Thursday, 17 January 2019

Surirumah dan Kecantikan

Hasil carian imej untuk housewife cartoon

Ada Cik Abang yang suka komplen, "Awat isteri aku ni duduk rumah tapi selebet gila?" Ha! Suruh dia baca ni.

5 punca utama kulit kita, para surirumah ni jadi lebih kusam dan teruk :

1.  Stress

Dr Vivian Bucay, ahli dermatologi bersetuju bahawa waktu stress, kita akan lebih mudah nak 'kerjakan' kulit kita. Kalau ada jerawat masa tu la kita nak picit. Ada parut, masa tu la nak kopek. Kalau tak ada apa-apa, kita rasa nak cakar je muka! Huhu. Gatal je tangan tu kan.

2.  Letih

Dah letih, confirm kita sendiri tak ada masa nak cuci muka. Malas nak ambil tahu pasal kulit muka, sebab badan pun dah letih uruskan anak, suami. Diri sendiri biasanya kita pilih untuk tolak tepi. Pengorbanan ibu dan isteri.

3.  Kurang tidur

"Kurang tidur, akan mengakibatkan berkurangnya kadar kelembapan dalam kulit kita!" Cosmopolitan 

4.  Salah penggunaan kosmetik

Penggunaan kosmetik yang salah hanya akan menambahkan lagi masalah kulit yang sedia ada bertambah kusam dan teruk.

5.  Terdedah dengan bahang panas ketika memasak

Asap, bahang panas yang kita selalu kena waktu masak adalah salah satu dari pelbagai jenis radikal bebas yang akan jadikan kulit lebih kusam.

Jadi, apa penyelesaiannya?

Belajar kawal emosi dan perbaiki komunikasi dengan pasangan. Cerita dekat dia, kalau tak nak kulit saya berjelaga, tolong dengar semua luahan hati saya.

Confirm lepas sembang, berseri sampai telinga, tambah-tambah si dia lebih banyak mendengar dari menyampuk.

Jika letih, berehat. Berehat ada macam-macam cara. 

Take a nap di siang hari terutama waktu qailulah (tidur sebelum Zohor). Sekurang-kurangnya badan kita ada bateri sikit, cover waktu malam yang tak cukup tidur.

Gunalah skincare dan kosmetik yang bersesuaian, dan bebas bahan kimia.

Pastikan guna sunscreen atau sunblock untuk lindungi kulit dari radikal bebas. 

Atau, gantung je kuali, kerana dirimu begitu berharga hahahahaha, lepas tu muka cantik, perut lapar.
Fatin Syaza,
Paling Suka Gantung Kuali! Hehehe
Continue Reading

Wednesday, 16 January 2019

Perasaan Nak Cabut Gigi Geraham


Sebenarnya, dah lama dah nak cabut gigi ni. Dari masa mengandung lagi. Tapi asyik bertangguh. Waktu mengandung ada sekali, satu malam tu sakit gila gigi. MasyaAllah dia punya sakit menyengat!

Masa tu dah tengah malam. Memang tak dapat tidur, dengan perut memboyotnya lagi. Tak selesa. Siap terus bagitahu husband, "Abang, malam ni juga kita cari klinik, nak cabut, tak kira!"Cewah, padahal sebelum tu husband ajak, bukan main asyik bagi alasan, tak nak cabut sebab tak baik cabut masa pregnant hahaha

Dah kenapa, nak cabut tengah malam, mana ada klinik buka. Jadi, Syaza pun bagitahu husband, Syaza makan Ostematrix Shaklee redakan kesakitan sekejap. Kebetulan, masa tu Ostematrix untuk diri sendiri dah habis, huhu

Disebabkan dah sakit sangat, Syaza bagitahu husband untuk amek stok dari kedai Syaza, hahaha. Dengan rakusnya aku buka Ostematrix baru dan telan. Fuh, baru boleh tidur dengan lena dan aman, alhamdulillah!

Itu la pertama kali dan kali terakhir sakit gigi kerana gigi gerahamku ini. Kalau nak tahu sebenarnya, gigi ni dah pernah di tampal. Syaza rasa tampalan dia dah terbuka. Memanglah, kalau tak, tak de la rasa lubang kan, hihihi

Dah berapa kali suruh husband snap kan gambar memang nampak dah teruk sangat taw gigi ni. Macam dah warna kelabu. Tapi Syaza masih menunda nak cabut sampai hari ini. Seriously, Syaza ni memang penakut doktor gigi. Syaza pernah tepis tangan doktor taw masa dia buat kerja.

HAHAHAHA

Seram, okay dan sakit! Syaza ada pengalaman kena tampal gigi dalam 2-3 kali macam tu. Last jumpa doktor gigi, rasanya 4 tahun lepas, untuk check gigi, huhu

I hate dentist but I love to make sure my teeth healthy (without them). Hahaha. This is called love-hate-relationship.

