Tuesday, 9 July 2019

, ,

Kalau Epal Ni Badan Kita... Bayangkan.


8 Julai semalam, penulis ada upload satu video tentang eksperimen yang dijalankan ke atas sebiji epal yang di belah dua. Eksperimen yang sangat simple dan mudah. Sebiji epal di belah dua, dan diletakkan ke dalam dua jar yang berasingan. Jar pertama diisikan dengan air biasa. Manakala jar kedua di isi dengan air dan campuran serbuk Vitamin C dari Shaklee yang dah dihancurkan.

Boleh saksikan video penuh di sini :


Hasil ditunjukkan bermula dari keesokan harinya. Memang jelas kelihatan perbezaan ketara di atas epal yang di rendam air biasa vs epal yang di rendam air dengan vitamin c. Epal di dalam jar air biasa, baru hari pertama dah kelihatan kekuningan, kesan teroksida dengan persekitaran. Manakala, epal dengan jar yang di isi air biasa dan serbuk Vitamin C Shaklee, masih kekal segar.


Bayangkan sekiranya epal ini adalah tubuh badan kita. Bagaimana perbezaan tubuh badan yang di beri nutrisi secukupnya setiap hari berbanding yang tidak memberi penekanan terhadap kepentingan nutrisi? Sudah tentu yang menjaga pemakanan dan mengambil nutrisi tambahan, sokongan suplemen memiliki sel badan yang lebih sihat. 

Namun, penulis masih tidak berpuas hati. Oleh sebab itu, penulis cuba untuk melakukan sendiri eksperimen ini di rumah, Adakah betul, terdapat beza di akhir eksperimen ini?

Lalu, petang semalam penulis terus menjalan ekperimen ini. Penulis ada muat naik status berkaitan eksperimen ini di Facebook peribadi penulis di sini.

Bahan-bahan yang diperlukan di dalam eksperimen ini ialah :
  • Sebiji epal
  • 2 Bekas sama lebar, panjang untuk di isi air 
  • 1 tablet Vitamin C Shaklee

Jom kita tengok ekperimen yang dijalankan penulis sendiri, apa hasilnya.

EKSPERIMEN KESAN VITAMIN C KE ATAS EPAL

EKSPERIMEN KESAN VITAMIN C KE ATAS badan manusia
Di awal eksperimen, sebiji epal di belah 4 oleh penulis (belah 4 sebab sayang nak belah 2, boleh di makan selebihnya hehe)

EKSPERIMEN KESAN VITAMIN C KE ATAS badan manusia
Hari pertama result iaitu pagi tadi. Jelas kelihatan epal 1 dengan air biasa kelihatan 'buruk' keadaannya. Manakala epal 2 yang direndam dengan air dan Vitamin C Shaklee kekal segar

Pandang sisi epal di sebelah kiri

EKSPERIMEN KESAN VITAMIN C KE ATAS badan manusia
Jelas kelihatan perbezaan ketara epal 1 dan epal 2 !
Bagi sesiapa yang ada bahan-bahan di atas bolehlah cuba buat sendiri ekperimen ini. Kesimpulan ringkas, ini baru epal. Bayangkan kalau badan kita sendiri, bagaimana keadaan badan yang di beri nutrisi vitamin c berbanding yang tidak? 🤯


.

Nak order Shaklee?

WhatsApp/Call 📲 0187684817 (Syaza) 😊 

Share:

6 comments:

  1. Memang kena minum/makan ubat yang ada vitC ni..tapi tu lerr kena hati-hati dalam pembelian...takut salah beli supplement, badan binasa plak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Syaza pun dulu-dulu baca, research sendiri sebelum pilih brand Shaklee ni. :) Alhamdulillah dah hampir 4 tahun makan Vitamin C Shaklee. The best brand! :D Semulajadi, halal.

      Delete
  2. hari tu pun nampak kawan share pasal ni, tapi dia guna pisang yang dilenyekkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo boleh gak pisang kan tapi pisang sedap di makan haha

      Delete
  3. sgt jelas.
    gambar menjelaskan segalanya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lagi epalnya dengan Syaza. Masih belum Syaza buka Tipuware nya. Saja nak tunggu sebulan lagi macam mana kejadiannya. Hihi

      Delete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.