Blog ESP Shaklee Tips Sihat

Keburukan Soya Kepada Wanita

Keburukan Soya Kepada Wanita

Keburukan Soya Kepada Wanita

Soya merupakan antara minuman yang menjadi kegemaran rakyat Asia umumnya dan Malaysia khususnya. Terdapat banyak produk soya di pasaran. Dan ianya sangat mudah didapati di kedai runcit, pasaraya dan di perlabgai tempat lagi. Terdapat banyak keburukan soya yang biasa kita dengar dan tahu terutama untuk wanita di luar sana.
 
Terdapat tiga elemen utama yang sering digembar-gemburkan tentang keburukan soya iaitu:
 1. Dua gelas susu soya dalam sehari, di ambil selama sebulan sudah cukup untuk mengubah kitaran haid seseorang
 2. Dikatakan, bayi yang di beri minum susu berasaskan soya, telah di beri seolah 5 biji pil perancang dalam sehari
 3. Pada 1991, penyelidik Jepun telah mendakwa bahawa pengambilan soya 30 gram sehari atau dua sudu makan, selama sebulan boleh meningkatkan hormon tiroid, yang membawa kepada kanser tiroid
Tiga perkara ini merupakan antara fakta yang sering tersebar untuk bacaan umum
 
Selain dari itu, dikatakan juga antara keburukan soya ialah
 1. Meningkatkan risiko penyakit barah payudara dalam kalangan wanita
 2. Melembapkan atau merencatkan perkembangan minda
 3. Punca kepada terjadinya pertumbuhan luar biasa dalam kandungan dan kanak-kanak
 4. Soya mengandungi kandungan phytoestrogen yang menyamai hormon wanita (estrogen) yang boleh menganggu perkembangan seksual wanita jika di ambil berlebihan
 
Namun begitu, penyataan dan keburukan yang dinyatakan di atas adalah untuk minuman soya yang telah di ubah suai secara genetik atau Genetically Modified Organisms (GMO).
 
Dewasa kini, lambakan produk minuman soya di pasaran telah mengelabui mata masyarakat. Minuman soya sangat sedap dan menyelerakan. Tidak hairan, ianya sentiasa menjadi pilihan minuman kegemaran rakyat Malaysia. 
 
Pergi sahaja ke supermarket atau kedai yang beroperasi selama 24 jam mahu pun di stesen-stesen minyak, terlalu banyak pilihan air kotak soya pelbagai jenama. Selain itu, di bulan Ramadhan juga, air soya menjadi pilihan utama kita ketika memilih juadah di bazar Ramadhan. Tidak dilupakan makanan seperti tempe, taufufa dan kekacang yang merupakan antara sumber makanan berasaskan soya yang sering kita ambil.
 
Soya ada di mana-mana sahaja dalam kehidupan kita. Belum lagi ambil kira bahan soya yang diletakkan dalam makanan-makanan sebagai aditif makanan. Maka, tidak hairanlah mengapa awak berada di sini hari ini untuk membaca artikel ini untuk mengetahui apakah keburukan soya bagi wanita terutama sekali.
 
Yang menjadikan perkara ini bermasalah adalah apabila kita sebagai rakyat Malaysia tidak terdidik untuk membezakan antara soya jenis GMO dan Non-GMO.
 
Oleh sebab itu, ramai dalam kalangan kita lebih memilih soya jenis GMO sebagai minuman kesihatan kegemaran – sebab kita belum tahu. Selepas membaca artikel ini, awak akan tahu apa perbezaan soya GMO dan non-GMO. Teruskan membaca.
 
Soya jenis GMO adalah sangat bahaya kerana ianya telah di ubah secara genetik bermula dari proses penanaman sehinggalah proses pembungkusan produk tersebut. Termasuk, kandungan gula yang dimasukkan ke dalam minuman soya tersebut.
 
Oleh itu, benar, soya jenis GMO yang di ubah secara genetik ini adalah amat bahaya kepada kesihatan jika di ambil secara berterusan! Malah, bukan sahaja soya, apa sahaja jenis buah, sayur atau makanan jenis GMO ini adalah bahaya jika kita sentiasa mengamalkannya secara berlebihan dan berterusan dalam kehidupan seharian kita.
 
