Saturday, 5 January 2019

7 Mitos Tentang Kacang Soya

mitos kacang soya

Kacang soya tak asing lagi dalam dunia masyarakat kita. Lambakan produk soya di pasaran begitu banyak. Ada yang selaat di minum, ada yang membahayakan dari segi penggunaan gula yang banyak, soya yang di ubah secara genetik, banyak bahan pengawet dan sebagainya.

Namun, hari ini kita perlu tahu, satu perkara yang sebenarnya selama ini semua orang percaya akannya iaitu berkenaan mitos kacang soya. So Syaza akan kongsikan 7 Mitos Kacang Soya.


Lepas ni dah tahu, makin bertambah ilmu kita terhadap dunia pemakanan! 

7 Mitos Kacang Soya

1. Kacang Soya Membantu Meningkatkan Kesuburan Wanita?

mitos kacang soya

BETUL, kacang soya membantu mengatasi penurunan hormon estrogen wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan sama seperti estrogen.


2. Kacang Soya Boleh Menyebabkan Sembelit?

mitos kacang soya

KURANG TEPAT, kacang soya ialah makanan yang tinggi dengan serat.


3. Kebanyakan Orang Alahan dan Allergik dengan Kacang Soya?

mitos kacang soya

Sebenarnya TIDAK ramai yang allergik dengan kacang soya seperti yang disangkakan.

4. Kadar Kalsium Susu Soya Lebih dari Susu Lembu?

mitos kacang soya

KURANG TEPAT, kalsium dalam susu lembu adalah sebanyak 143 mg, manakala kalsium dalam kacang soya ialah 50 mg.

5. Kacang Soya Penyebab Lelaki Menjadi Perempuan?

mitos kacang soya

KURANG TEPAT, kacang soya TIDAK memberi kesan kepada level estrogen dalam badan lelaki.

6. Fermented Soy Bagus, Unfermented Soy Tidak Bagus?

mitos kacang soya

Kedua-duanya SAMA sahaja. Fermented soy seperti miso atau tempe, dan Unfermented soy (susu soya) mudah di hadam oleh badan.

Energizing Soy Protein (Non-GMO Soy) Shaklee kini ada promosi di bulan Januari 2019.
πŸ’– Beli 2 tong DISKAUN 5%
atau
πŸ’– Beli 6 tong PERCUMA 1

promosi esp shaklee januari 2019

Nak order ESP Shaklee, wassap Syaza di sini (018-768-4817).

2 comments:

  1. Mitos no.5 macam kelakar pulak. Haha. Info yang bagus :)

    ReplyDelete
  2. dr dulu dah dgr mitos ni tp sy bantai je minum soya beanπŸ˜†

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.