Sunday, 15 September 2019

Pembenihan Awan Menyebabkan Hujan Asid


Jerebu mengundang 1001 kegusaran kepada kita. Perkara yang paling kita harapkan apabila jerebu adalah hujan.

Jailan Simon, Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia menyatakan, hujan membantu tetapi selagi mana sumber dan faktor jerebu ada, ia hanya dapat membantu untuk sementara waktu sahaja.

Sebagai contoh katanya, di Sarawak bacaan Indeks Pencemaran Udara menurun secara mendadak di bawah 100 selepas hujan berturut selama 2 hari. Namun setelah hujan tiada bacaan IPU di sana mencatat bacaan sangat tidak sihat melebihi 200 bacaan.

Selain daripada itu, ketika jerebu pembenihan awan kerap dilakukan bagi membantu proses penurunan air hujan untuk meredakan sementara jerebu ini.

Walaubagaimanapun, pembenihan awan biasanya dalam bentuk hujan asid. Bahan kimia yang digunakan dalam proses pembenihan awan seperti kalsium oksida telah menunjukkan untuk menyebabkan masalah kulit.

Oleh itu di samping kita awas dengan jerebu, perhatian penuh perlu diberikan untuk hujan ketika jerebu.

Penyelesaian kepada masalah ini ialah kita perlu kurangkan aktiviti di luar rumah, banyakkan aktiviti dalam rumah dan bangunan sahaja.

12 comments:

 1. Hujan semulajadi itu penawar untuk mengatasinya masalah jerebu.

  ReplyDelete
 2. thanksss sis share.

  by the way, if you dont mind boleh tak pergi blog saya, unfollow blog saya lepastu follow balik? sebab saya tukar link blog baru. takut tak masuk dalam reading list. thankyou in advance. if awak tak kisah lah

  ReplyDelete
 3. Jerebu makin teruk walaupun hujan. Huaaaaa. I hope it will end soon.
  Take care sis!

  ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.