Wednesday, 3 July 2019

,

Sebelah Muka Je Jadi Tua!


William McElligott, berusia 69 tahun telah disahkan terkena sindrom UNILATERAL DERMATOHELIOSIS. Beliau merupakan seorang pemandu lori dan kulit muka di sebelah kirinya selalu terdedah kepada matahari (melalui tingkap lori) selama 28 tahun!

Unilateral bermaksud, bahagian sebelah sahaja sama ada kiri atau kanan. Manakala Dermatoheliosis bermaksud proses penuaan kulit disebabkan sinaran UV (photoaging). Perubahan kulit akibat proses penuaan kesan dari sinaran UV yang hanya terjadi pada sebelah bahagian sahaja.

Kesimpulannya, marilah kita melindungi kulit kita dari terkena penuaan awal kesan sinaran UV dengan cara menggunakan pelindung tabir suria atau sunscreen protector sama ada ketika di dalam atau di luar rumah. 

Share:

12 comments:

  1. Ngeri plak nengoknya Syaza, tapi tu laaaa kann kalau tak jaga akan gitulah huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak kalau tak jaga memang gitu la. Kolagen pun makin lama makin drop. Kalau jaga dari awal, kulit lebih terjaga. Itu yang kadang boleh nampak, ada kawan kita sebaya kita tapi kulit dia lagi cantik sebab dia memang jaga regim penjagaan kulit dia luar dan dalam.

      Delete
  2. Uish takut plak tgok sebelah je. Mmg bahaya sinaran UV ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sebelah je. Memang, sinaran UV atau ultraviolet ray ni, kalau terlampau banyak dan berlebihan, dah biasa terdedah, boleh dapat risiko kanser kulit pulak. Nauzubillah.

      Delete
  3. begitu sekali ye, tp mmg kalau pergi kerja tanpa makeup mmg dlm masa seminggu tu rasa kulit kita lain je... kusam semacam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. At least kalau keluar rumah, ada Sunscreen pun dah ok. Sunscreen dengan bedak, sunscreen paling penting.

      Delete
  4. Uiks! begitu sekali kesan Uv tu.
    Seriau tengok sebab tu kena mencegah dari merawat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Sinaran matahari ni memang tak boleh buat main.

      Delete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.