Thursday, 10 October 2019

Berapa Keperluan Kalsium Ikut Usia Kita?

Siapa tak kenal dengan kalsium, sumber mineral paling utama untuk pastikan tulang, gigi kita kuat dan sihat. Kalau tak cukup kalsium, risiko untuk terdedah kepada masalah seperti osteoporosis sangat tinggi. Apetah lagi sekiranya badan tak cukup kalsium itu di tambah faktor lain yang memudahkan pereputan tulang berlaku dengan cepat antaranya gaya hidup tak sihat, merokok, makan makanan tak sihat dan kurang bersenam. 

Antara tanda badan kita kurang kalsium ialah
  • Selalu kejang kaki dan otot
  • Tangan kebas
  • Kuku rapuh
  • Kurang selera makan
  • Susah nak telan makanan
  • Selalu pitam dan mudah pengsan
  • Cepat stress
  • Susah tidur
  • Insomnia


Oleh itu amat penting untuk kita tahu berapa keperluan kalsium yang diperlukan tubuh badan kita mengikut aktiviti, jantina dan umur masing-masing.

Keperluan Kalsium Mengikut Usia

keperluan kalsium mengikut usia

  • Wanita Hamil memerlukan 1,200 sehingga 1,500 mg kalsium sehari
  • Ibu Menyusu memerlukan 1,200 sehingga 1,500 mg kalsium setiap hari
  • Wanita usia 50 tahun ke atas memerlukan 1,500 mg kalsium sehari
  • Dewasa sihat memerlukan 1,000 mg kalsium sehari
  • Seorang Remaja memerlukan 1,300 mg kalsium setiap hari




Untuk mendapatkan 1,000 mg kalsium sehari, ia bersamaan 4 gelas susu dan 320 biji kacang Almond. 4 gelas susu dan 320 biji kacang Almond tersebut bersamaan 4 caplets Ostematrix Shaklee

Disebabkan supplemen kalsium sangat susah untuk di cari terutama supplemen yang di jamin kualitinya maka oleh sebab itu Ostematrix selalu menjadi pilihan utama rakyat Malaysia yang menjaga kesihatan dan mineral kalsium harian mereka.





4 comments:

  1. kalau akak, rela lagi telan pil dari minum susu... tak boleh nk telan sangat susu tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah akak sebenarnya dulu Syaza tak percaya ada yang tak suka susu. Sejak berniaga Shaklee ni rupanya memang ada :) Mujur wujud Ostematrix, bantu untuk provide enough calcium :) Alhamdulillah

      Delete
  2. nice sharing.. tapi nak telan 4 macam seksa.
    i telan 2 biji je daily =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah Siti pun makan Oste ya? 2 biji equal to 500 mg ") Suami Syaza pun rasa seksa juga nak telan 4 tapi Syaza pujuk juga untuk kesihatan dia, lagilah kerja berat, ken atake care of him (gigi tulang etc). Wah Isteri mithali gitu hihi

      Delete

Terima kasih kerana sudi membaca, share pendapat, pandangan dan tinggalkan komen serta support Syaza. Salam kunjung balas akan menyusul, inshaAllah.

Stay gorgeous and healthy! ^_^

Nak order Shaklee?
Boleh terus call/WhatsApp Syaza di talian +6018-768-4817.