Ceh muka macam baik je kan padahal kejap lagi get ready la dia umpil mulut kau! Huh, hahaha.
Nak dipendekkan cerita, hari ini, 16 Januari ni, Syaza bertekad nak cabut juga! Why? Because Syaza boleh rasa gigi tu makin rapuh. Macam mana yer nak explain, it is like, gigi tu, tepi-tepi dia dah pecah gitu dan kalau amek gambar, dalam gambar kelihatan dah warna kelabu. Satu lagi, mulut aku dah makin busuk. Hurmmm...

So I decided untuk cabut. Dari tadi asyik membaca pengalaman orang cabut gigi. Mostly kata tak sakit, and senang je kerja, tapi ada beberapa yang Syaza baca tadi, kalau gigi tu macam dah rapuh, agak susah sikit nak cabut, doktor kena korek gusi.


Syaza rasa Syaza kategori susah tu sebab Syaza punya gusi memang dah rapuh sangat-sangat! Just ada satu area je yang masih banyak putih giginya. Selebihnya macam dah menipis. Oh my Allah, takkan kena korek kot?

Hurm, tapi memang dah nekad hari ni nak cabut, tak nak simpan dah. Later, next time, panjang umur murah rezeki boleh buat bridge or crown. For now, cabut dulu.


Kalau jadi hari ini cabut gigi geraham ni, maknanya, ini adalah gigi geraham pertama seumur hidup Syaza, yang akan di cabut pada usia 27 tahun ini. Dan akan Syaza pastikan serta yakin, inilah gigi terakhir yang hilang dari radar mulutku.

Mesti tak best kan mengunyah makanan tak sempurna gigi. Hilang dah satu nikmat Allah bagi. Sedihnya, tapi Syaza yakin, pasti ada pelangi diakhirnya, ececece.

Siapa yang ada pengalaman cabut gigi geraham, share please dekat bahagian komen, saja nak baca pengalaman kawan-kawan semua supaya diriku lebih yakin mencabut gigi kejap lagi ahaha

And kalau nak share macam mana keadaan selepas ketiadaan gigi pun okay supaya tak la Syaza rasa keseorangan dalam dunia ni macam diri sendiri je hilang gigi, nak cari geng, hahaha.

Doakan cabutan gigi Syaza berjalan lancar, okay?

So basically apa perasaan Syaza nak cabut gigi ni; SERAM! 🙎😟
Continue Reading

Teruja First Time nak Ke AQUARIA KLCC


Salam budiman buat semua pembaca vitaminsyaza. Okay, hari ini Syaza saja nak share tentang Aquaria KLCC.

Syaza selalu pening, tak tahu nak pergi jalan mana sejak ada anak kecik ni. Kalau dulu, berdua dengan cik abang, tak berapa nak pening, semua tempat kami redah, hihihi

Tapi, bila ada anak kecik ni, kena fikir, tempat menarik yang selain berjalan mencuci mata, kita boleh didik mereka dengan persekitaran. Jadi kali ini, Syaza tertarik nak bawa anak jalan-jalan dekat akuarium, Aquaria di KLCC yang merupakan salah satu best things to do in Malaysia! Bukan akuarium biasa taw, haaaa.

Syaza yakin pembaca Syaza mesti pernah dengar Aquaria yang terletak di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), yang dikatakan sebuah akuarium terbesar di Southeast Asia. Terbesar!!

Menyesal sebab belum pernah jejak kaki dekat sini sebagai seorang rakyat Malaysia, huhu

Selain dari menjadi sebuah akuarium yang terbesar di kawasan Southeast Asia, ia juga dikenali sebagai indoor marine museum dengan keluasan seluas 60,000 kaki persegi. Dengan keluasan begitu, kalau korang nak tahu, dalamnya didiami oleh lebih daripada 5,000 jenis fauna lautan.

Entrance Aquaria

Selalu kita jalan-jalan dekat muzium yang ada khazanah lama-lama tu kan? Ha, ini adalah muzium yang menempatkan fauna atau haiwan dari laut. Luasnya, rasanya boleh bersenam jalan dalam muzium yang kaya dengan fauna lautan ni. Fuh, tambah pulak tolak stroller, lepas tu berganti dengan baby carrier, berpeluh mak, boleh kurus, hahahaha

Bukan sahaja Syaza boleh bercuti dengan keluarga, tapi dalam masa sama, Syaza boleh beri pengalaman baru kepada anak Syaza, malah kepada diri sendiri, untuk belajar tentang kehidupan di alam laut, sambal menikmati pelbagai jenis haiwan yang ada di Aquaria KLCC ni.

Lepas jalan-jalan di Aquaria, boleh cuci mata dekat sini, KLCC

Selalu tengok gambar haiwan laut dari Google je, kali ni LIVE depan mata! Fuh, awesome.

Kalau korang survey dari pengalaman orang lain, mesti diorang akan mention tentang setting dekat Aquaria ni. Setting dia sangat superb dan unik. Kita akan rasa macam betul-betul ada dekat bawah laut! Okay, tak sabar dah ni, rasa nak melompat hari ini juga terbang ke KLCC.

