Tuesday, 23 April 2019

4 Cara Mudah Kekalkan Bentuk Badan


Nak turunkan berat badan bukan mudah. Tapi nak naikkan senang, betul tak? Jangan risau, ada cara untuk kita kekal maintain dengan berat dan bentuk badan yang cantik. 

4 Cara Mudah Kekalkan Bentuk Badan

1. Banyakkan Otot

Ada beza tau orang yang berat otot dengan berat lemak. Ada yang berat dia 70 kg tapi badan cantik, mantap! Ada yang 70 kg tapi gemuk geleber sana sini.

Cara mudah Kekalkan Bentuk Badan

Sebab apa macam tu? Sebabnya yang 70 kg tapi badan cantik, berat dia yang 70 tu adalah berat otot. Manakala yang 70 kg tapi gemuk, itu berat lemak. 

Kalau kita nak beli penimbang badan, cari yang boleh kira sekali muscle mass, bone mass dan juga fat mass. Senang nak tau kita ni berat apa. 

Kenapa kena banyak otot? Sebab bila otot banyak metabolisma badan akan tinggi. Metabolisma yang tinggi bantu untuk badan kita bakar lebih banyak lemak dari masa ke semasa. Satu otot boleh bakar kalori sehingga 30 kalori satu hari!

Otot tu tak semestinya berketul-ketul. Asalkan kita rasa badan kita pejal padat tak geleber, dah terbaik. Kalau ada lebihan sana sini, ops, kena buat sesuatu tu.

2. Protein dan Senaman

Kita dah tahu yang lebih banyak otot akan bantu untuk tingkatkan metabolisma badan. Tapi soalan dia, macam mana nak banyakkan otot? Caranya ialah dari pemakanan kita iaitu kena banyakkan protein dan kurangkan karbohidrat.  Otot memerlukan protein untuk terbina dengan baik dan mantap. 

Cara mudah Kekalkan Bentuk Badan

Selain itu, bagi membantu untuk kekal mendapatkan bentuk badan pejal dan mantap, senaman rintangan (resistance training) adalah perlu dilakukan sekurang-kurangnya 4-5 kali seminggu. 

3. Dapatkan Leusina

Cara mudah Kekalkan Bentuk Badan

Waktu pemilihan makanan berprotein, pastikan kita dapat leusina yang mencukupi. Bila kita kuruskan badan, tanpa leusina dan protein yang cukup, kita akan hasilkan tubuh yang penuh lemak geleber di sana sini. Leusina ni akan membantu untuk elakkan dan atasi masalah geleber dan kekalkan jisim otot sedia ada dalam badan kita.

4. Minum Cinch Shake Shaklee

Cara mudah Kekalkan Bentuk Badan

Kalau siapa yang nak kurus dan maintain, Cinch Shake dari Shaklee adalah yang terbaik. Satu hidangan cuma 180 kalori dan boleh menggantikan makanan sarapan, tengahari dan malam kita. Terutama bagi kita yang sangat sibuk dan tak ada masa untuk bersenam serta pilih makanan yang sihat terbaik, Cinch Shake adalah jawapannya. Cinch Shake adalah protein lengkap yang mengandungi leusina.

Promosi Cinch Shake

Boleh campur-campur perisa (Diskaun 10%)

Sehingga 30 April 2019 ini, Syaza buat promosi Cinch Shake. Belian 2 canister, Syaza tawarkan diskaun 10%! Memang terbaik nak buat stok masa puasa. Simpan, makan dan minum time sahur. Atau kalau sesiapa yang beli 4 canister, Syaza akan beri diskaun dan juga beg Shaklee Exclusive.


Cinch Shake datang dalam 3 perisa, Chocolate, Latte dan Vanilla. Order hari ini dengan Syaza, klik to WhatsApp.


2 comments:

  1. paling susah lerr nak kembalikan bentuk badan ke masa umur 20 tahun dulu...skang perut membuncit dengan mudahnye sebab metabolisme da menurun..huhuhu

    ReplyDelete
  2. kene ambik protein ni. hehe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.