Tuesday, 2 April 2019

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

Ada tak dalam ni yang vegetarian? Vegetarian ni ada banyak jenis. Ada yang totally 100% makan sayur sahaja! Tak ada langsung daging, dan even bahan-bahan yang ada kaitan dengan daging, ikan or ayam pun diorang tak makan. Contohnya, macam telur.

Selain dari tu, ada yang vegetarian tapi masih makan daging atau ayam cuma tak makan daging merah. But, basically, vegetarian means, makanan harian utama ialah, sayuran dan buah.

Walaupun begitu, vegetarian ni selalu terdedah kepada risiko kekurangan nutrien terutama kalsium. Sebab dalam sayur dan buah, tak cukup kandungan kalsium harian yang diperlukan tubuh badan kita. Malah, sayur dan buah itu sendiri, dalamnya ada kandungan kalsium yang sangat sedikit, atau hampir tiada! Kalau badan kita kurang kalsium, ada bermacam penyakit dan akibat yang kita boleh dapat antaranya ialah
  • Masalah susah tidur (insomnia)
  • Kaki tangan mudah kebas dan kejang
  • Otot lemah
  • Mudah terdedah kepada osteoporosis
  • Tulang rapuh
  • Stress
Baca selanjutnya : 10 Tanda Badan Kurang Kalsium

Jadi, sebagai seorang vegetarian, kita perlu tahu apa makanan yang kita, as vegetarian boleh ambil untuk pastikan keperluan kalsium harian kita sentiasa mencukupi. 

10 JENIS MAKANAN SUMBER KALSIUM YANG BOLEH DI AMBIL VEGETARIAN

1. CHIA SEEDS

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

2 sudu penuh chia seeds membekalkan 179 mg kalsium. Selain itu, chia seeds juga mengandungi boron, yang membantu mengekalkan kesihatan tulang dan otot dengan membantu proses metabolisma badan bagi memproses kalsium, fosfat dan magnesium.

2. SUSU SOYA

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

Satu cawan susu soya mengandungi kandungan kalsium yang sama dengan susu lembu! Walaubagaimanapun, amat penting untuk mendapatkan susu soya yang dipenuhi bersama didalamnya kandungan kalsium karbonat.

3. KACANG ALMOND

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

1 cawan kacang almond mengandungi 385 mg keperluan kalsium. Amaun ini melebihi 1/3 dari saranan harian pengambilan kalsium. Namun begitu, 1 sajian ini juga mengandungi bersama dengannya, 838 kalori dan hampir 72 gram lemak.

4. TOFU

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

Tofu sangat terkenal sebagai sumber kalsium terbaik. Namun, kadar kalsium dalam tofu adalah berbeza antara satu sama lain, bergantung dengan jenama dan cara pembuatan. Kandungan kalsium didalamnya berada di julat antara 275 hingga 862 mg separuh cawan.

5. SUNFLOWER SEEDS (KUACI)

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

1 cawan penuh kuaci mengandungi 109 mg kalsium! Ia juga kaya dengan magnesium yang mana magnesium ini sangat membantu dalam memberi keseimbangan kepada badan dalam kandungan kalsium untuk proses regulasi saraf dan kesihatan otot.

6. BROCOLLI RABE

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

Bukan brokoli biasa tu taw. Tapi yang jenis satu lagi. Yang lebih pahit rasanya. Ni sepupu kepada brokoli pokok tu. 1 cawan brokoli rabe ni bersamaan 100 mg kalsium. 

7. SESAME SEEDS

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

Makan 1 sudu besar sesame seeds, menambahkan 88 mg kalsium dalam diet harian kita. Cuba resepi sesame seeds ini dengan membakarnya dan taburkannya di atas salad atau roti bakar kita sebagai sarapan pagi.

8. BROKOLI

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

1 cawan brokoli frozen mempunyai 87 mg kalsium. Diet yang kaya dengan brokoli sangat berkait rapat dengan kurangnya risiko untuk mendapatkan kanser, berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan National Cancer Institute di US.

9. SWEET POTATOES

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

Yummy! Yang ini sangat sedap. Manis dan comel. 1 sweet potatoes yang besar ada 68 mg kalsium didalamnya. Sayuran ini juga kaya dengan potassium dan vitamin A juga vitamin C.

10. OREN 

10 Jenis Makanan Sumber Kalsium Vegetarian

1 oren besar mengandungi 74 mg kalsium, manakala, 1 gelas jus oren mengandungi 300 mg kalsium didalamnya. 

.

Okay! Dah list out kan 11 makanan yang kaya kalsium, untuk vegetarian wajib ambil setiap hari. Bagi yang memerlukan support vitamin kalsium supaya mencukupi setiap hari, boleh dapatkan sokongan tambahan dari Ostematrix Shaklee. Boleh baca di sini >> Ostematrix : Bukan Sekadar Kalsium.


1 comment:

  1. brocolli ade cousin hehe.. festime dengar. mcm penah makan jugak yang tu tapi ingatkan itu brocolli biasa.. xtau rupanya sepupu brocolli =D

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.