Syaza nak kongsikan dengan korang antara aktiviti yang ada di Aquaria KLCC :

Underwater Tunnel, feeling macam jalan bawah laut sambil diekori jerung hahahah seram jugak but teruja~
1. Piranha Tank. Ini adalah yang first sekali kita akan jumpa lepas pintu masuk dekat Level 1
2. DNA Touch Pool
3. Peluang sentuh sendiri tapak sulaiman dan coral hidup!
4. The Tunnel. Aktiviti paling wajib perlu join, kita akan bergerak dalam walk-through tunnel atas travellator sepanjang 90 meter sambil dapat menikmati pelbagai jenis haiwan dari laut yang berenang dekat kiri, atas, sekeliling kita. Huhu, seram pulak kenangkan nanti ada jerung lalu atas kepala hahahaha. Tapi bila terbayang mesti ada ikan Nemo and Friend, jadi teruja hihi comel okay
5. Asian Small Clawes Otter. Boleh usha sarang memerang di bawah kubah kaca dalam kolam
6. Jewels of Jungles. Boleh tengok real live reptilian, amphibian dan serangga termasuk tarantula, coatimundi dan ular
7. Amazon Flooded Forest
8. The Coast Oceanarium
9. Coral Discovery
10. Weird & Wonderful
11. Fish Feeding Sessions. Setiap Isnin, Rabu dan Sabtu, so plan our tickets well
12. Diving with Shark Programme. Ha, amacam? Berani ke idok nak berenang dengan Mr Jerung? Hahaha. Syaza dah baca and survey, kalau kita nak join aktiviti ni, jangan risau, kita tak berdua-duaan pun dengan Mr Jerung tu, ada diver yang akan bersama dengan kita sepanjang sesi. Yang tak ada lessen menyelam macam Syaza boleh cuba Cage Rage. Sama je, bezanya, selam dalam sangkar (lagi selamat, haha)


Syaza dah tak sabar nak pergi!! Bukan je sebab Aquaria ni memang best, tapi sebab sekarang tengah ada tiket murah. Jimat duit mak hahahaha. Jom rebut cheap Aquaria KLCC tickets sekarang, sebelum terlambat. Yassssss, tak sabar nak jalan-jalan melihat jerung, hihi
Continue Reading

Thursday, 10 January 2019

Kerap Bersin dan Selesema : Vitamin C Datang Menyelamatkan


Pantang kena hujan sikit, mula nak selesema dan bersin. 24 jam asyik ber ah-choo! Rimaskan? Jangan risau Vitamin C datang menyelamatkan. Kalau nak tahu, badan yang terlalu sensitif dengan persekitaran seperti hujan, waktu sejuk,atau cuaca yang kerap berubah, sehingga mengakibatkan kita mudah jatuh sakit, itu tanda badan kita mempunyai sistem imuniti yang sangat lemah.

Tahukah Anda?
Vitamin C adalah sejenis vitamin larut air yang bermakna ia sangat mudah disingkirkan dari tubuh badan melalui air kencing setiap hari. Jadi, adalah sebaiknya memilih Vitamin C yang diformulasikan mempunyai sistem perlepasan secara berkala bagi memastikan tubuh mendapat keperluan Vitamin C secukupnya!

Kerana itu, kita perlukan Vitamin C secukupnya bagi mengatasi masalah lemah imuniti dan pertahanan badan. Vitamin C tidak boleh dihasilkan tubuh badan kita, ia perlu kita dapatkan secara wajib setiap hari melalui makanan sayuran, buah-buahan dari jenis citrus dan nutrisi tambahan dari vitamin harian.


Apa akan jadi kalau kita tak sentiasa top up Vitamin C everyday setiap hari? Badan akan mudah jatuh sakit dan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah dari masa ke semasa. Ini akan memudahkan badan lebih tua dari usia sebenar.

Selain dari fungsi Vitamin C untuk memastikan ketahanan dan imuniti tubuh di tahap optimum, ia juga memiliki fungsi dan manfaat lain seperti :

4 Manfaat Vitamin C

1. Menjadikan Sistem Pertahanan dan Saraf Badan Lebih Sihat

Salah satu fungsi paling penting Vitamin C adalah untuk menyokong sistem pertahanan dan saraf badan kita. Mereka yang memiliki tahap Vitamin C optimum dalam badan, mempunyai kelebihan dan kebolehan untuk melawan infeksi dan jangkitan berbanding yang tidak mempunyai cukup Vitamin C dalam badan.


2. Kulit Lebih Cantik

Vitamin C diperlukan dalam menghasilkan kolagen, sejenis protein yang memainkan peranan kritikal dan penting dalam membentuk struktur kulit dan tubuh badan. Kolagen mengurangkan kedutan, pigmentasi, dan tanda penuaan hasil daripada terdedah kepada sinaran matahari. 

Selain itu, Vitamin C juga membantu mengembalikan tona kulit yang lebih sekata.