Perkara yang perlu ditekankan di sini ialah, adalah sangat tidak adil sekiranya kita sebagai pengguna terus mengambil sesuatu fakta atau bahan bacaan tanpa menyelidik dengan kritis dan kritikal. Sebagai pengguna, telah menjadi hak untuk kita ambil tahu dengan mendalam sama ada dari segi produk, syarikat pengeluar, cara pembuatan serta kandungan tambahan atau kandungan asal sedia ada yang di ubah atau tak dalam minuman soya pilihan kita.
 
Sebuah jurnal yang dikeluarkan pada tahun 2005, yang bertajuk Soy Protein Isolate and Prevention Against Cancer oleh TM et al, menunjukkan secara keseluruhan bahawa protein soya membantu mengurangkan risiko kanser termasuklah kanser payudara, kolon dan prostate.
 

Para penyelidik secara amnya bersetuju bahawa kajian tentang soya ini terlalu luas dan perlu sentiasa dijalankan dari semasa ke semasa (Julia R. Barrett, 2006).

Penting untuk awak tahu, jika awak mahu amalkan soya, pilih soya jenis Non-GMO (Non Genetically Modified Organism) yang tidak di ubah secara genetik bermula dari proses nak dapatkan kacang soya sehingga proses akhir menjadi sebuah minuman atau makanan.
 
Tambahan, ada pilihan lebih baik untuk minuman soya di antara lambakan produk soya yang ada – tidak mempunyai kandungan gula berlebihan dan tanpa kolestrol! Malah, ia memberi banyak manfaat kepada kesihatan dan kecantikan.
 
Selain itu, soya juga merupakan alternatif protein terbaik untuk menggantikan sumber protein dari jenis haiwan kerana protein soya ini bebas daripada kolestrol berbanding protein haiwan yang biasanya ada kandungan kolestrol dan lemak yang tinggi.
 

Jenis Soya Terbahagi Kepada Dua

Soya terbahagi kepada dua iaitu jenis GMO dan Non-GMO. Keburukan soya banyak didapati ke atas soya jenis GMO. Sudah pasti soya jenis GMO ini bahaya kerana sudah terang lagi bersuluh ianya di ubah secara genetik!
 
Sesuatu ciptaan asal yang di ubah pasti membawa keburukan kepada pengguna, Itu adalah perkara asas dalam hal ehwal mengubah bentuk asal sesuatu sama ada dari segi rasa, bau, kandungan dan sebagainya.
 
Maka, kerana itu adalah sangat perlu untuk awak sentiasa berhati-hati dalam memilih minuman kesihatan soya ini. Minuman soya keluaran Shaklee adalah minuman soya Non-GMO – iaitu Energizing Soy Protein (ESP) atau lebih dikenali sebagai ESP Shaklee. Kaya dengan protein dan tinggi kalsium serta memiliki asid amino yang lengkap.
 
Shaklee merupakan syarikat supplement di dunia yang bertapak selama lebih 100 tahun dengan penggunaan bahan semulajadi yang berani mengambil risiko melakukan Kajian Unggul (Landmark Study).
 
Kajian Landmark Study ini merupakan kajian jangka masa panjang yang dijalankan untuk mengetahui kesan pengambilan vitamin Shaklee ke atas pengguna selama 20 tahun dengan mereka yang mengambil multivitamin dari jenama lain dan mereka yang tidak mengambil langsung sebarang jenis vitamin.
 
Tambahan pula, Shaklee juga merupakan syarikat nutrisi pertama yang mengeluarkan sumber protein soya isolate. Diikuti oleh banyak syarikat nutrisi lain apabila mereka melihat inisiatif untuk memberikan alternatif terbaik bagi mendapatkan sumber protein dari soya – sumber protein yang paling mudah di hadam.
 
