Makanan Ketika Hamil

Share on facebook
Share on twitter

Makanan Ketika Hamil

Ketika hamil, kita perlu fokus terhadap pengambilan makanan sewaktu hamil. Pemakanan ketika hamil sangat penting dalam membekalkan nutrisi serta zat untuk perkembangan bayi. 


Perlukan details penuh serta konsultasi PERCUMA untuk produk Shaklee terutama Set Hamil Shaklee? 

Hubungi Syaza di 0187684817 hari ini 🙂 

Makanan yang di ambil ketika hamil, wajar untuk sentiasa membekalkan nutrien penting terhadap mereka. 
Jaga Amanah dan Rezeki dari Allah, pastikan makanan ketika hamil cukup zat & nutrien
Untuk memastikan kita mendapat diet yang optimum dalam pemakanan sewaktu hamil dalam jangka masa 9 bulan ini, apa yang perlu kita buat? Kita perlu faham dan tahu makanan yang terbaik untuk kita dan cara hasilkan diet yang seimbang. 
Bayi dan Nutrisi sangat Penting untuk tumbesaran mereka
Maka, dalam memastikan keperluan makanan hamil melengkapi keperluan diet, adalah sangat penting untuk mengambil makanan dari semua jenis setiap hari. Termasuklah, hasil tenusu, telur, buah, sayur, daging, dan makanan yang mengandungi karbohidrat serta lemak. Tak dilupakan, seeloknya beberapa hidangan ikan dan makanan laut dalam seminggu. 
Kita perlu ada tujuan untuk peruntukkan makanan ketika hamil, sekarang-kurangnya 15 peratus jumlah kalori dari protein, 55 peratus dari karbohidrat, dan tak lebih dari 30 peratus lemak (sihat). 
Makanan Ketika Hamil
Mommies perasan, peratusan paling besar dalam makanan ketika hamil ialah karbohidrat? Adalah sangat penting untuk menyedari bahawa karbohidrat menyumbang peratusan besar dalam jumlah kalori makanan ketika hamil. 
Pilihlah karbohidrat dengan Indeks Glisemik yang rendah agar ianya membantu untuk mengawal kadar gula dalam darah dan memberi kesan kenyang lebih lama. 
Bijiran Penuh Ketika Hamil 
Karbohidrat jenis ringkas, atau yang memiliki indeks glisemik tinggi, mudah untuk di hadam tetapi akan menyebabkan peningkatan gula dalam darah secara mendadak sekiranya di ambil secara berlebihan dan tak teratur. 
Karbo terbaik ketika hamil ialah karbo jenis kompleks, iaitu bijirin penuh, roti wholemeal, pasta, bayam, brown rice, brokoli, seleri, timun, kobis serta minuman soya (yang tertentu, pastinya yang tiada gula/kurang dan Non-GMO). 
Ini adalah cadangan paling asas untuk ibu hamil dalam memilih makanan ketika hamil mengikut piramid makanan. 
Protein juga amat penting dalam diet kehamilan. Antara contoh protein yang baik ketika hamil ialah, daging, ikan, produk soya dan sayuran hijau. 
Supplement ketika Hamil sangat penting, jangan ambil remeh
Ibu hamil, kena ingat ya, dalam memilih makanan ketika hamil, berikan tumpuan terhadap lemak yang ada dalam makanan. Lemak sihat termasuklah minyak zaitun (dan jenis minyak yang sama baik dengan minyak zaitun), kekacang, ikan (yang mengandungi omega-3), avokado serta tofu. 
Kalau perasan, nampak macam senang untuk ikut semua jenis pattern makanan ketika hamil ni. Karbo, protein, lemak. Semua jenis makanan ini bukan sahaja memberi khasiat serta nutrien penting ketika hamil untuk bayi, malah membantu menjaga kesihatan ibu
Happy Mom, Happy Child! 
Sebagai tambahan, perlu diingatkan untuk ibu hamil memakan pelbagai jenis buah-buahan serta sayuran setiap hari. Selain itu, pastikan makanan ketika hamil termasuklah makanan tinggi serat dan minum air masak secukupnya
Kesemua ini bukan saja membantu ke arah kehamilan lebih sihat tetapi juga untuk ibu dan bayi yang lebih sihat
*****
Dapatkan makanan harian yang penuh nutrisi serta vitamin ketika hamil bagi memastikan bayi anda benar-benar mendapat nutrien lengkap! 
Kegagalan nutrien lengkap ketika hamil boleh mengakibatkan penyakit atau komplikasi sama ada kepada ibu mahupun bayi. 
Keperluan Vitamin Ketika Hamil

Dapatkan Set Hamil Shaklee hari ini dari Syaza. Hubungi 0187684817 untuk Set Hamil Shaklee. Set Hamil Shaklee terdiri daripada :

1. VITAMIN C (Vitamin Asas Hamil) 
2. B-COMPLEX (WITH ACID FOLIC) (Vitamin asas hamil) 
3. ESP (sumber protein) 
4. OSTEMATRIX (sumber kalsium) 
5. VITA LEA (sumber iron) 
6. OMEGA GUARD (sumber omega-3)

Perlukan details penuh serta konsultasi PERCUMA untuk produk Shaklee terutama Set Hamil Shaklee? 

Hubungi Syaza di 0187684817 hari ini 🙂 

Fatin Syaza, 
Your Favourite Shaklee Distributor, 
0187684817, 
Pengedar Shaklee Nilai & USIM, 
COD Shaklee Nilai Kajang Putrajaya Bangi, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 


*Maklumat yang diberikan adalah pengetahuan asas yang diperlukan sebagai seorang ibu hamil. Sila dapatkan nasihat dari doktor perubatan serta pakar nutrisi untuk maklumat lebih lanjut. 

Leave a Reply

Disclaimer

Nasihat yang di tulis di dalam blog ini tidak mewakili mana-mana ahli perubatan melainkan jika dinyatakan dan produk Shaklee tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat berkenaan jika memerlukan.

Recent Posts

Follow Us