3. Mempercepat Sembuh Luka

Vitamin C diperlukan untuk membantu tubuh menyembuhkan luka, dan memastikan kesihatan tulang, sendi serta kulit. Kajian menunjukkan, kekurangan Vitamin C adalah berkait rapat dengan kurangnya penghasilan kolagen dan proses penyembuhan luka yang lambat.


Mereka yang kekurangan Vitamin C dalam badan mudah untuk hilang gigi, gusi bengkak, gusi berdarah dan senang untuk luka dengan darah yang banyak serta memiliki masalah tulang yang rapuh!


4. Membantu Penyerapan Iron

Vitamin C membantu meningkatkan penyerapan iron, mineral penting untuk penghasilan sel darah merah dan hameoglobin (HB).


Rujukan: 1. Angela Sorice et al. Ascorbic Acid: Its Role in Immune System and Chronic Inflammation Diseases. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 2014, Vol. 14, No. 5. 2. Block, G.: Vitamin C, cancer and aging. AGE. April 1993, Volume 16, Issue 2, pp 55-58. 3. MURAD et al. Regulation of collagen synthesis by ascorbic acid. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 78 (1981) 4. Mahan LK, Arlin M. Krouse’s Food Nutrition and Diet Therapy. 8th ed. Philadelphia: WB Saunders Co, 1992. 5. James D. Cook. Vitamin C, the common cold, an iron absorption. The American Journal of Clinical Nutrition: FEBRUARY 1977, pp. 235-241. 

Bacaan Lanjut :
Continue Reading

Saturday, 5 January 2019

7 Mitos Tentang Kacang Soya

mitos kacang soya

Kacang soya tak asing lagi dalam dunia masyarakat kita. Lambakan produk soya di pasaran begitu banyak. Ada yang selaat di minum, ada yang membahayakan dari segi penggunaan gula yang banyak, soya yang di ubah secara genetik, banyak bahan pengawet dan sebagainya.

Namun, hari ini kita perlu tahu, satu perkara yang sebenarnya selama ini semua orang percaya akannya iaitu berkenaan mitos kacang soya. So Syaza akan kongsikan 7 Mitos Kacang Soya.

Lepas ni dah tahu, makin bertambah ilmu kita terhadap dunia pemakanan! 

7 Mitos Kacang Soya

1. Kacang Soya Membantu Meningkatkan Kesuburan Wanita?

mitos kacang soya

BETUL, kacang soya membantu mengatasi penurunan hormon estrogen wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan sama seperti estrogen.


2. Kacang Soya Boleh Menyebabkan Sembelit?

mitos kacang soya

KURANG TEPAT, kacang soya ialah makanan yang tinggi dengan serat.


3. Kebanyakan Orang Alahan dan Allergik dengan Kacang Soya?

mitos kacang soya

Sebenarnya TIDAK ramai yang allergik dengan kacang soya seperti yang disangkakan.

4. Kadar Kalsium Susu Soya Lebih dari Susu Lembu?

mitos kacang soya

KURANG TEPAT, kalsium dalam susu lembu adalah sebanyak 143 mg, manakala kalsium dalam kacang soya ialah 50 mg.

5. Kacang Soya Penyebab Lelaki Menjadi Perempuan?

mitos kacang soya

KURANG TEPAT, kacang soya TIDAK memberi kesan kepada level estrogen dalam badan lelaki.

6. Fermented Soy Bagus, Unfermented Soy Tidak Bagus?

mitos kacang soya

Kedua-duanya SAMA sahaja. Fermented soy seperti miso atau tempe, dan Unfermented soy (susu soya) mudah di hadam oleh badan.

Energizing Soy Protein (Non-GMO Soy) Shaklee kini ada promosi di bulan Januari 2019.
💖 Beli 2 tong DISKAUN 5%
atau
💖 Beli 6 tong PERCUMA 1

promosi esp shaklee januari 2019

Nak order ESP Shaklee, wassap Syaza di sini (018-768-4817).

Continue Reading

Selamat Tinggal Vertigo

vivix shaklee dan vertigo

Siapa suka naik roller coaster kat sini? Syaza suka, tapi tak pernah naik. 😅

Vertigo ni adalah penderitaan berkaitan sakit kepala yang macam naik roller coaster tu. Pening melampau diiringi ketidakseimbangan badan.

Ianya ada kaitan dengan ENT iaitu ear, nose and throat. Dan kalau vetigo tu dah teruk, means dia dah effect sampai ke neuron atau otak kita. Bila yang ini berlaku, maka. terhasil ketidakseimbangan badan tadi.

Baca Selanjutnya untuk info Vertigo dengan lebih details :

Testimoni Vivix Shaklee dan Vertigo

Faedzah kongsikan dengan kita semua pengalaman ibudannya mengamalkan Vivix Shaklee bagi mengatasi masalah vertigo yang dihadapinya. 