Disebabkan sebagai seorang pengguna, kita perlu lebih berfikiran secara kritikal dan mendalam sebelum melakukan keputusan untuk kelangsungan kesihatan, maka wajar untuk awak menyelidik terlebih dahulu sama ada dari segi latar belakang makanan dan minuman yang awak nak amalkan untuk kesihatan dan kecantikan ini.
 

Kelainan ESP Shaklee sebagai produk berbentuk soya berbanding produk soya lain ialah :

 1. Shaklee menggunakan protein soya Non-GMO (tidak di ubahsuai secara genetik) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP)
 2. Setiap hidangan dari ESP Shaklee membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan iaitu soya
 3. ESP Shaklee mendapat skor tertinggi 1.0 dalam PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) – taraf sama diberikan untuk protein haiwan
 4. Membekalkan sembilan amino asid penting
 5. Kaya dengan kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat
 6. Mengekalkan tahap isoflavon soya didalamnya
 7. Indeks Glisemik rendah
 
Berbalik kepada point nombor enam, iaitu mengekalkan tahap isoflavon soya dalam ESP Shaklee.
 
Perlu anda ketahui, kandungan isoflavon dalam soya hanya dapat dikekalkan melalui basuhan kacang soya yang di basuh dengan air biasa sahaja, bukan alkohol atau air selain air biasa. Syarikat lain gagal mengekalkan kandungan isoflavon ini yang menambahkan lagi kegagalan fungsi soya sebagai minuman kesihatan untuk kita yang akhirnya membawa kepada keadaan soya buruk bagi kesihatan wanita.
 

Jika awak penggemar soya tetapi dalam masa yang sama risau dengan keburukan yang awak boleh dapat dari pengambilan soya, ikuti tujuh kriteria pemilihan minuman soya terbaik untuk diri anda dan keluarga :

 1. Kacang soya mesti tumbuh dan membesar secara organik
 2. Kacang soya itu wajib jenis Non-GMO
 3. Kacang soya perlu mempunyai sembilan asid amino penting untuk badan (sebab asid amino ini badan tak boleh hasilkan sendiri – perlu ambil dari sumber makanan)
 4. Proses pembuatan perlu menggunakan air biasa bagi mengekalkan kandungan isoflavon didalam kacang soya
 5. Bahan berkaitan thyroid atau growth substance perlu disingkirkan
 6. Proses pembuatan soy protein tanpa sebarang pemanasan
 7. Soy protein perlu di tambah unsur kalsium bagi meneutralkan kandungan asid didalamnya
 
Semua kriteria di atas dapat membantu awak memilih sumber soya yang terbaik agar ia dapat membantu awak untuk bebas dari sebarang keburukan bagi kesihatan.
 
Minuman soya keluaran dari Shaklee iaitu ESP Shaklee adalah pilihan terbaik untuk awak kerana ia menepati tujuh kriteria tersebut.
 
Kini awak telah pun menjadi pengguna yang bijak! Awak sudah mengetahui akan keburukan soya kepada wanita ialah untuk soya jenis GMO, maka, tinggalkan segala jenis sumber soya jenis GMO. Pilih minuman soya yang jenis non-GMO agar awak tidak termasuk dalam kategori yang mendapat keburukan dari soya untuk wanita ini.
 
Minuman soya keluaran Shaklee bukan sahaja non-GMO tetapi ia di sokong dengan kajian unggul yang dijalankan penyelidik yang menunjukkan bukti bahawa Shaklee selamat dan berkesan di ambil berterusan dan proses serta kandungan soya dalam Shaklee amat berbeza dengan produk lain. Kandungan serta proses penghasilan bermula dari kacang soya sehingga mendapatkan ESP Shaklee berada dalam pemantauan ketat sehinggalah apabila ia sampai ke tangan awak sendiri.
 

Minuman soya terbaik untuk kesihatan dan kecantikan diri awak:-

2 Comments

 1. Hihi. Kak Dee. Omey je nama on Blog 😍 Tu la, seb baik dah bertukar ke ESP. Kalau tak minum soya yeos, nestle memanjang 😅

Leave a Reply

Artikel seterusnya khas untuk anda..

You cannot copy content of this page