Friday, 4 January 2019

Cyst Mengecut Dari 3.8 cm ke 2.5 cm

Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst

Ovarian cyst adalah sejenis kantung yang didalamnya berisi lendir atau air. Dia duduk dalam kilang telur ovari. Biasanya diameter dia lebih daripada 3 cm. 
Kantung ni boleh jadi macam-macam saiz dan ada yang sampai saiz macam tembikai!

Lendiran yang ada dalam kantung pula, ada yang dalam kategori simple cyst atau lebih kompleks lagi dia ada lendiran yang likat, darah dan bahagian yang pejal, keras.
3 Jenis Cyst yang Biasa ditemui


1. Simple Cyst

Terjadi apabila folikel besar di ovari membesar sebaik sahaja telur dilepaskan kepada ovari. Ini adalah jenis cyst yang paling biasa ditemui dan akan hilang sendiri selepas beberapa bulan.

2. Endometrioma

Sel di dalam rahim, ada di luar rahim. Ini akan menyebabkan terjadinya cyst yang juga di panggil endometriosis.

3. Dermoid Cyst

Terjadi hasil daripada sel yang menghasilkan telur di ovari, yang kadang kala telah bercampur dengan rambut dan lemak.

3 di atas adalah yang sangat biasa ditemui. Selain daripada 3 ini jarang berlaku dan ditemui. Sebenarnya, dalam keadaan kita sedar atau tak, ovarian cyst ni selalu berlaku dalam kalangan wanita di usia muda dan kita sendiri tak sedar pun kita ada cyst tersebut.

Biasanya, kita akan dapat kesan bila buat ultrasoun, atau ujian nak check kesuburan. 1 dalam 10 wanita mungkin perlukan pembedahan.

Namun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50 hingga 70 tahun, ia lebih berisiko ke arah terjadinya kanser dan lebih berbahaya!

Tanda dan Gejala Ovarian Cyst

Kebiasannya, ia tak memberikan sebarang gejala. Tapi, kalau ia terlalu besar, kita akan perasan perut macam seolah buncit dan ada ketulan di bahagian bawah perut. 

Kebanyakkan akan anggap ia cuma sekadar perut yang buncit sebab pengumpulan lemak dan membiarkannya sahaja.

Selain dari itu, tanda gelaja ovarian cyst ialah
  • Muntah dan loya
  • Sakit perut
  • Sakit semasa hubungan kelamin suami isteri
  • Sukar atau kerap kencing
  • Rasa perut penuh, tak selesa dan cepat kenyang
  • Rasa berat pada ari-ari
  • Susah mengandung 
Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst
Lendiran, lemak dan rambut dalam cyst

Cyst Mengecut Dari 3.8 cm ke 2.5 cm

Ini adalah pengalaman salah seorang ibu yang sedang mengandung dan ikhtiar nak kecutkan cyst beliau dengan menggunakan Vivix dari Shaklee.

Kalau nak tahu, antioksidan adalah sangat baik dalam melawan radikal bebas dan bertindak sehingga ke sel badan kita. Dan Vivix Shaklee mengandungi antioksidan dari kandungan utamanya iaitu polifenol dan resveratrol.

Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst
Testimoni Vivix Shaklee Untuk Cyst

"Salam kak, tengahari pi scan cyst. Cuak jugak takut jadi makin worst! Semalaman tak leh tidur mikir pasal cyst. Alhamdulillah cyst makin mengecut dari 3.8 cm ke 2.5 cm siang tadi. Baby pun sihat normal alhamdulillah. Doakan Ana ye kak. Tak habis sebotol pun makan Vivix-nya, jimat betul makan sebab takut baby tak kuat. Ape pun lega sangat! Tadi pun doktor suggest suruh banyak amek makanan antioksidan,"

Nak Dapatkan Vivix untuk Ikhtiar Masalah Cyst?

Hubungi Syaza di talian 018 768 4817 (klik di sini untuk WhatsApp).

Bermula 15 Disember 2018 sehingga 28 Februari 2019 
Diskaun 30% dengan setiap pembelian dua botol Vivix 


1 comment:

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. I'll BW to your blog, soon! XOXO ")