacaan HB maintain cantik sepanjang pregnant.

testimoni set hamil shaklee hb cantik
Puan Syahadah share, waktu HB low, Puan Syahadah terus tambah ke 4 biji Vita-Lea; iron Shaklee. Sebab apa 4? Sebab masa tu memang low sangat! Alhamdulillah terus naik ke bacaan HB 11. Best kan?

testimoni set hamil shaklee hb cantik
Puan Khadijah, amalkan Vita-Lea Shaklee 2 biji sehari, alhamdulillah bacaan HB maintain 10+  berbanding awal dulu sebelum amek Vita-Lea drop sampai 9! Syukur kan?

Mesti ibu tertanya-tanya, macam mana rupa Vita-Lea Shaklee tu yer, dan Vitamin C pula macam mana rupanya? Macam ni, ada dekat bawah, kalau ibu nak order, ibu boleh terus roger Syaza kat 018-768-4817 okay (klik sini untuk wassap).

set tambah darah shaklee masa pregnant
Klik di sini untuk order Set Tambah Darah Shaklee Ibu Mengandung
Syaza | Pengedar Shaklee Kegemaran Anda | 018-768-4817 

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")