5 Sebab Kita Perlu Kolagen Hari Ini

Share on facebook
Share on twitter
5 Sebab Kita Perlu Kolagen Hari Ini
1. Kolagen Bahan Utama Kulit yang Kukuh
kenapa kita perlukan collagen
30% protein dalam badan kita adalah kolagen. Ia memegang semua sel kulit bersama, serta mengekalkan keanjalan kulit dan juga memastikan ikatan di bahagian dalam dan luar kulit, kuat!
Keanjalan kulit akibat pengurangan kolagen dalam badan boleh berlaku kerana pelbagai faktor dan punca, antaranya ialah kerana faktor umur. Pengambilan suplemen kolagen dalam menu suplemen harian akan membantu mengekalkan paras kolagen di tahap optimum.
2. Kolagen Menyokong Kesihatan Sendi
kenapa kita perlukan collagen
Kolagen membina blok asas untuk sendi dan ia memainkan peranan penting untuk menyokong sendi supaya lebih fleksibel. Di samping itu, kolagen kaya dengan asid amino yang bertanggungjawab memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung seperti tulang rawan, tulang tendon dan ligamen untuk menyokong gaya hidup aktif.
3. Kolegan Menghasilkan Rambut dan Kuku yang Sihat
kenapa kita perlukan collagen
Rambut dan kuku kita sangat memerlukan kolagen bagi mendapatkan kekuatan. Ciri anti-oksidan dari kolagen itu sendiri membantu melawan radikal bebas yang boleh membuatkan rambut cepat beruban dan kuku menjadi rapuh.
Apabila badan mempunyai kolagen yang mencukupi, ia dapat menghantar nutrien di kulit kepala dan membina semula struktur kuku, supaya rambut dapat tumbuh dengan sihat, berkilat, serta kuku menjadi lebih kuat!
4. Kolagen Berkurangan Setiap Tahun
kenapa kita perlukan collagen
Menurut seorang Pembantu Profesor Dermatologi di University of Pittburgh dan Pengrah Pembedahan Kosmetik dan Pusat Kesihatan Kulit, selepas umur 20 tahun, penghasilan kolagen berkurangan sebanyak 1% berbanding tahun sebelumnya.
Pengurangan ini membawa kepada penampakan garis halus, kedutan, kulit kering, dan kusam. Untuk mengurangkan kesan ini, kita perlu mengambil kolagen dari sekarang!
5. Kolagen Rosak Setiap Hari
kenapa kita perlukan collagen
Pendedahan kulit kepada radikal bebas seperti pencemaran alam sekitar dan sinaran UV terik mentari akan menyebabkan kolagen lebih cepat rosak hari demi hari. Ia memberi kesan buruk kepada kulit kita. Oleh itu kita perlu dapatkan sokongan tambahan bagi memastikan kandungan kolagen sentiasa cukup bagi mengekalkan kesihatan dan kecantikan kulit.

Leave a Reply

Disclaimer

Nasihat yang di tulis di dalam blog ini tidak mewakili mana-mana ahli perubatan melainkan jika dinyatakan dan produk Shaklee tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat berkenaan jika memerlukan.

Recent Posts

Follow Us