TESTIMONI VIVIX SHAKLEE DAN VERTIGO

"Mak saya vertigo, dah macam-macam, pergi sensei, homeophaty, hospital, masih tak settle. Lastly saya bagi Vivix dekat mak. Alhamdulillah lepas 3 botol mak dah sembuh dari vertigo. Sekarang mak maintain vitamin biasa je. Kebas-kebas tangan mak pun dah kurang,"

Nak Dapatkan Vivix Shaklee untuk Atasi Masalah Vertigo?

Hubungi Syaza di talian 018-768-4817 untuk dapatkan Vivix Shaklee hari ini (klik to wassap).

Harga sebotol Vivix : RM 475 (Diskaun 20% bagi ahli berdaftar bersama Syaza)
Bermula 15 Disember 2018 sehingga 28 Februari 2019 berlangsungnya promosi Vivix dari Shaklee

Lebih banyak testimoni Lanjut Vertigo Shaklee di sini.
Continue Reading

Friday, 4 January 2019

Cyst Mengecut Dari 3.8 cm ke 2.5 cm

Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst

Ovarian cyst adalah sejenis kantung yang didalamnya berisi lendir atau air. Dia duduk dalam kilang telur ovari. Biasanya diameter dia lebih daripada 3 cm. 
Kantung ni boleh jadi macam-macam saiz dan ada yang sampai saiz macam tembikai!

Lendiran yang ada dalam kantung pula, ada yang dalam kategori simple cyst atau lebih kompleks lagi dia ada lendiran yang likat, darah dan bahagian yang pejal, keras.
3 Jenis Cyst yang Biasa ditemui

1. Simple Cyst

Terjadi apabila folikel besar di ovari membesar sebaik sahaja telur dilepaskan kepada ovari. Ini adalah jenis cyst yang paling biasa ditemui dan akan hilang sendiri selepas beberapa bulan.

2. Endometrioma

Sel di dalam rahim, ada di luar rahim. Ini akan menyebabkan terjadinya cyst yang juga di panggil endometriosis.

3. Dermoid Cyst

Terjadi hasil daripada sel yang menghasilkan telur di ovari, yang kadang kala telah bercampur dengan rambut dan lemak.

3 di atas adalah yang sangat biasa ditemui. Selain daripada 3 ini jarang berlaku dan ditemui. Sebenarnya, dalam keadaan kita sedar atau tak, ovarian cyst ni selalu berlaku dalam kalangan wanita di usia muda dan kita sendiri tak sedar pun kita ada cyst tersebut.

Biasanya, kita akan dapat kesan bila buat ultrasoun, atau ujian nak check kesuburan. 1 dalam 10 wanita mungkin perlukan pembedahan.

Namun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50 hingga 70 tahun, ia lebih berisiko ke arah terjadinya kanser dan lebih berbahaya!

Tanda dan Gejala Ovarian Cyst

Kebiasannya, ia tak memberikan sebarang gejala. Tapi, kalau ia terlalu besar, kita akan perasan perut macam seolah buncit dan ada ketulan di bahagian bawah perut. 

Kebanyakkan akan anggap ia cuma sekadar perut yang buncit sebab pengumpulan lemak dan membiarkannya sahaja.

Selain dari itu, tanda gelaja ovarian cyst ialah
  • Muntah dan loya
  • Sakit perut
  • Sakit semasa hubungan kelamin suami isteri
  • Sukar atau kerap kencing
  • Rasa perut penuh, tak selesa dan cepat kenyang
  • Rasa berat pada ari-ari
  • Susah mengandung 
Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst
Lendiran, lemak dan rambut dalam cyst

Cyst Mengecut Dari 3.8 cm ke 2.5 cm

Ini adalah pengalaman salah seorang ibu yang sedang mengandung dan ikhtiar nak kecutkan cyst beliau dengan menggunakan Vivix dari Shaklee.

Kalau nak tahu, antioksidan adalah sangat baik dalam melawan radikal bebas dan bertindak sehingga ke sel badan kita. Dan Vivix Shaklee mengandungi antioksidan dari kandungan utamanya iaitu polifenol dan resveratrol.

Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst
Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst

"Salam kak, tengahari pi scan cyst. Cuak jugak takut jadi makin worst! Semalaman tak leh tidur mikir pasal cyst. Alhamdulillah cyst makin mengecut dari 3.8 cm ke 2.5 cm siang tadi. Baby pun sihat normal alhamdulillah. Doakan Ana ye kak. Tak habis sebotol pun makan Vivix-nya, jimat betul makan sebab takut baby tak kuat. Ape pun lega sangat! Tadi pun doktor suggest suruh banyak amek makanan antioksidan,"

Nak Dapatkan Vivix untuk Ikhtiar Masalah Cyst?

Hubungi Syaza di talian 018 768 4817 (klik di sini untuk WhatsApp).

