Tips Ibu Menyusu Kekal Bertenaga Bulan Puasa

Reading Time: 4 minutes
Tips Ibu Menyusu Kekal Bertenaga Bulan Puasa
Tempoh penyusuan sempurna sehingga anak mencecah umur 2 tahun, memberi banyak cabaran buat para ibu yang menyusukan anak. Paling kurang, mesti akan melalui 2 kali Ramadhan, dengan pengalaman menyusukan anak.
Malah, ada yang turut di beri peluang oleh Allah, menyusu dan sekaligus mengandung di bulan Ramadhan. Namun, ini bukan alasan untuk kita tidak terus menjalankan rukun Islam ketiga iaitu berpuasa di bulan Ramadhan ini dengan baik dan istiqamah.
Ibu Menyusu perlu EXTRA 500 kalori bagi pengambilan makanan berbanding ibu biasa
Umum perlu sedar dan tahu bahawa, menyusukan anak ini umpama membakar kalori seperti mendaki sebuah gunung tau! Memang sangat letih dan penat. Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu menyusu ialah
  • Dehidrasi
  • Hilang air dengan banyak
  • Letih
  • Lesu
  • Pening kepala
  • Susu kurang

Poin terakhir, sangat membuat hati kita sebagai seorang ibu resah dan susah. Masakan tidak, melihat bibir anak kering dan pecah, kerana kurang susu terutama susu hindmilk. Lalu, kita pun ambil keputusan untuk berbuka. Ya, sememangnya syarak membenarkan untuk berbuka bagi ibu menyusu jika ianya memudaratkan bayi atau ibu atau keduanya sekali.
Tetapi, hakikatnya, ada pelbagai cara yang kita boleh dilakukan untuk kekal bertenaga dan aktif walaupun dalam masa yang sama perlu melalui fasa menyusukan anak ini. Jom kita cuba satu persatu di bulan puasa ini supaya susu tetap melimpah dan kita sebagai ibu menyusu kekal bertenaga aktif.
Tips Ibu Menyusu Kekal Bertenaga Bulan Puasa
1. Bersahur, Lebihkan Protein
Jangan sesekali skip sahur! Pastikan ibu menyusu bersahur setiap hari tanpa tertinggal. Makan makanan yang berkhasiat dan bernutrisi lengkap. Karbohidrat, protein, vitamin. Lebihkan pengambilan protein kerana, susu yang berkualiti akan terhasil dengan lebih baik melalui protein yang di ambil ibu. 
2. Minum Air Secukupnya
Sepanjang bulan puasa, pastikan ibu menyusu mengambil air putih atau air masak secukupnya di waktu sahur, berbuka dan juga selepas berbuka. Hal ini bagi mengatasi masalah dehidrasi atau kehilangan air yang banyak di dalam badan. Menyusukan anak, akan kerap membuat si ibu berasa dagaha.
3. Cuba Air Nabeez

Air nabeez, selain ianya adalah sunnah junjungan tercinta Rasulullah SAW, ia juga terkenal bagi dijadikan milk booster untuk para ibu menyusu. Cara membuat air nabeez ialah, rendam kurma ATAU kismis selama semalaman. Rendaman kismis atau kurma hendaklah di buat berasingan. Kalau nak kurma, kurma sahaja. Begitu juga kismis. Tidak boleh di campur sekali. Perlu pilih salah satu. Selepas di rendam semalaman, keesokan hari sewaktu bersahur, boleh campurkan bersama susu atau oat atau Energizing Soy Protein Shaklee (ESP).
4. Berbuka Sempurna

Segerakan waktu berbuka. Selain sunnah, ianya membantu ibu menyusu agar tidak mudah lesu dan letih untuk keesokan hari. Sebagaimana bersahur, waktu berbuka juga perlu dipastikan agar pengambilan makanan di ambil dengan zat dan nutrisi penuh bagi membekalkan kembali keperluan untuk menghasilkan susu terutama susu jenis hindmilk atau susu berkalori tinggi di dalam badan.
Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee Khas untuk Ibu Menyusu
Sebenarnya, ini bukan lagi rahsia. Ribuan para ibu di Malaysia, sentiasa memastikan stok ESP ada di rumah, terutama di bulan puasa. Hal ini kerana, ESP ini sejak dari dahulu lagi sudah terbukti di dalam membantu para ibu yang menyusukan anak, untuk sentiasa bertenaga dan aktif walaupun di dalam fasa menyusukan anak. Bukan itu sahaja, susu yang dihasilkan juga sentiasa berkualiti tinggi. 
Jom kita lihat testimoni ESP Shaklee membantu memperbanyak susu, serta memberi tenaga kepada ibu menyusu di bulan puasa, Ramadhan yang mulia ini.
testimoni esp shaklee untuk ibu menyusu ketika berpuasa

testimoni esp shaklee untuk ibu menyusu ketika berpuasa
Dapatkan ESP Shaklee Hari Ini
testimoni esp shaklee untuk ibu menyusu ketika berpuasa
Bagi para ibu menyusu yang ingin mendapatkan ESP Shaklee hari ini, boleh hubungi Syaza di talian 018-768-4817 (klik di sini untuk WhatsApp). Syaza sertakan panduan dan konsultasi produk percuma untuk kita semua. Jom, kekal bertenaga dan aktif di bulan Ramadhan.
Syaza,
Juga seorang ibu menyusu dan pengguna ESP sejak 2017 😘

Leave a Reply

You cannot copy content of this page
%d bloggers like this: