4 Vitamin Anti-Kemurungan Terbaik

Share on facebook
Share on twitter
vitamin shaklee untuk masalah murung

Kira-kira 14.8 million orang iaitu hampir 7% orang dewasa US, merana akibat masalah kemurungan lampau (National Institutes of Health). Di Malaysia sendiri, kadar ugutan bunuh diri dan berjaya bunuh diri akibat masalah kemurungan ini semakin meningkat saban tahun.

Adakah kemurungan ini suatu perkara yang boleh di buat main? Tidak sama sekali.
Antara punca kemurungan, selain daripada sejarah hitam masa lampau, tekanan perasaan berlebihan, pemakanan dan gaya hidup seseorang juga memberi pengaruh besar terhadap mudahnya untuk mendapat masalah murung.
Sebuah kajian yang diterbitkan di dalam General Psychiatry pada tahun 2005, melaporkan, terhadap 240 pesakit yang mengalami kemurungan, hasilnya menunjukkan, separuh daripada mereka tidak menunjukkan sebarang kesan pemulihan kemurungan walaupun setelah di beri ubat-ubatan untuk anti-murung atau antidepressant ini. 
38% responden dalam kajian terkini sebuah syarikat penyelidikan di Chicago, Mintel, menunjukkan, mereka lebih memilih untuk menggunakan kaedah rawatan secara natural dan semulajadi berbanding menggunakan ubatan yang ada kesan sampingan jangka masa panjang.
Ini adalah 5 Jenis Vitamin Paling Top dalam mengatasi dan mengawal masalah stress, murung, depression dan untuk mengembalikan mood dari hari ke sehari.
3 Vitamin Anti-Kemurungan Terbaik
1. Minyak Ikan (Fish Oil)
“Minyak ikan, kaya dengan asid lemak omega-3, yang menjadi pembentuk asas untuk perkembangan otak manusia,” kata Paul Anderson, seorang Professor dalam bidang Perubatan Naturophatic di Universiti Bastyr di Kenmore.
Kajian menyokong teori bahawa asid lemak baik omega-3 memainkan peranan penting di dalam kesihatan otak dan minda terutama dalam memperbaiki mood seseorang, gejala kemurungan (depression) dan fungsi kognitif minda seseorang. 
Elizabeth Trattner, AP dan Doktor bagi Perubatan Oriental dan Akupuntur menyatakan, sekurang-kurangnya 2,000mg omega-3s iaitu DHA dan EPA diperlukan dalam diet harian kita bagi merangsang mood harian yang lebih baik dan mengelakkan masalah murung yang berlanjutan.
2. Vitamin B
Ketidakseimbangan bahan yang diperlukan dalam membantu proses neuron otak untuk berfungsi dengan baik iaitu serotonin, menyebabkan sering menyumbang kepada masalah kemurungan. Kehadiran serotonin amat diperlukan bagi memastikan sistem neuron dan otak seseorang berjalan dengan baik.
Pengambilan Vitamin B (B3, B6 dan B12) membantu proses pertukaran triprofan asid amino dalam badan kepada serotonin dengan baik menjadikan serotonin lebih seimbang. 
Kajian pada tahun 2004 melaporkan, 140 orang yang didapati mengalami masalah kemurungan mempunyai kadar kandungan Vitamin B6 yang sangat rendah dalam darah mereka.
“Mengambil B-Complex sekurang-kurangnya 20mg sehari membantu untuk memperbaiki mood dan anti-depressant yang lebih baik,” Sally Warren, PhD ND, Metro Intergrative Pharmacy. 
3. Iron
Antara tanda kekurangan iron paling kritikal ialah masalah lemah kurang tenaga, keletihan melampau dan mood, emosi harian yang tidak stabil. Jika simptom ini ada pada diri anda, maka anda adalah termasuk dalam kalangan 10% wanita dan 2% lelaki yang merana akibat kekurangan iron.

4. Kalsium & Magnesium

Magnesium membantu mengurangkan ketegangan otot, sembelit, memberi sensasi tenang dan memainkan peranan penting di dalam penghasilan hormon untuk kegunaan proses regulasi otak, seperti yang diterangkan oleh Trattner, AP dan Doktor bagi Perubatan Oriental dan Akupuntur.

Makanan yang kaya dengan magnesium termasuklah bijirin penuh, kekacang kering, dan sayuran berdaun hijau. Selain itu, disyorkan untuk mengambil suplimen dengan kandungan magnesium 320 hingga 450mg setiap hari terutama malam, bagi mengelakkan masalah insomnia yang menjadi antara punca utama kemurungan berlarutan ini.

Cadangan Vitamin Shaklee & Masalah Murung


Set Anti-Kemurungan Shaklee


vitamin shaklee untuk masalah murung
Klik untuk Order

Fatin Syaza,

Certified Shaklee Distributor,
COD Shaklee Melaka [Free COD Malim Jaya & Pokok Mangga],
Pos Seluruh Malaysia.

Leave a Reply

Disclaimer

Nasihat yang di tulis di dalam blog ini tidak mewakili mana-mana ahli perubatan melainkan jika dinyatakan dan produk Shaklee tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat berkenaan jika memerlukan.

Recent Posts

Follow Us