Bermula 15 Disember 2018 sehingga 28 Februari 2019 
Diskaun 30% dengan setiap pembelian dua botol Vivix 


Continue Reading

Thursday, 3 January 2019

Giveaway Let's Beauty By Apekinah.com

Klik tuk join :)

Syarat Utama
  1. Mestilah tinggal di Malaysia sahaja
  2. Buat satu entri dan copy banner di atas. Jangan lupa backlink ke apekinah.com
  3. Wajib Follow blog Apekinah.com bagi yang dah follow boleh teruskan dengan syarat seterusnya
  4. Add Facebook >>>SINI
  5. Follow Instagram >>> SINI
  6. Komen 3 entri post (mana-mana post pun boleh)
  7. Siap semua syarat tu jangan lupa tinggalkan link di petak komen di bawah
  8. Giveaway ni berlangsung sehingga 31 Januari 2019
Continue Reading

Stretch Mark, Malunya Dengan Suami


Pengalaman mengandung adalah sangat istimewa. Bukan semua wanita dalam dunia ini bertuah diberikan nikmat untuk membawa zuriat di dalam rahim. Ianya adalah memori yang cukup indah dan penuh nikmat. 😄

Namun, kadangkala, kita terlalu teruja hingga lupa menjaga kecantikan diri untuk si suami. Walaupun bergelar ibu, tanggungjawab sebagai isteri dalam menjaga kecantikan adalah amat penting sekali.😍

Lagi pun, dengan siapa lagi kita nak bercantik-cantik dan berhias, kan? Mestilah untuk suami tercinta. Tidak ada salahnya nak sentiasa kekal cantik maintain di hadapan suami. Malah, ia memberi banyak pahala. 

Semasa mengandung, masalah stretch mark akan menghantui kita, malah ia akan menjadi semakin teruk selepas bersalin melahirkan anak. Kita akan kurang keyakinan diri untuk berhadapan dengan suami kerana agak malu dengan keadaan perut yang penuh dengan kesan stretch mark! 😧

Sebenarnya, kalau nak tahu, ada cara bagi mengurangkan masalah kesan stretch mark dari terus menjadi teruk. Malah, penjagaannya bermula dari semasa dan sebelum bersalin lagi.

Cara Kurangkan Stretch Mark Ketika Mengandung

1. Kawal Berat Badan

Waktu mengandung, tiada istilah makan untuk dua orang. Kita hanya perlu makan sekadarnya yang memberi cukup nutrisi sihat untuk kita dan bayi dalam kandungan. Dan ibu mengandung wajib dapatkan vitamin kehamilan sepanjang mengandung bagi mendapatkan nutrisi tambahan dan membantu mengawal berat badan dari naik mendadak.


Berat badan berlebihan hanya akan menyebabkan kehadiran stretch mark bertambah teruk kerana perut kian menegang hari demi hari dari sepatutnya!

Kehadiran lemak berlebihan membuatkan ia lebih hodoh dari sepatutnya.


2. Rajin Sapu Losyen

Sepanjang mengandung bermula dari tempoh trimester pertama, seeloknya rajinkan diri sapu losyen. Syaza suka sapu Herbal Blend dari Shaklee sebab ia sememangnya terbukti membantu mengurangkan masalah kehadiran stretch mark!

Boleh juga dapatkan any losyen di pasaran but Herbal Blend is the best sebab dia bukan sahaja kita boleh guna untuk masalah ini tapi ia serbaguna. So memang jimat dan berbaloi. Malah ia selamat digunakan sepanjang kehamilan dan tak bahayakan baby dalam perut.

stretch mark hilang dengan herbal blend
Herbal Blend RM 38 (Satu tube kalau guna selalu macam Syaza boleh tahan sampai 6 bulan)

Satu tube Herbal Blend cuma RM 38 sahaja, malah ia tahan lama dan boleh digunakan untuk bayi kelak kalau ada masalah eczema, ruam susu, ruam lampin, kena gigit nyamuk dan sebagainya.

3. Makan Makanan Sihat dan Vitamin Kehamilan

Sepanjang tempoh mengandung, pastikan pola makanan adalah dalam kategori sihat dan bernutrisi. Sebagai contoh, Vitamin C bukan sahaja baik untuk ibu mengandung dan perlu didapatkan setiap hari bagi meningkatkan imuniti ibu supaya tak mudah jatuh sakit waktu mengandung, malah, ia turut membantu memberikan kulit muka dan badan yang lebih cantik.

Stretch mark pun takut nak datang taw. Selain itu, makanan berasaskan protein juga sangat membantu kurangkan masalah ini.

Stretch Mark Boleh Hilang?

Boleh, dengan menggunakan cara seperti :
  • Laser Kosmetik
  • Pembedahan Kosmetik
  • Chemical Peeling
  • Sapuan Losyen

Wah, sakit tu kalau nak laser, bedah dan peeling. Malah ianya memakan kos yang banyak! Kalau sapuan losyen pula memang menangis nak tunggu stretch mark hilang. Paling tak pun, ia pudar tapi masih terasa kehodohannya di situ.

Lega Stretch Mark Dah Hilang

Nak tahu cara lebih best dan mudah hilangkan stretch mark?
TESTIMONI SET STRETCH MARK SHAKLEE

Ikuti pengalaman Farah Aqilah yang konsisten Shaklee sebelum, semasa dan selepas kehamilan sehingga berjaya mengurangkan masalah stretch mark.

Oh, testimoni saya sendiri. Konsisten minum ESP + Vitamin C before and after pregnant. Alhamdulillah stretch mark tu tak nampak teruk sangat. Lepas bersalin sapu Herbal Blend and keep minum ESP and makan Vitamin C. Makin kurang dah kesan stretch mark tu. Lega! 😊

Berminat Nak Hilangkan Stretch Mark dengan Shaklee?

SET STRETCH MARK SHAKLEE

Hubungi Syaza hari ini di talian 018 768 4817 atau klik di sini untuk WhatsApp.

Syaza | 018 768 4817

Instagram : @vitaminsyaza
Facebook Page : Pengedar Shaklee Melaka - Vitamin Syaza

Vitamin Syaza Enterprise,
COD Melaka | Pos Seluruh Malaysia.

Klik untuk pertanyaan lanjut

Continue Reading

Resepi : Korean Spicy Chicken

Resepi : Korean Spicy Chicken

Al-kisahnya petang semalam, awalnya nak buat ayam goreng untuk makan malam. Tapi selepas difikirkan balik, macam boring je ayam goreng.

So, daku pun merajinkan diri untuk google pasal Korean Spicy Chicken. Sebabnya Syaza ni memang suka dengan makanan yang ala-ala Korea ni hihi

Belum pergi Korea tapi suka makanan je pun okay la kan hahaha

Resepinya memang mudah and simple! Banyak juga blog yang Syaza baca, dah lupa dah resepi mana satu yang Syaza follow, but basically memang cara yang digunakan serta bahan-bahan sama je.

Lepas ni dah tahu, bolehlah buat selalu hihi. Tadi siap beli cheese lagi sebab nak makan dengan cheese, hahaha sedap! Sepatutnya guna drumstick yang comel atau chicken wing kan? Tapi Syaza guna je ayam apa yang ada dalam peti ais janji makan ahahaha

Resepi Ayam Korean Spicy Chicken

Bahan Perapan Ayam :
  • Ayam
  • Lada Hitam
  • Bawang Putih

Bahan Goreng Ayam :
  • Tepung Gandum
  • Tepung Jagung

Bahan Sos :
  • Bawang putih (Syaza kisar)
  • Madu
  • Perahan Lemon
  • Cili Kisar
  • Serbuk Lada
  • Sos Cili
  • Sos Tomato (Syaza tak guna sebab tak ada hihi)
  • Gula Perang (Mostly kata gula putih tapi rumah iolss gula perang je ada, sihat hehe. Btw, Hanis Zalikha pun guna gula perang)

Cara-caranya :

1. Perap ayam dengan bahan perapan at least 30 minit
2. Goreng ayam dengan salutan bahan goreng ayam sampai ayam kuning keemasan. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan bawang putih dan cili kisar dalam minyak yang dah dipanaskan. Goreng sampai cili masak.
4. Masukkan semua bahan sos secukupnya.
5. Bila kuah atau sos dah agak pekat, masukkan ayam dan gaul.
6. Siap! Boleh taburkan bijan yang dah di sangai atas ayamnya.

Syaza tak amek gambar terus sambar dah makan hahaha. Suami cakap sedap, siap bertambah so kira sedaplah tu kihkih

Memang senang dan mudah sangat nak buat! Next time buat macam K-Fry salut dengan cheese fuhhhhh. Gemukss merecikk.

Ok, selamat mencuba. Sedap hingga menjilat jari! 
Continue Reading

Tekanan Darah Tinggi Mak Dah Kurang

testimoni vivix shaklee untuk pesakit darah tinggi

Puan Najihah sangat seronok sebab tekanan darah tinggi emak Puan Najihah dah turun dan emak bertambah sihat asbab ber-Vivix Shaklee.

Anak mana yang seronok tengok mak sakit, betul? Syaza sendiri, kalau mak dah inform tak sihat je mulalah rasa gelabah. Macam nak terbang duduk sebelah mak terus. Tak boleh nak duduk diam. Sebenarnya kalau nak tahu, mak Syaza sendiri antara pengguna Vivix untuk masalah darah tinggi taw.

Tapi tak apa, entry kali ini Syaza nak kongsikan kepada semua pengalaman Puan Najihah dan emak beliau dalam menggunakan Vivix Shaklee untuk ikhtiar selesaikan masalah darah tinggi yang pada awalnya meningkat sampai 200 bacaannya!

Tekanan Darah Tinggi Mak Dah Kurang

testimoni vivix shaklee untuk pesakit darah tinggi
Pengalaman Puan Najihah menghadiahkan Vivix untuk emak yang ada masalah darah tinggi sehingga bacaan mencecah hampir 200!


Saya ingat lagi, awal tahun 2013 ni, dapat call daripada kampung. Mak call, bagitahu darah naik, 200 hoiii..

bacaan tekanan darah malaysia
Bacaan tekanan darah normal hingga yang dikategorikan menghidapi darah tinggi atau hypertension


Masa dengar tu kecut perut. Takut sangat. Sebab last year, ada sorang customer yang maknya kena stroke sebab darah naik over 200.

So, nak dijadikan cerita, saya pun belikan mak sebotol Vivix. Mak siap cakap, "Boleh boleh, lagi pun mak dah mimpi baik nih. Bolehlah minum ubat kau tu,"

So masa balik kampung tu memang sedih giler tengok mak. 

Terbaring.
Solat pun sambil baring.
Makan tak lalu.
Nak pergi toilet pun kena papah.

Nasib baik ada adik. Malam tu jugak dia bagi 1 sudu Vivix.

Esok pagi dalam pukul 5.30, kite orang terdengar bunyi bising dekat hall. Tengok-tengok rupanya mak tengah kemas hall. Siap sapu lantai lagi. Memang ligat.

Macam tak sakit. Mak siap cakap, "Bagus Jiha ubat kau nih, badan sedap!"

Itulah mak saya. Pantang sihat sikit, tak boleh duduk diam!!

Badan Best Lepas Minum Vivix

Sebenarnya, apa yang terkandung dalam Vivix sehingga mampu membantu mengembalikan tekanan darah tinggi di paras normal? 

Inilah jawapannya. 

Vivix Shaklee mengandungi resveratrol yang terbukti membantu mengembalikan tekanan darah tinggi kepada paras normal. 

Anggur Muscadine

Resveratrol adalah sejenis antioksidan yang didapati di dalam tumbuh-tumbuhan. Dan Shaklee telah mendapatkan sumber resveratrol ini daripada anggur muscadine yang besarnya bukan macam anggur biasa ya.

Saiz sebiji anggur muscadine ini adalah menyamai seperti sebiji bola golf! Malah, harga satu biji anggur ini mencecah kira-kira hampir RM 100.

Berita baiknya, kita boleh dapatkan sumber resveratrol ini yang terkandung di dalam Vivix yang dipatenkan khas untuk Shaklee.

Mengikut kajian yang dijalankan ke atas pesakit darah tinggi, penggunaan resveratrol ke atas mereka, didapati, ia membantu menurunkan tekanan darah tinggi ke paras normal tanpa perlu bergantung kepada ubat darah tinggi.

Pada tahun 2015, sebuah jurnal mendapati, resveratrol didapati memastikan tekanan yang dikenakan ke atas dinding arteri jantung adalah rendah ketika jantung berdegup. Ia mengurangkan risiko bagi seseorang mendapat penyakit darah tinggi.

Kerana itu, emak kepada Puan Najihah mendapati, badan rasa lebih best dan bertenaga selepas mendapatkan sesudu Vivix, kerana resveratrol di dalam Vivix yang terbukti secara saintifik, ia membantu mengembalikan paras darah tinggi kepada paras yang lebih normal.

Nak Hadiahkan Mak Vivix Untuk Bantu Atasi Masalah Darah Tinggi Mak?

Syaza, hadiahkan pada emak Vivix Shaklee untuk emak jadikan supplement kesihatan secara keseluruhan terutama bagi membantu darah tinggi emak kembali ke paras normal dan maintain normal setiap hari.

Malah, bukan sahaja Syaza, Puan Najihah seperti di atas juga turut sama menghadiahkan emak beliau Vivix, sejak 2013!

Bermula 15 Disember 2018, Vivix Shaklee ada promosi dan diskaun besar-besaran sehingga 28 Februari 2019.

Promosi Vivix Shaklee

Bermula 15/12/2018 sehingga 28/2/2019

diskaun vivix shaklee promosi vivix
Vivix Shaklee Diskaun 30% ! 


Beli 2 Botol Vivix DISKAUN 30%

Harga Normal (bagi 2 botol) : RM 950
Harga SELEPAS DISKAUN : RM 684


  • PERCUMA KEAHLIAN SHAKLEE (Bernilai RM 65)
  • PERCUMA DELIVERY (Bernilai RM 10)
  • PERCUMA COOLER BAG (Boleh digunakan untuk letak Vivix ketika travel) (Bernilai RM 20)
  • CASH BONUS RM 38

Penjimatan sebenar untuk PROMOSI VIVIX SHAKLEE ini ialah sebanyak RM 375!

:: Vivix tiada bahan pengawet dan perlu diletakkan di dalam peti ais atau cooler bag bagi mengekalkan ketahanan dan manfaat Vivix ::
Sangat jimat dan berbaloi.

Cara Nak Dapatkan Vivix Shaklee

Berminat nak cuba Vivix Shaklee?

Hubungi Syaza hari ini di talian 018-768-4817 atau klik di sini untuk WhatsApp Syaza bagi mendapatkan Vivix Shaklee anda hari ini.


Boleh hubungi Syaza:
018 768 4817 (Syaza)

Vitamin Syaza Enterprise
Page FB : Pengedar Shaklee Melaka - Vitamin Syaza

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Klik untuk konsultasi lanjut


Continue Reading